Quantcast

M. Statulevičius: didesnės ECB palūkanos NT rinkai tiesioginio poveikio neturės

Europos Centrinio Banko (ECB) sprendimas puse procentinio punkto padidinti pagrindines palūkanų normas bei didėsiančios „Euribor“ normos nekilnojamo turto (NT) rinkai tiesioginio poveikio neturės, sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas.

„Manau, kad dauguma žmonių liks prie savo sprendimo (pirkti NT – BNS), nes gyventi reikia. Ypač jeigu kalbame apie augančias žaliavų, dujų kainas, manau, kad žmonės įvertins tai, kad turėdami naują energetiškai efektyvų, energiją ir kaštus taupantį būstą jie ilguoju laikotarpiu išlošia“, – BNS teigė Mindaugas Statulevičius. 

„Žmonės galbūt apribos kitas – pramogų, kelionių – išlaidas, bet būstas, kuris vis tiek yra viena iš būtinųjų gyvenimo priemonių, bus svarbus“, – pridūrė jis.

Būsto paskolos yra susietos „Euribor“ tarpbankine palūkanų norma. Laukiant ECB sprendimo 12-kos mėnesių „Euribor“ nulinę ribą peržengė jau balandį, šešių mėnesių – birželio pradžioje, o trijų – liepos viduryje. Prognozuojama, jog vieno ir trijų mėnesių „Euribor“ normos turėtų padidėti jau kitą savaitę.

Pasak M. Statulevičiaus, skolinantis sudaroma mažiau nei pusė naujo būsto įsigijimo sandorių. Jo teigimu, bazinių bei tarpbankinių palūkanų normų augimas žmonėms galėtų turėti nebent psichologinį poveikį.

„Psichologiškai žmonėms bus tam tikras signalas, kad šiek tiek pinigų reikės išimti iš vartojimo ir daugiau jų skirti paskolos aptarnavimui. (...) Gyvenome nulinių palūkanų normų zonoje, o dabar reikės susimokėti daugiau, tai daliai žmonių, jaunoms šeimoms, gali kilti tam tikrų pamąstymų“, – teigė NT rinkos ekspertas.

Vis dėlto jis neatmetė, jog palūkanų normų didinimas bei paskolų brangimas gyventojams ilguoju laikotarpiu gali turėti netiesioginės įtakos – tai priklausys nuo brangstančių paskolų įtakos verslui. 

„Reikia žiūrėti, kaip tai paveiks verslą, ūkį, gamybos įmones, kurios savo reikmėms taip pat skolinasi iš bankų ir jiems taip pat tos paskolos brangs. Todėl reikia įvertinti, ar įmonės dėl padidėjusių išlaidų nestabdys investicijų, neatleidinės arba nesamdys naujų žmonių“, – teigė M. Statulevičius.

Euro zonoje sparčiai kylant infliacijai ir energetikos išteklių kainoms ECB ketvirtadienį padidino pagrindines palūkanų normas puse procentinio punkto. ECB taip pat pažymėjo, kad kituose posėdžiuose jis tęs palūkanų normų normalizavimą, o sprendimai priklausys nuo duomenų ir padės pasiekti 2 proc. infliacijos tikslą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių