Quantcast

Likus metams iki fiskalinės drausmės sugriežtinimo, I. Šimonytė ragina neišpūsti biudžeto

Likus metams iki griežtesnių fiskalinės drausmės taisyklių grąžinimo, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ragina politikus neišpūsti 2022-ųjų valstybės biudžeto išlaidų.

Pasak jos, kitu atveju viešieji finansai rizikuoja patirti šoką dėl sumažėjusių galimybių skolintis.

Europos Sąjungos Stabilumo ir augimo pakto taisyklės, ribojančios viešųjų finansų deficitą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), vėl turėtų pradėti veikti nuo 2023 metų. Jos buvo suspenduotos 2020–2022 metams, siekiant padėti bendrijos šalims atsigauti nuo COVID-19 sukeltos ekonominės krizės.

„Taip, kalbant apie Stabilumo ir augimo paktą, mes turime išlygą dar vienus metus, tačiau reikia labai aiškiai suprasti, kad nuo 2023 metų reikės grįžti prie tų pačių taisyklių“, – interviu BNS sakė premjerė.

„Tam, kad tas grįžimas nebūtų kažkoks šokas, kad nereikėtų prieš 2023 metus diskutuoti apie kokius nors nemalonius sprendimus, manau, kad tų apribojimų, kurie yra sudėti, ir tų tikslų, kurie politiškai svarbūs šiai daugumai ir biudžete, mano supratimu, tikrai atsispindi, aš norėčiau, kad to ir būtų laikomasi“, – pridūrė ji.

Kitų metų valstybės biudžeto projekte daugiausiai papildomų išlaidų planuojama skirti COVID-19 pandemijai valdyti, švietimui, gynybai, viešojo sektoriaus darbuotojų algoms bei pažeidžiamų grupių pajamoms didinti.

Man atrodo, kad biudžetas dabar turi gana aiškią logiką.

„Man atrodo, kad biudžetas dabar turi gana aiškią logiką“, – sakė I. Šimonytė, anksčiau 2022-ųjų valstybės iždo projektą pavadinusi saugiu galimybių biudžetu.

Jos teigimu, biudžeto išlaidos dar šiek tiek augs pagal atskirus projektus.

„Pasiūlymų gali būti visokiausių, ten nuo stogo iki dar kokio nors individualaus projekto, bet taip visada būna. Gal kažko nepastebėjome, bet (...) tai tikrai negali būti ženklios sumos“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Lietuvos valdžios sektoriaus deficitas kitąmet turėtų sudaryti 3,1 proc. BVP. Prognozuojama, kad 2023 metais valdžios sektoriaus deficitas sumažės iki 1,1 proc., o 2024 metais – iki 0,5 proc. BVP.

Valstybės, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo 2022 metų biudžetai Seimui bus pateikti antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių