Quantcast

LLRI: gyventojai nori daugiau kaupti pensijoms privačiai

Gyventojai nori daugiau kaupti pensijoms privačiai ir mažiau skirti „Sodrai“, skelbia Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).

Turėdami galimybę savo nuožiūra paskirstyti „Sodros“ įmoką tarp pensijų kaupimo ir „Sodros“ pensijų finansavimo, kaupimui gyventojai skirtų daugiau, o „Sodrai“ – mažiau, negu skiriama šiandien, teigia stambaus kapitalo įmonių finansuojamas institutas.

Privačiai gyventojai norėtų kaupti 10 proc. savo pajamų, tai yra šešis kartus daugiau, negu skiriama šiuo metu – 1,5 proc.

„Šiandien privačiam pensijų kaupimui skiriama 1,5 proc., o „Sodros“ pensijų finansavimui – 24,8 proc. gyventojo pajamų. Tyrimas rodo, kad pensijų kaupimui gyventojai norėtų skirti net 10 proc., o  „Sodros“ pensijų finansavimui skiriamą dalį sumažinti iki 16,3 proc.“, - pranešime spaudai teigė LLRI atstovė Kaetana Leontjeva.

Anot jos, turėdami pasirinkimą, kaip padalinti šias lėšas, gyventojai pakoreguotų esamą proporciją pensijų kaupimo naudai.

"Tai būtų saugesnė investavimo strategija, protingai dalinanti riziką tarp skirtingų priemonių. Tuo tarpu šiandien visi „kiaušiniai“ kraunami į vieną – „Sodros“ – pintinę, kas žinant ilgalaikes „Sodros“ tvarumo problemas, yra neracionalu ir rizikinga. Nors nėra taip, kad gyventojai visiškai nenorėtų skirti lėšų „Sodros“ pensijoms mokėti, tačiau jie taip pat nori susikaupti daugiau lėšų savo pačių senatvei, kaupdami savo asmeninėse sąskaitose“, - teigė K.Leontjeva.

Tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai” metų birželio 15-22 dienomis atliko Lietuvos gyventojų tyrimą „Omnibus“ metodu. Gyventojų buvo klausiama, kaip jie paskirstytų „Sodros“ įmokos dalį tarp pensijų kaupimo ir valstybinio pensijų socialinio draudimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
tam LLRI visai prastai..matyt saulės iškrova užvakar taip sumaišė protus...o iš ko pensininkams pensijas mokėti, jei atiduoti viską fondų valdytojams, kurie , kaip ENRON , sugeba milijardus pratratinti

L

L portretas
Lietuvos laisvosios rinkos instituto veikėjai dar nesupranta, kad Lietuvoje laisvos rinkos nėra o yra tik monopolistų valdomas diktatas.

Hm

Hm portretas
Prieš bandydami "kaupti" nesvarbu kam privačiuose fonduose, žmogeliai turėtų paprašyti jau apsidraudusių tokiuose fonduose (bankuose) artimųjų ir draugų, kad patikrintų savo draudimo (pensinio, gyvybės, o jau ypač "investicinio") sąskaitas ir pasakytų, ar daug "sukaupė" ir kiek prarijo "aptarnavimas". Nes "aptarnavimo išlaidas" bankai atsiskaičiuoja nepriklausomai nuo to, ar apsidraudusiajam ką nors uždirbo, ar pradirbo. Labai tikėtina, kad besidraudžiančiųjų įmokėtos sumos jau dabar sumažėjo bent trečdaliu, ir tai neskaitant infliacijos, o toliau gali būti dar gražiau. Bent aš tai kol kas nežinau nė vieno apsidraudėlio, kurio įmokėtos lėšos nebūtų aptirpusios. Net tie, kurie pasirašinėjo sutartis prieš dešimtmetį, kai dar buvo galima rinktis "aptarnavimą" apmokėti iš pelno, dabar mato minusą, nes kažkaip patyliukais ta sąlyga pradingo. Plius turėkite omenyje, kad jei sutarties terminui pasibaigus norėsite pasiimti sukauptą sumą grynais, tikriausiai turėsite sumokėti ne tik mokesčius valstybei (nuo jau apmokestintų pinigų!), bet ir komisinius, kurie gali siekti arba net viršyti 10 procentų sukauptos sumos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių