Quantcast

Lietuvos ir Estijos prezidentai ieškos galimybių sinchronizacijos projektą užbaigti anksčiau

Prezidentui Gitanui Nausėdai trečiadienį susitikus su Estijos vadove Kersti Kaljulaid, prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, jog abiejų šalių vadovai sutarė, kad reikia ieškoti galimybių elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektą užbaigti anksčiau nei dabar numatyta.

„Jeigu sinchronizuotumės greičiau negu dabar numatyti 2025 metai, tai visiškai aišku, kad galėtume išeiti iš BRELL žiedo ir Astravo elektra pas mus niekaip nebepatektų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais A. Skaisgirytė.

„Pokalbis buvo labai rezultatyvus ir Estijos prezidentė visiškai pritarė mūsų nuostatai, kad neturėtų nešvari elektra iš Astravo pateikti į Baltijos šalių rinką. Ji užtikrino, kad Estija tikrai neperka baltarusiškos elektros, ir kartu prezidentai sutarė, kad sinchronizacijos projektą reikia spartinti ir ieškoti galimybių jį užbaigti anksčiau negu dabar numatytas terminas“, – pridūrė prezidento patarėja.

Pokalbis buvo labai rezultatyvus ir Estijos prezidentė visiškai pritarė mūsų nuostatai, kad neturėtų nešvari elektra iš Astravo pateikti į Baltijos šalių rinką.

Lietuvos Energetikos ministerijai siūlant naują prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką, A. Skaisgirytė sakė, kad prezidentai metodikos detaliai neaptarinėjo.

„Prezidentai metodikos detaliai neaptarinėjo, turbūt ne prezidentų reikalas tą daryti. Bendrai buvo paminėta, kad būtų gerai turėti tokią trišalę metodiką, o čia jau yra energetikos arba ekonomikos ministrų reikalas susitarti, kokia ta metodika turėtų būti ir prezidentas, žinoma, paklaus energetikos ministro Kreivio, kaip jam sekasi derėtis. Taip pat šitas klausimas bus aptariamas artimiausiu laiku Valstybės gynimo taryboje“, – sakė A. Skaisgirytė.

Premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama Elektros energetikos sistemos sinchronizacijos komisija antradienį pritarė siūlomiems naujos prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos principams.

Ja vadovautis Lietuva siūlys Baltijos šalims derybose dėl trišalės metodikos, siekiant užkardyti prekybą nesaugia baltarusiška elektra.

Komisija taip pat aptarė galimus derybų scenarijus bei konkrečias teisines ir technines priemones, kurios užkardytų prekybą baltarusiška elektra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių