Quantcast

M. Zalatorius: šita situacija tikrai turės stiprių ir sunkių ekonominių sukrėtimų

Net ir neužsitęsus karantinui, kilusi krizė turės sunkių ekonominių padarinių šaliai, sako Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius.

„Nepriklausomai, ar karantinas bus dar mėnesį, ar tris, šita situacija tikrai turės stiprių ir sunkių ekonominių sukrėtimų ne vien valstybei, bet ir visam pasauliui“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje sakė M. Zalatorius.

„Mes jau dabar pastebime pinigų brangimą tarptautinėse rinkose – ne valstybėms, o komercinėms įmonėms (...). Pinigai brangsta“, – sakė jis.

Dėl to, pasak LBA prezidento, valstybė turėtų skolintis dvigubai daugiau, nei numatyta šiuo metu.

„Patarimas būtų toks (...), kad nelaukite, jei norite pasiskolinti (...), skolinkitės dabar, ir skolinkitės ne tą skaičių, kuris sugalvotas, o tą skaičių padauginę maždaug iš 2“, – teigė jis.

Pasak M. Zalatoriaus, šiuo metu nėra klientų, kurie norėtų imti paskolą veiklos plėtrai.

„Šiuo metu mes visiškai nepastebime klientų, kurie ateitų pas mus ir sakytų: „Norime paskolų tam, kad galėtume planuoti ir didinti savo gamybinius pajėgumus.“ Dabar yra labai natūralu, kad mūsų klientai negalvoja apie naujas paskolas, jie galvoja apie senų paimtų įsipareigojimų restruktūrizavimą“, – aiškino LBA prezidentas.

Jo teigimu, dėl sumažėjusių skolinimosi apimčių palūkanų kilimas nėra fiksuojamas.

Finansų ministerijos prognozėmis, Lietuvos ekonomika dėl koronaviruso šiemet turėtų sumažėti 1,3-2,8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių