Quantcast

Liūdnos žinios obuolių mėgėjams: šie vaisiai brangs

Dėl pavasarinių šalnų nukentėjus didelei daliai obelų, obuolių derlius šiemet bus mažesnis, sako jų augintojai ir supirkėjai. Anot Verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės Vitalijos Kuliešienės, tikėtina, kad obuoliai brangs.

„Skiname labai mažai obuolių, o jie taip pat nėra kokybiški, kadangi ant obuolių yra dėmės nuo šalčio. Obuoliai nėra užkrėsti, valgyti juos galima, tiesiog jie nudeginti šalnų“, – BNS sakė V. Kuliešienė.

Pasak jos, kadangi Lietuvos obuolių augintojai priklauso nuo Lenkijos rinkos, kuri irgi nukentėjo nuo pavasarinių šalnų, tad tikėtina, kad Lietuvoje obuoliai brangs.

„Lenkijoje jau pabrangę obuoliai, tai ir Lietuvoje turėtų brangti. Arba jie brangs, arba iš vis jų nebus“, – sakė V. Kuliešienė.

Jos teigimu, nuostoliai, kuriuos šį sezoną patirs obuolių augintojai, siekia apie 7,5 mln. eurų

Anot obuolius auginančios įmonės „Dembavos medelynas“ direktoriaus Gyčio Kuliešiaus, šiais metais obuolių derlius yra mažas ir prastos kokybės, daugelis surinktų vaisių netiks obuoliams priskiriamai antrai klasei.

„Po šalnų tikėjomės pasiekti 20 proc. derliaus, o dabar manome, kad galbūt surinksime tik 15 proc. Praėjusiais metais derlius apėmė 1500 tonų, o šiemet tikimės 150-200 tonų obuolių“, – BNS teigė G. Kuliešius.

Supirkimo kaina augs

Pasak V. Kuliešienės, nors obuolių supirkimas brangsta, tai šiemet neišgelbės lietuviškų obuolių augintojų.

„Jeigu negauni trečdalio derliaus, tai kokia kaina beparduosi, vis tiek tai neatpirks išlaidų“, – sakė ji.

Alkoholį gaminančio „Anykščių vyno“ gamybos direktorės Liubovės Rebiatnikovos teigimu, nuo rugpjūčio 26 dienos, kai buvo pradėtas obuolių supirkimo sezono, iki rugsėjo 19-osios įmonė buvo supirkusi 4094 tonas obuolių – trečdaliu mažiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.

„Prognozuojame, kad šiais metais sezonas gali būti gerokai trumpesnis ir pasibaigti jau spalio pradžioje. Tačiau kol kas obuolius superkame, jų labai reikia ir labai laukiame. Šiemet pastebime, kad obuoliai yra mažiau sultingi, turi daugiau sausų medžiagų. Taip pat sunkiau yra gauti specialių rūšinių obuolių, kuriuos naudojame savo produktams“, – BNS tvirtino L. Rebiatnikova.

Pasak sulčių spaudyklos „Sodų sultys“ atstovės Julijos Lukoševičienės, dėl prasto derliaus spaudykla, palyginus su praėjusiais metais, turi perpus mažiau darbo.

„Penkerius metus jau dirbame, šie iš visų yra patys prasčiausi. Taip pat ne kiekvieną dieną dirbame, tenka dirbti ir tik pusę dienos. Jaučiame, kad šiais metais mažai obuolių“, – BNS sakė J. Lukoševičienė.

Sulčių spaudyklos „Obuolių namai“ atstovės Daivos Vaitiekūnienės teigimu, dėl obuolių trūkumo darbo užtenka tik dviem dienom per savaitę.

„Galime sakyti, kad šiemet visai neturime ką veikti. Darbo apimtys, palyginus su praėjusiais metais, yra tik apie 10 proc.“, – BNS sakė D. Vaitiekūnienė.

„Kadangi buvo daromos investicijos, užsakytos pakuotės ir sudarytos sutartys, tai dabar matome, kad šiemet nepanaudosime tų pakuočių, o tiekėjai nenori atsiimti tų pakuočių, nors jos mūsų sandėlyje nepanaudotos“, – teigė ji.

Remiantis Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro parengta 2019 metų antrojo ketvirčio apžvalga, dėl mažo obuolių derliaus, vidutinė augintojo kaina yra 0,50 euro už  – 5 centais didesnė nei ankstesniais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zzzzz

Zzzzz portretas
Pohui, Lenkose dar ir pinga, ner kur deti...Visi i Lenkus..!!! Palaikisim kenkijos ekonomika, jie rupinasi mumis...

Anonimas

Anonimas portretas
PUTAI BRANKS

realybė

realybė portretas
CHA,CHA,CHA
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių