Quantcast

Mažėjantis mėsos vartojimas – krizės pranašas?

  • Teksto dydis:

Lietuviai gyvena krizės nuotaikomis, o vienas jos pranašų – mažesnis mėsos vartojimas. Bent jau tą rodo visuomenės apklausa. Net trečdalis lietuvių bandė sumažinti mėsos vartojimą, tačiau parduotuvių atstovai teigia, kad mėsos ir jos produktų pardavimai laikosi stabiliai arba net auga, praneša LNK.

Lietuviai kasmet suvartoja apie 95 kg mėsos – tris kartus daugiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Nors yra nuo mėsos priklausomų lietuvių, mityboje vyksta ir pokyčių. Visuomenės apklausa rodo, kad per pastaruosius trejus metus daugiau nei trečdalis lietuvių sumažino arba bandė sumažinti mėsos vartojimą. Tiesa, visiškai jos atsisakė vos 2 proc. O šeši iš dešimties valgo mėsos tiek pat.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Dažniau į tą klausimą moterys atsako, kad jos sumažino vartojimą per trejus metus ar joms taip atrodo, kad sumažino, ar norėjo sumažinti. Taip pat dar viena asmenų grupė, teigusi sumažinusi mėsos vartojimą, – pagyvenę žmonės“, – rezultatus komentavo „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

Keisti jautienos ar kitos mėsos mėsainį į augalinį maistą dalis suskubo dėl aplinkos. Kas pažįsta vegetarų ar veganų, mėsos vartoja mažiau nei tie, kurie su žaliavalgiais neturi nieko bendro. Apklaustųjų vertinimu, mėsa yra skani ir soti, tačiau dėl to žudomi gyvūnai.

„Gyvulininkystė, iš kurios ir ateina mėsa, yra gana tarši pramonė, ji viena iš trijų labiausiai teršiančių žemę pramonių“, – teigė „Gyvi gali“ bendraįkūrėjas Tomas Byčkovas.

Viena asmenų grupė, teigusi sumažinusi mėsos vartojimą, – pagyvenę žmonės.

Valgyti mažiau mėsos verčia ir kainos. Anot „Gyvi gali“ organizacijos, dėl pakilusių žaliavų ir infliacijos mėsos kaina šoktelėjo penktadaliu. Augalinio maisto išliko panaši arba kilo vos 2 proc.

Anot sociologo, kaip tik ekonomikos krizė, taip mėsos vartojimas krinta. Paradoksas: nors tautiečiai mėsos suvartoja ar bando jos vartoti mažiau, parduotuvėse nekrinta mėsos pardavimai.

„Mėsos šiais metais pardavėme lygiai tiek pat, kaip ir praeitais. Populiariausia kategorija – kiauliena. Jos parduodame apie 60 proc. nuo visų pardavimų“, – sakė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Norfose“ šviežios mėsos pardavimai išlieka stabilūs, o mėsos produktų pardavimai nuosekliai auga“, – pažymėjo „Norfos mažmenos“ atstovas Darius Ryliškis.

Paklausius žmonių, ar iškeistų mėsą į ką nors kita, užverda dilema. Teigia, kad dėl sveikatos gal ir galima mažinti, bet sunku ir ji duoda papildomos energijos. Kiti pažymi, kad reikia kreipti dėmesį į organizmą.

Atsisakantiems mėsos bent kelioms dienoms per savaitę jau sugalvotas ir terminas – fleksitarai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kada ir kur

O kada ir kur portretas
nebuvo krizes,prie ponu valdziu!?

ai

ai portretas
konservastu isrinkimas ir yra didziausias krizes pranasas...

Aha

Aha portretas
Kaina gyvunu mesai per zema. Ja galima kelti minimum kokius 10 kartu. Pageretu gyvuneliu auginimo ir laikymo salygos. Uz tai mesavalgiai turi daugiau moketi ir mažiau valgyti. Kuo visuomene samoningesne, tuo mažiau sunaudojama mess.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių