Quantcast

„Litgrid“: elektros kaina Lietuvoje per mėnesį mažėjo 61 proc.

  • Teksto dydis:

Sausio mėnesio vidutinė didmeninė elektros  kaina Lietuvoje siekė 103 eurus už megavatvalandę (MWh) – 61 proc. mažiau nei gruodį, skelbia elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Anot bendrovės, šilti sausio orai visame regione lėmė stabilias gamtinių dujų kainas, mažą vartojimą ir aukštą hidroelektrinių elektros gamybą, o tai veikė ir elektros kainą.

„Nuo pat karo Ukrainoje pradžios vienu iš didžiausių energetinių iššūkių Europai buvo laikoma ši žiema, dėl to ruoštasi blogiausiam scenarijui ir intensyviai pildytos gamtinių dujų saugyklos. Pasibaigus sausiui matome, kad blogiausias scenarijus neišsipildė ir žiema kol kas šilta“, – pranešime sakė „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Anot jos, Lietuvoje vidutinė oro temperatūra sausį buvo teigiama ir maždaug 3 laipsniais aukštesnė nei daugiametis vidurkis. Iš dalies dėl to elektros suvartojimas sausį buvo 2 proc. mažesnis nei gruodį.

„Dėl šiltos žiemos Europos gamtinių dujų saugyklos tuštėjo lėčiau, o dujų kainos buvo stabilios ir vidutiniškai perpus mažesnės nei gruodį“, – sakė A. Krasauskienė.

Pasak jos, prie mažesnio dujų vartojimo prisidėjo ir reikšmingai išaugusi atsinaujinančių išteklių elektros gamyba.

Sausį Lietuvoje vėjo jėgainės pagamino maždaug 60 proc. daugiau elektros nei gruodį. Taip pat beveik dukart išaugo importas iš Latvijos, pakeitęs importo srautus iš Lenkijos ir dalį srautų iš Skandinavijos.

Dėl sausio mėnesiui neįprastai aukšto vandens lygio hidroelektrinės Latvijoje pagamino maždaug 4,5 karto daugiau elektros energijos nei gruodį, jų generacija padidėjo nuo 142 GWh iki 629 GWh.

„Paprastai gamyba būna tokia didelė pavasario pabaigoje, per atlydį. Vien šio kiekio užtektų padengti visam Latvijos elektros suvartojimui sausį, todėl pigi perteklinė Latvijos elektros gamyba prisidėjo prie kainų mažėjimo regione“, – sakė A. Krasauskienė.

Sausį elektros kainos mažėjo visose „Nord Pool“ biržos zonose, o labiausiai kainos krito Švedijoje ir Suomijoje. Baltijos jūros regione brangiausia elektra buvo Lenkijoje, kur didmeninė elektros kaina siekė 132 eurus.

Elektros suvartojimas Lietuvoje siekė 1066 GWh – 2 proc. mažiau nei gruodžio mėnesį. Palyginti su tuo pačiu metu pernai, šiemet vartojimas mažėjo dešimtadaliu.

Elektros gamyba Lietuvoje sumažėjo 13 proc., o vietos elektrinės užtikrino apie 42 proc. šalies elektros suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per sausio mėnesį buvo pagaminta apie 444 GWh elektros.

Bendras importo srautas sudarė 67 proc. šalies suvartojimo. Importas į Lietuvą augo 18 procentų. Sausį importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį siekė apie 42 proc., iš Latvijos – 57 proc., iš trečiųjų šalių – 0 proc., o iš Lenkijos  apie 1 procentą.

Eksportas augo daugiau nei dukart iki 231 GWh. Didžiausia dalis buvo nukreipta į Lenkiją – 97 proc., 2 proc. – į Latviją, o likęs 1 proc. eksportuotas į Švediją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fazė

Fazė  portretas
Va, gavau sąskaitą iš normalaus tiekėjo - nepilnai po 0.24€/kWh

Kad

Kad portretas
Likau garantiniam ir dideliu nuostoliu patyriau teko ir prie duju baliono maista gamint , ir krosnele pastaciau su vandens konturu ir siuksles reikia rinkt apsikuriant ir dar i men po 60-70 e, mokedavau kai anksciau budavo 30 e, i men, dabar jau atpigo skaicuoja po 23 cnt, garantiniam pagal vartojimo sumazinima 30 e, uztenka .

A

A portretas
Tikrai kaina "sumažėjo" : dieninis tarifas 0,345, naktinis 0,28...Visada galvojau, kad dviejų laiko zonų tarifas yra gėris mano kišenei.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių