Quantcast

Lietuvos žvalgyba: kontroliuodama krovinių judėjimą Rusija siekia paveikti kaimynes

  • Teksto dydis:

Rusijoje sukurta ir pradėta naudoti vieninga skaitmeninė krovinių pervežimų kontrolės sistema, veikianti navigacinės sistemos „Glonass“ pagrindu, yra naujas įrankis daryti poveikį kaimyninėms šalims, perspėja Lietuvos žvalgyba.

„Navigacinė sistema „Glonass“ yra vienintelė, kurią leidžiama naudoti Rusijos ginkluotosiose pajėgose, jos valdytoja – Rusijos valstybinė korporacija „Roskosmos“. Kariniams poreikiams sukurtos sistemos naudojimo civilinėms reikmėms plėtra yra susijusi su siekiu padengti dalį jos kūrimo, tobulinimo ir eksploatacijos kaštų“, – rašoma ketvirtadienį paskelbtame žvalgybos parengtame šių metų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Pasak dokumento, Rusija siekia visas krovinines transporto priemones aprūpinti elektroniniais jutikliais ir taip neva eliminuoti kitų patikrinimų poreikį.

„Labai tikėtina, jog vienas iš pagrindinių sistemos sukūrimo tikslų yra kontroliuoti visus importo, eksporto ir tranzitinių krovinių tarp Rusijos, Kazachstano, Baltarusijos, Kinijos ir ES šalių pervežimus“, – rašoma ataskaitoje.

Duomenys apie krovinių judėjimą perduodami Rusijos muitinės tarnybai ir transporto priežiūros tarnybai „Rostransnadzor“, o sistemos operatorė yra kompanijos „RT-Invest Transport Systems“, kurios valdyme dalyvauja Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimo verslininko Arkadijaus Rotenbergo sūnus Igoris, antrinė įmonė Skaitmeninių platformų vystymo centras.

„Surinktą detalią informaciją Rusija gali panaudoti darydama spaudimą kompanijoms, verslo šakoms ar net valstybėms. Tikėtina, jog informacija būtų remiamasi pritaikant sankcijas, proteguojant vietinio verslo interesus, be to, būtų siekiama, kad rusiškiems tranzitiniams kroviniams kaimyninėse valstybėse nebūtų taikomos patikros procedūros“, – rašoma ataskaitoje.

Joje taip pat pabrėžiama, kad sistemą sukūrė Rusijos karinės pramonės įmonės, todėl labai tikėtina, kad pasinaudojant ja gali būti renkama informacija kariuomenės reikmėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių