Quantcast

M. Sinkevičius: vidaus sandoriai turi būti reglamentuojami griežčiau

- Pastaruoju metu daug diskusijų kilo dėl viešųjų pirkimų tvarkos - vienas iš labiausiai aptariamų klausimų yra vidaus sandoriai. Ar jūs pritariate siūlymui naikinti tokius sandorius?

- Kalbant apie vidaus sandorius, dažnai išsiskiria dvi pozicijos - už ir prieš. Mano pozicija yra šiek tiek kitokia. Lietuva vėluoja perkelti ES viešųjų pirkimų direktyvą į nacionalinę teisę - vidaus sandoriai toje direktyvoje yra. Ūkio ministerija yra apklaususi 27 ES nares, be Didžiosios Britanijos, jų buvo klausta, ar valstybės savo nacionalinėje teisėje turi vidaus sandorius vienokia ar kitokia forma. 22 ES šalys atsakė, kad turi.

Aš būčiau linkęs labai griežtai reglamentuoti vidaus sandorių sudarymo klausimus įstatymu, griežčiau, nei yra dabar reglamentuojama. Dabar yra reikalingas Viešųjų pirkimų tarnybos leidimas, yra sąlygos, kurias reikia išpildyti. Jei įmanoma, griežtai, aiškiai ir skaidriai reglamentuoti vidaus sandorių sudarymo tvarką ir aplinkybes, aš būčiau už tai, kad jie būtų.

Jeigu kitos institucijos, pavyzdžiui Viešųjų pirkimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba sako, kad to padaryti neįmanoma arba tai taps biurokratiniu mechanizmu ir nebus aišku, kas ką turės vertinti, tada aš pritarčiau, kad tos išlygos nebūtų. Vis dėlto, mano mąstymas yra griežčiau, aiškiau ir skaidriau reglamentuoti, bet palikti.

- Viena iš opiausių šalies problemų yra alkoholio vartojimas ir jo daroma žala. Jums kaip ūkio ministrui šis klausimas be kita ko aktualus dėl alkoholio reklamos ribojimų. Ar jūs pritartumėte griežtesniam alkoholio reklamos ribojimui?

- Aš matau, kad mes šalyje turime problemą dėl alkoholio vartojimo mastų, kiekių ir dėl to įvykstančių nelaimių. Aš matau tą problemą, ją suprantu ir nesu tas, kuris teigia, kad statistika meluoja, kad nesam prie daugiausiai išgeriančių. Kaip politikas ir Vyriausybės narys aš pritariu, kad turime imtis priemonių alkoholio vartojimo mažinimui.

Tos priemonė gali būti įvairios. Vienas dalykas yra mokestiniai klausimai, akcizai, kitas dalykas gali būti tas pats reklamos draudimas. Bet tuo pačiu nereikia pamiršti, kad turime investuoti į prevenciją, sveikatinimo programas. Jei mes žmones orientuosim į sveiką gyvenseną, į sportavimą, tai jie automatiškai greičiausiai nevartos alkoholio. Mes dabar dažnu atveju imame alkoholį ir bandome jį vartojančius kažkaip apriboti.

Suprasdamas problemą ir tai, kad sprendimo keliai yra įvairūs, aš noriu matyti pilną veiksmų planą kaip mes tą nepageidaujamą socialinį reiškinį norime sumažinti.

- Šią savaitę yra numatyti jūsų susitikimai su Japonijos ir Izraelio ambasadoriais Lietuvoje. Kodėl būtent šie ambasadoriai yra pirmieji jūsų susitikimų darbotvarkėje?

- Dalis ambasadorių planuoja atvykimą ir nori susipažinti. Japonijos ambasadorius buvo paskutinis, kuris mane aplankė kai dar buvau Jonavos meras. Džiaugiuosi, kad atvykstančių turistų skaičius iš Japonijos auga, su ambasadoriumi mąstome, kad tie skaičiai dar galėtų didėti. Su Izraelio ambasadoriumi aptarsime ekonomines ir turizmo temas, be to, nuo sausio šioje šalyje pradės dirbti mūsų komercijos atašė, tad bus proga pašnekėti apie jo darbo kryptis, prioritetus ir galimybes plėtoti ne tik kultūrinį, bet ir ekonominį bendradarbiavimą.

******************

Vienu iš realiausių kandidatų kitąmet tapti Socialdemokratų partijos pirmininku laikomas M.Sinkevičius yra buvusio susisiekimo ministro, įtakingo socialdemokrato Rimanto Sinkevičiaus sūnus. 32-ejų politikas nuo 2011 metų balandžio dirbo Jonavos rajono meru.

Daktaro laipsnį turintis M.Sinkevičius Jonavos taryboje dirbo nuo 2007 metų, nuo 2008 metų kovo iki 2009 metų - mero pavaduotoju. Tuomet jis buvo laikomas jauniausiu šalies vicemeru, o vėliau buvo vienas jauniausių merų.

Praėjusioje kadencijoje ūkio ministru dirbo Evaldas Gustas, kuris 2013-ųjų birželį pakeitė iš pareigų dėl interesų konflikto, kuomet į verslo forumą Kazachstane vyko bendrovės „Arvi“ užsakytu verslo klasės lėktuvu, atleistą Birutę Vėsaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių