Quantcast

Lietuvos verslą į Baltarusiją vilioja pigesnė darbo jėga ir didesnė rinka

Nepaisant nepalankios Baltarusijos ekonominės padėties, rublio devalvacijos, dėl kurios trečdaliu sumažėjo investicijos, Lietuvos verslas nepraranda susidomėjimo šia šalimi.

Nors yra didelė rizika, Lietuvos verslą į kaimyninę šalį vilioja pigesnė darbo jėga ir energetikos resursai.

Viena didžiausių lietuvių plyno lauko investicijų – koncerno SBA Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje pastatyta baldų gamykla. Į ją koncernas investavo 19 mln. eurų.

Gamykloje per 4 metus sukurta apie 300 darbo vietų, planuojama, kad šiemet pardavimai viršys 20 mln. eurų. Pasak koncerno atstovų, kaimyninė šalis pasirinkta dėl pigesnės darbo jėgos, kokybiškos vietinės žaliavos.

Nepaisant rizikos – viskas bet kada gali pasikeisti dėl Minsko užgaidų – Lietuvos verslo investicijos Baltarusijoje auga.

„Investuojant į gamybinę įmonę Baltarusijos Respublikoje, įmonė yra atleidžiama nuo įvairių mokesčių iki 7 metų, tai šiuo atveju, suskaičiavus visas sąnaudas, įvertinus verslo riziką, įvertinus maržas, buvo pasirinkta Baltarusija ir paleistas projektas. Darbo užmokesčiai ir mokesčiai yra žymiai mažesni Baltarusijoje“, – pasakojo medienos įmonės Vitebsko srityje savininkas Rolandas Vaičaitis.

Lietuvos ambasados Minske duomenimis, kaimyninėje šalyje veikia apie 600 lietuviško ar bendro su partneriais kapitalo kompanijų. Lietuvių investicijos kasmet siekia apie 2,5 mln. eurų.

„Mūsų investicinis aktyvumas yra labai aukštas šitoj šaly. Tam tikruose sektoriuose mes esame lyderiai, tarkim, medienos perdirbimo sektoriuje, maisto perdirbimo srityje, mėsos, statybų sektorius mums įdomus šitoj šaly. Žinoma, dalykai susiję su tam tikromis rizikomis, tai – specifinė šalis ir rinka, nėra viskas taip paprasta“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Andrius Pulokas.

„Tai ir būtent kalbama apie Eurazijos muitų sąjungą, apie išėjimą ne tik į Baltarusijos vidaus rinką, bet galimybę išeiti į tą didžiulę rinką, ir būtent dėl to Baltarusija tampa patrauklesnė. Bet yra du didžiuliai „bet“. Tai yra  biurokratija ir ta vadinamoji konkurencija tarp valstybinių įmonių ir privataus sektoriaus“, – teigė Lietuvos komercijos atašė Baltarusijoje Julijus Glebovas.

Baltarusijos investicijos Lietuvoje kur kas kuklesnės – apie 30 mln. eurų. Daugiausia – iš valstybinių įmonių.

Lietuva yra tarp 10 svarbiausių Baltarusijos prekybos partnerių, bendra prekybos apyvarta siekia 1,5 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių