Quantcast

Medikų atlyginimų priedams už kovą pervesta 10,4 mln. eurų

Padidintam darbuotojų darbo užmokesčiui kompensuoti už kovo mėnesį ligonių kasos gydymo įstaigoms pervedė 10,4 mln. eurų. Nuo antrojo karantino pradžios – 2020-ųjų spalio–lapkričio šiam tikslui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) iš viso panaudota 75,6 mln. eurų.

Paraiškas PSDF lėšomis kompensuoti kovo mėnesio sąnaudas, susidariusias dėl darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo, teritorinėms ligonių kasoms atsiuntė 200 asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ). Kaip praneša Valstybinė ligonių kasa (VLK), didesnius atlyginimus gaus beveik 17 tūkst. medicinos darbuotojų.

VLK pranešime primenama, kad darbuotojams, dirbantiems su ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis sergančiais pacientais, ir sveikatos priežiūros specialistams, vykdantiems prevenciją užkrečiamųjų ligų židiniuose, papildomai nuo 60 iki 100 procentų didesnės mėnesio algos mokamos vadovaujantis Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu.

2021 m. PSDF biudžete atlyginimų priedams dėl COVID-19 kompensuoti buvo numatyta 45,6 mln. eurų. Nemažėjant infekcijos mastams, šių lėšų jau pristigo. Vyriausybei sutikus ir patvirtinus sveikatos apsaugos ministro įsakymu, lėšos šiam tikslui buvo skirtos iš PSDF rezervo pagrindinės dalies. Iš šio šaltinio, kaip nurodo VLK, buvo kompensuota ir dalis vasario mėnesio darbo užmokesčio padidinimo sąnaudų.

Visoje Lietuvoje antrasis karantinas buvo įvestas 2020 metų lapkričio 7 dieną, spalį jis galiojo tik atskirose savivaldybėse. Per šį laikotarpį ASPĮ darbuotojų padidintam darbo užmokesčiui kompensuoti iš PSDF jau pervesta 75,6 mln. eurų – daugiau nei buvo numatyta.

Pirmojo karantino metu 2020-ųjų kovo-birželio mėnesiais kompensuojant gydymo įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo sąnaudas, iš PSDF rezervo sveikatos apsaugos ministro įsakymais iš viso buvo skirta 24,5 mln. eurų, arba vidutiniškai po 7,6 mln. eurų kas mėnesį. Šiais metais mėnesio lėšų poreikis šiam tikslui gerokai išaugęs.

Ligonių kasos netrukus pradės vertinti ir ASPĮ pateiktas paraiškas padidintam darbo užmokesčiui kompensuoti už balandžio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių