Quantcast

M. Majauskas siūlys neterminuotą PVM lengvatą viešbučiams

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas siūlys neterminuotam laikui pratęsti šiemet baigiančią galioti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams.

Anot jo, viešbučių verslas nuo pandemijos vis dar nėra atsigavęs, be to, lengvatinį PVM paslaugų eksportu užsiimančiam sektoriui taiko beveik visos Europos Sąjungos valstybės.

„Ne paslaptis, kad pandemija, geopolitinė situacija, Rusijos karo veiksmai Ukrainoje daro įtaką viešbučių verslui ir viešbučių verslas iki dabar nėra atsigavęs po to, ką patyrė pandemijos metu. Nepaisant to, jog yra tam tikrų laikinų ir didelių iššūkių, absoliuti dauguma ES šalių taiko sumažintą tarifą neterminuotai“, – žurnalistams po susitikimo su Viešbučių ir restoranų asociacijos atstovais trečiadienį sakė M. Majauskas.

„Nuo sausio 1 dienos staiga padidinti mokesčius viešbučiams būtų sunkiai suprantamas žingsnis. Ketiname registruoti pataisą, numatančią neterminuotą PVM tarifo sumažinimą viešbučiams“, – kalbėjo jis. 

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius kalbėjo, kad PVM lengvata viešbučiams turėtų būti neribota, nes reikia palaikyti ekonomiką, be to, viešbučiai tik pradėjo atsigauti, o dėl karo Ukrainoje masiškai atšaukiamos užsienio turistų kelionės į Lietuvą, nes ji traktuojama kaip pafrontės zona.

„Tikslinga, kad viešbučiai turėtų neribotam laikui PVM lengvatą, nes šiuo metu viešbučiai negauna paskolų, negali vystytis, tai būtų savotiškas garantas ir bankams, kad jie galėtų skolinti pinigus ir jie išgyventų šį laikotarpį“, – žurnalistams sakė K. Starkevičius.

„Dabartinė situacija geresnė kurortų viešbučiuose – Druskininkuose, Palangoje, tačiau didžiuosiuose miestuose situacija sunki, dalies viešbučių neveikia restoranai, maitinimo paslaugas tiekia tik savo klientams, tai vertiname“, – kalbėjo jis.

M. Majauskas taip pat sutinka, kad PVM lengvata veiktų kaip parama smulkiam ir vidutiniam verslui ir kaip šešėlio mažinimo priemonė.

„Svarbu atskirti, jog PVM lengvata veikia skirtingai skirtinguose sektoriuose. Ten, kur reguliuojama kaina, kaip, pavyzdžiui, šildymui, sumažinus PVM visa nauda atitenka vartotojams. (...) Ten, kur yra nereguliuojama rinka, tai PVM mažinimas yra tiesiog parama verslui. Sumažinę maitinimo sektoriuje PVM mokestį niekas nesitikėjo, jog sumažės karbonado kaina lėkštėje, visi kalbėjo, kad tai parama, galimybė verslui užsidirbti pinigų“, – sakė M. Majauskas. 

Pasak jo, skaičiuojama, kad metiniai biudžeto netekimai dėl šios lengvatos gali siekti apie 14 mln. eurų.

Pasak M. Majausko, Seime įregistruotos atskiros pataisos ir dėl PVM lengvatos pratęsimo restoranų verslui, tačiau dėl to vyks nelengvos diskusijos.

„Maitinimo sektorius taip pat nėra atsigavęs, čia yra registruotos atskiros pataisos dėl PVM lengvatos pratęsimo, bet diskusija nebus lengva, nes natūraliai kils klausimas, jei norime sumažinti PVM restoranams, tai ar nenorite sumažinti PVM dešrai ir pomidorams“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Pasakyk tiesiai majauskai kiek gavai atkato iš viešbučių asociacijos? Viešbučiais naudojasi tik labai maža dalis gyventojų ir tai turtingesni, kažin kodėl majauskai nesiūlai mažinti pvm tarifą būtiniausiom maisto ir buities prekėms kuriomis naudojasi apsaliuti dauguma gyventojų???

Klpd.

Klpd. portretas
Negi neaišku kad šitas verslas dirba ,,lietuviško verslo" stilium, kai vietoje to kad numest kainas ir taip padidint vartojimą, jas laiko ir stengiasi per valdžiagyvius sau ,,prasimušt" gerovę per subsidijas ir lengvatas. Biudžeto sąskaita. Neee gerbiamieji..Laisvos rinkos institutas jau bene apie 20 metų nuolat kala LR piliečiams į galvas kad pas mus laisva Rinka ir konkurencijos dėsniai, tai malonėkit nekraut Valstybei savo problemų. Tuo labjau kad matosi kad jos atsiranda dėl baisaus godumo ir perdidelės pinigų meilės. (Ar bent jau dėl nemokėjimo vest biznį..)

vargsai viesbuciai ir spa

vargsai viesbuciai ir spa  portretas
vos gala su galu suduria :D,,,,kad ir 9 proc, bet kainos didesnes negu vokietijoje :), tai kur cia logika? gal leiskite issivalyti lietuvai (dalis tegul brankrutuoja) kad esamas likes verslas galetu tureti daugiau klientu, ir pastoviais pajamas ir sumazintu kaina...o tai dabar priviso kaip kaviniu visur ir visi nori isgyventi i pliusa...? lietuva per maza rinka kad visus verslus maitinti kad visi gerai gyventu ir t.t. turi buti naturali atranka. cia kaip su pieno perdirbejais, PC centrais ir t.t. visur lengvatos lengvatos ir t.t. kur galop biudzete skyles, skyles o pinigu kai reikai tai is zmoniu kiseniu pakeltu mokesciu, surenkami pinigai (auto mokestis tuoj bus, tuoj bus uz pastatus reikes moketi, siuksles brangs ir t.t.)...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių