Quantcast

Ministerija siūlo minimalią algą didinti 35 eurais

Trišalei tarybai neradus bendro sutarimo dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei siūlo nuo kitų metų ją didinti 35 eurais (5,8 proc.) iki 642 eurų (iki mokesčių), o minimalų valandos atlygį – 0,21 euro (5,8 proc.) iki 3,93 euro.

Pasak viceministrės Eglės Radišauskienės, siūlymas pateiktas atsižvelgiant į Lietuvos banko skaičiavimus. Anot jos, tikėtina, kad Vyriausybė MMA didinimą svarstys kitą savaitę.

„Mes jau teikiame projektą dėl MMA, teisės akto projektas yra paruoštas. Kadangi nebuvo bendro (Trišalės tarybos – BNS) sprendimo, tiesiog Vyriausybė formuluoja poziciją, siūlo nustatyti 642 eurus, kaip yra nurodyta Lietuvos banko“, – BNS pirmadienį sakė E. Radišauskienė.

„Pagal Darbo kodeksą yra numatyta, kad Trišalė taryba teikia rekomendacijas, bet visą laiką siūloma svarstyti partneriams, įvertinti situaciją ir rasti sprendimą. Visgi paskutiniu metu sunkiai visos trys šalys randa sprendimą dėl MMA“, – pridūrė viceministrė.

Lietuvos profesinės sąjungos MMA siūlė didinti 56 eurais iki 663 eurų, tuo metu verslo atstovai prašė šį  klausimą atidėti dėl pernelyg neapibrėžtos ekonominės situacijos bei artėjančių rinkimų.

Trišalė taryba yra nutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., jis taip pat turi atitikti ketvirtadalio didžiausią VDU ir MMA santykį turinčių Europos Sąjungos šalių paskutinių trejų metų vidurkį.

LB duomenimis, MMA ir VDU didžiausias santykis 2017-2019 metais buvo Slovėnijoje (50 proc.), Portugalijoje (49,3 proc.), Prancūzijoje (47,7 proc.), Liuksemburge (46,9 proc.) ir Lenkijoje (46,6 proc.), o bendras jų vidurkis yra 48,1 procento.

Šiuo metu MMA yra 607 eurai (prieš mokesčius) – ji padidinta nuo šių metų sausio. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopustas.

Kopustas. portretas
Tik Extra 1 euras i diena, Nejuokinkite Pasaulio.

Viktoras

Viktoras portretas
Nu jei nenuskaičiuotų mokesčių - tai dar nieko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių