Quantcast

Ministerija nepritaria siūlymui mažinti valstybinių miškų kirtimo normą

Aplinkos ministerija nepritaria peticijai, kurioje pareiškėjai siūlo maksimalią metinę valstybinių miškų kirtimo normą mažinti iki 11 tūkst. 168 ha ploto apimties 2019–2023 metais.

Šį Aplinkos ministerijos siūlymą Vyriausybė svarstys trečiadienio posėdyje.

Kaip teigiama Vyriausybės nutarimo projekte, peticijos autoriai sako, kad praeitų metų rugpjūtį priimtas nutarimas didinti miškų kirtimo normą 5 metams, padidinant leidžiamą kirsti plotą nuo 11 tūkst. 168 iki 11 tūkst. 850 ha, kelia pavojų šalies miškams. Taip pat, anot iniciatorių, tai, kad II grupės miškuose leidžiami plynieji kirtimai, yra netoleruotina.

Tačiau Aplinkos ministerija nurodo, kad Vyriausybės nutarimu nustatyta miško kirtimo norma apskaičiuota tik III ir IV grupių miškams.

Nevykdant pagrindinių miškų kirtimų, miškai prarastų tvarumą, perbrendę miškai yra labiau pažeidžiami nuo stichinių nelaimių (uraganų, ligų, kenkėjų).

„Dydį apskaičiuojant buvo panaudoti Lietuvos mokslininkų sukurti matematiniai miško naudojimo moduliai. II grupės (specialios paskirties) miškuose draudžiami plynieji pagrindiniai miško kirtimai, išskyrus sanitarinius atvejus“, – nurodo Aplinkos ministerija.

Dokumente taip pat pažymima, kad dauguma Miškų ūkio konsultacinės tarybos narių pasisakė už Valstybinės miškų tarnybos pasiūlytą normą – 11 tūkst. 850 ha.

„Nevykdant pagrindinių miškų kirtimų, miškai prarastų tvarumą, perbrendę miškai yra labiau pažeidžiami nuo stichinių nelaimių (uraganų, ligų, kenkėjų)“, – teigia Aplinkos ministerija.

Praeitais metais 6 proc. padidinus miškų kirtimo normą visuomenėje kilo pasipiktinimas. Miškų kirtimų tema ypač paaštėjo po to, kai pasigirdo kalbų, kad sprendimui įtakos galėjo turėti miškų pramonė. Tiesa, tuometinis aplinkos ministras Kęstutis Navickas šiuos gandus atmetė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O tai kur mūsų partizanai slėpsis, kai pareis rusai ? Ant pliko lauko ar kirtimuose ? Juk juos tuoj išgaudys kaip kokias blusas...verkia generolas Vėtra dausose, matydamas tokį miškų naikinimą...

mastymo neber ponai

mastymo neber ponai portretas
nu ir ministrai ,mastymas tik i viena puse, suprantat ka reiskia,

PETRAS

PETRAS portretas
NA , PO VELNIUI! KOKS CIA MISKAS? PRAKUROMS KIPSUI TIK TIMKAMI PRAGARE! KA GALI MUUSISKIAI VALDZIOS VYRAI DAUGIAU PAIMTI UZ DANTU KRAPSTUKUS O NE BRANDAUS MISKO RAASTUS??? GEDA VADINTIS MISKININKAIS MINISTRAIS IR MINISTRU PIRMININKU... IR SKVERNELIU...₽&₽&
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių