Quantcast

Lietuvos konfliktas su Kinija kiša koją: prakalbo apie neramias nuotaikas „Continental“

  • Teksto dydis:

Aidint Lietuvos ir Kinijos konflikto atgarsiams šalyje įsikūrę verslai sprendžia, ar tolau čia investuoti. Viena tokių – garsioji „Continental“, įsikūrusi Kauno LEZ, praneša „Labas vakaras, Lietuva“.

„Turime specializuotą agentūrą „Investuok“ Lietuvoje“, kuri yra tarpininkas, pateikiantis visą informaciją apie šalį, kuria domimasi. O investuotojas dažniausiai prieš priimdamas sprendimą turi net kelis raundus apsispręsti, kur investuoti. Turime suprasti, kad investuotojai ne tik vertina, kiek kainuos pastatyti gamyklą, ar bus įmanoma rasti darbuotojų, kokia teisinė aplinka vyrauja valstybėje, bet domisi ir geopolitiniais dalykais – mūsų kosmopolitiškumo lygiu, ar mes bendraujame ir gerbiame kitataučius, kurie galimai galėtų dirbti gamyklose, joms vadovauti. Klausimų spektras labai platus“, – vardijo Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Kalbėdamas apie iš „Continental“ gamyklos vadovų jaučiamus neramumus investavus Lietuvoje daugiau nei 100 milijonų eurų, pašnekovas neslėpė – dėl investicijų jie sprendė ilgai tikėdamiesi kad sprendimai būtų ilgalaikiai, o ne trumpalaikiai. Todėl esą svarbu ne tik žmonės, teisinė aplinka, kaštų klausimai, bet ir valstybės ilgalaikė užsienio politika.

„Statistiką, ekonomiką, skaičius galima išsitraukti, bet suprasti ir pasitikėti valdžia, kad ji – nekorumpuota, prognozuojama, jog nebus taip, kad atėjus, mokesčių sistema sugrius per pusę metų ar per metus. Kad nebus taip, kad į valdžią atkeliaus populistai, kraštutiniai dešinieji – verslas nori stabilumo ir užtikrintumo“, – pabrėžė M. Sinkevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Continental“ buvo bendrovė, į Lietuvos gamybos sektorių atnešusi daugiausia investicijų per pastaruosius 20 metų. Šios įmonės vadovai domėjosi ir Lietuvos užsienio politikos kryptimi. Neatmetama, kad jiems reikėjo ir garantijų Kinijos klausimu – kad ši politikos kryptis nesikeis, tačiau situacija pasikeitė. Bendrovė svarsto, ar nenutraukti bendradarbiavimo su Lietuva, nes jaučia Kinijos spaudimą.

„Aš manau, kad verslas nori daryti verslą ir verslui reikia tinkamos aplinkos – ekonominės, teisinės ir politinės, kad galėtų tai daryti. Jei viena iš dedamųjų susivyruoja, verslas dažniausiai daro verslą, bet nesikiša į politiką. Jei verslas susiduria su politinėmis rizikomis, dažniausiai jų vengia persikeldamas į kitas šalis. Turbūt, kad „Continental“ ir kitos įminės, kurios svarstė apie Lietuvą kaip apie galimą tikslinę teritoriją savo investicijoms, matyt, dabar sukluso ir bando suprasti, kas čia vyksta, kokie sprendimai toliau laukia – ar mes keisime savo sprendimus, ar su jais gyvensime toliau“, – aiškinio LSA prezidentas.

Pasak M. Sinkevičiaus, verslas nori prognozuojamumo. Jo atstovai supranta, kad demokratinėse valstybėse vyksta rinkimai ir keičiasi valdžios. Tačiau investuotojai nori tikėtis ir turi tam pagrįstą lūkestį, kad po keturių metų vienos valdžios į valdžią atėję kiti neapgręš valstybės užsienio politikos arba nesiims neprognozuojamų veiksmų.

„Viliodami investuotojus į Lietuvą mes žadame politinį stabilumą, teisinę aplinką. Mokesčių klausimais žadame tartis ne tik su investuotojais, bet ir su verslu, kad tai nebus vienos nakties sprendimai. Bet, matyt, kad „Continental“ turėjo ir vis dar turbūt turi lūkesčių dirbti prognozuojamoje valstybėje ir daryti verslą, o ne būti priklausoma nuo politinių sprendimų“, – spėjo pašnekovas.

M. Sinkevičius sakė bendravęs su Kauno LEZ atstovais, tačiau kol kas viskas dar tebėra paslaptyje siekiant neišgąsdinti. Grėsmingų signalų, sakė jis, kol kas esą nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas  portretas
Siulau visiems Lietuvos patriotams pradziai ismesti kiniskus kompiuterius, telefonus ir rubus. Pirkti tik amerikietiskus. Veliau palaipsniui ismesti viska kas kiniska ar turi kinisku komponentu .

asara

asara portretas
Siaubas. Is ko gyvensim? Kitaicams ir vejas talkininkauja... paskui moskoliai... o pries tai ir briuselenai...

Auksinis kardas

Auksinis kardas portretas
Ko jūs čia visi kipišuojat dėl Continental ir dėl Kinijos? Lietuva gyveno ir gyvens be Continental ir be Kinijos.Neužmirškit,kad Kinija tai šalis, kurioj nelabai norėtumėt gyvent - šalis labai agresyvi - ne kariniais veiksmais ,bet dideliu finansiniu spaudimu ypač varganoms šalims.pusę Afrikos jau privatizavo ir dalį Rusijos Sibiro.Kitavertus Amerika visiems dalijo sankcijas,tai dabar dar ir Kinija.Tiesiog nuostabu.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių