Quantcast

Lietuvos ir Lenkijos premjerai – už bendrą ES sprendimą dėl rusiškų ir baltarusiškų grūdų

Europos Sąjunga (ES) turėtų priimti bendrus sprendimus dėl rusiškų ir baltarusiškų grūdų importo draudimo, sako Lenkijos ir Lietuvos premjerai Donaldas Tuskas ir Ingrida Šimonytė.

Vilniuje viešintis D. Tuskas pabrėžia, kad ES bendras sprendimas būtų efektyvesnis nei pavienių valstybių.

„Esu įsitikinęs, kad bendras Europos sprendimas bus daug efektyvesnis nei atskirų šalių sprendimai. (...) Norėčiau, kad kartu kaip ES priimtume sprendimus dėl sankcijų Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijai“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Lenkijos Vyriausybės vadovas.

Jis žada jau pirmadienį prašyti Lenkijos Seimo vadovo inicijuoti sprendimą dėl sankcijų šių šalių žemės ūkio produkcijai.

Mes visada pasisakom už kuo daugiau sankcijų Rusijai ir Baltarusijai ir kuo mažiau joms galimybių gauti kokius nors pinigus iš Europos Sąjungos (...)

 

„Šiandien kreipsiuosi į Lenkijos Seimo maršalką dėl Lenkijos Seimo sprendimo dėl sankcijų taikymo Rusijos žemės ūkio ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijai“, – pridūrė D. Tuskas.

I. Šimonytė taip pat teigė, kad Lietuva palaikytų bendrus ES sprendimus.

„Kai tai daro atskiros šalys, visada ieškoma, kur galima surasti kažkokią kitą skylę ir per ją įvežti pasienio ruože – tuo esame įsitikinę iš ankstesnių įvairių precedentų. Mes visada pasisakom už kuo daugiau sankcijų Rusijai ir Baltarusijai ir kuo mažiau joms galimybių gauti kokius nors pinigus iš Europos Sąjungos, tai palaikytume ir tokią europinę iniciatyvą, nes ji yra vienintelė, kuri iš tikrųjų veikia“, – spaudos konferencijoje sakė premjerė.

D. Tusko teigimu, sankcijų griežtinimas svarbus ne tik dėl karo Ukrainoje, bet ir dėl saugesnės Lenkijos bei visos Europos žemės ūkio rinkos.

„Tikrai tos rinkos jaučia didelį spaudimą dėl karo, ir jokios abejonės, kad viena iš pagrindinių užduočių – eksporto galimybės blokavimas iš Rusijos ir Baltarusijos į trečiąsias valstybes, kurios tradiciškai buvo tų žemės ūkio produktų gavėjos“, – sakė D. Tuskas.

Lenkija pastaruoju metu skundžiasi, kad dėl pigių ukrainietiškų grūdų ir kitų produktų pertekliaus lenkų ūkininkai patiria nuostolių, tačiau, pasak D. Tusko, problemą kelia ir grūdų importas iš Rusijos.

Lietuvoje dalis Seimo narių siūlo laikinai visiškai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus. Žemės ūkio ministerija praėjusią savaitę pranešė nuo kovo vidurio griežtinsianti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę, tačiau visiškai uždrausti jų įvežimo nesieks.

Riboti rusiškų grūdų tranzitą ragino sausį protestus surengę Lietuvos ūkininkai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių