Quantcast

K. Navickas: turime daugiau argumentų įtikinti Briuselį dėl pagalbos pieno gamintojams

Žemės ūkio eurokomisarui anksčiau atmetus Lietuvos žemės ūkio ministro prašymą paremti Lietuvos pieno gamintojus Kęstutis Navickas teigia, kad padėčiai toliau blogėjant, jis turi daugiau argumentų įtikinti Briuselį. Anot jo, vienas argumentų – buvusios itin didelės pašarų gamybos sąnaudos. Tačiau dėl nacionalinės paramos, K. Navicko teigimu, galutinio sprendimo dar nėra.

K. Navickas kartu su Latvijos žemės ūkio ministru Didziu Šmitu į eurokomisaro paramos dar kartą žada parašyti kovo 20 dieną vyksiančioje Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje.

„Dabar jau su liūdesiu galiu pasakyti, kad turime daugiau argumentų, nes kainų kritimas dar stipriau smogė vasario mėnesį ir panašu, kad lieka tas pats ir kovui, jau dabar ženklesnis yra poveikio dydis, apsitarėme, kad teiksime argumentus dėl pašarų pagaminimo sąnaudų, kurios buvo pačiu brangiausiu laikotarpiu“, – BNS sakė K. Navickas.

Paklaustas, kiek lėšų reikėtų ūkininkų nuostoliams kompensuoti, ministras kol kas negalėjo atsakyti: „Niekas negali nuspėti, kiek tai tęsis“.

„Nors kažkokie švelnūs atsigavimo ženklai vienas kitas pasirodo, tai nesiunčia bendrai pozityvios žinutės. Matome, kokie yra nuostoliai mėnesį, bet kiek tai užsitęs, būtų neatsakinga skelbti. Kitas dalykas, akivaizdu, jei krizė užsitęs daugiau nei pusmetį, be Europos pagalbos mes neišsiversime“, – teigė jis.

Ministras teigė, kad dėl nacionalinių priemonių šiuo metu dar diskutuojama, konsultuotasi ir su premjere, bet galutinio sprendimo dar nėra.

„Esame diskusijų lygmenyje ir kai jau turėsime apsitarę, tikrai paskelbsime. Bet lieka tas pats, kad norime ir viską parengę pagal tai, kas nulemtų geresnę kooperaciją, kas lemtų mūsų ūkininkų smulkiųjų didesnes derybines galias“, – sakė K. Navickas.

„Mes konsultuojamės, bet yra tas pats dalykas, galutinio sprendimo nesuradome. Dėl to, kad tikrai yra daug veikiamų aspektų, bet tikiuosi, kad tą planą galėsime pristatyti viešai“, – kalbėjo jis.

Anot K. Navicko, su Latvijos ministru taip pat aptarti veiksmai, kuriuos reikėtų koordinuoti bendrai.

„Esame viena rinka turint mintyje, kad Latvijos pieno gamintojai 30 proc. pieno eksportuoja į Lietuvą ir labai svarbu, kad jeigu yra planuojamos Latvijoje pagalbos priemonės, kad jos būtų daugiau mažiau suderintos, nes jeigu latviai teikia valstybės pagalbą, tuo pačiu sumažėja jų gamintojų kaina, tada turi poveikį ir mūsų rinkoje“, – sakė ministras.

„Jei kalbėtume apie įstatymo keitimą kokį nors, tai kad jis panašiai paliestų ir tuos pačius aspektus. Jei kalbame apie valstybės pagalbą ir einame pas komisarą, norime, kad būtų ir argumentai, ir pagalbos aprėptis suderinta, nes tai reikalinga tam, kad esame viena ir labai tampriai susijusi rinka“, – pridūrė jis.

Eurokomisaras Januszas Wojciechowskis (Janušas Voicechovskis) anksčiau ministrui pranešė kad pieno supirkimo kainos augo dvejus metus, jos Europos Sąjungoje (ES), taip pat ir Lietuvoje buvo pakilusios iki rekordinio lygio, o dabartiniai pokyčiai nėra rimtas rinkos disbalansas.

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius yra sakęs, kad K. Navickas nepakankamai greitai sprendžia problemą, o jei iš Europos Sąjungos būtų neigiamas atsakymas dėl pagalbos suderinimo, tai reiškia, kad nacionalinės priemonės jau turėtų būti ant stalo paruoštos.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad situaciją spręsti galima ūkininkams kooperuojantis ir taip didinant jų derybinę galią.

Ūkininkų atstovai teigia, jog pirmiausia būtina išspręsti krizę trumpuoju laikotarpiu ir numatyti greitų priemonių, kad būtų išvengta ūkių bankroto. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ta tikintoja seniai LAIKAS ANT MUILO !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių