Quantcast

„Lifosos“ padėtis sudėtinga ir pritaikius sankcijų išimtis

Užsienio reikalų ministerijai (URM) praėjusią savaitę pritaikius išimtį ir leidus Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovei „Lifosa“ naudoti dalį lėšų atsiskaityti su darbuotojais, komunalinių paslaugų teikėjais, Valstybine mokesčių inspekcija, įmonės vadovas sako, kad situacija bendrovėje yra labai sudėtinga.

„Padėtis išlieka itin sudėtinga, bendrovės veikla tebėra pristabdyta, tad ir toliau bendradarbiaujame su valstybės institucijomis ieškodami išeičių iš susidariusios padėties ir būdų tęsti įmonės veiklą“, – BNS pirmadienį sakė „Lifosos“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius.

Pasak jo, sankcijų išimtys neapriboja mokėjimų sumų ar terminų.

„Išimtis labiau reglamentuoja mokėjimų paskirtį. Dėl jos taikymo praktikos konsultuojamės su URM ir kitomis institucijomis. Mums leista mokėti darbo užmokestį ir kitas išmokas darbuotojams, atsiskaityti už paslaugas, būtinas įmonės veiklai vykdyti“, – kalbėjo jis. 

Penktadienį po susitikimo su darbuotojais bendrovės vadovybė informavo, kad „Lifosa“ galėtų tęsti veiklą nepažeisdama sankcijų, tačiau tarp galimų scenarijų – ir visiška arba dalinė prastova. R. Proscevičius BNS sakė, jog tokios priemonės netaikomos, tikimasi jų išvengti.

„Darome viską, kas mūsų galioje, kad šioje sudėtingoje situacijoje nereikėtų skelbti nei visiškos, nei dalinės prastovos. Svarstome visus galimus scenarijus ir ieškome geriausio sprendimo varianto“, – sakė įmonės vadovas.

„Lifosoje“ dirba kiek daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų, vidutinis atlyginimas bendrovėje, „Sodros“ duomenimis, viršija 2,4 tūkst. eurų.

„Lifosa“ veikla apribota dėl Europos Sąjungos sankcijų netiesioginiam jos savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai. 

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje praėjusią savaitę patvirtino, kad po ES sankcijų paskelbimo A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai Aleksandrai Melničenko. Tačiau įmonės akcininkų struktūra kol kas nepasikeitė.  

„Neturime daugiau informacijos nei skelbta žiniasklaidoje, plačiau komentuoti negalime“, – pirmadienį BNS sakė įmonės vadovas.  

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių