Quantcast

Lietuvos gyventojai turtėja: kas nutiko?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje neregėtai suklestėjo vidurinė klasė – šimtai tūkstančių uždirba daugiau nei 2 tūkst. eurų, neatskaičiavus mokesčių. Šiemet Lietuvoje vyksta savotiškas sprogimas žmonių skaičiaus, kurie uždirba daugiau nei 5 tūkst. eurų, neatskaičiavus mokesčių, arba daugiau nei 3 025 eurus, atskaičiavus mokesčius. Jų šiuo metu – tris kartus daugiau nei pernai. Kas nutiko, kad Lietuvos gyventojai turtėja, ir ką tai reiškia valstybei ir ekonomikai, apie tai pokalbis su ISM universiteto Verslo tvarumo vadybos programos direktore dr. Virginija Poškute.

– Kaip žmogui suprasti, kad jis jau priklauso vidurinei klasei? Kokie vidurinės klasės kriterijai?

– Apie vidurinę klasę galima spręsti pagal gyventojų pajamas, išlaidas, galima spręsti pagal vartojimo krepšelį. Žmogus gali suprasti pagal tai, ar gali sau leisti tai, ką didžioji dauguma visuomenės šiandien jau leidžia aplink jį. Tie 65 proc. lietuvių gyvena labai panašiai arba bent palyginimai. Jie gali sau leisti panašų vartojimo krepšelį arba turi panašias pajamas.

– Gal kalbama tik apie didžiuosius miestus?

– Iš tiesų situacija netolygi. Kalbame apie 65 proc. vidutiniškai Lietuvoje. Žiūrint pagal statistiką, gyventojų pasiskirstymus, skirtumus tarp vartojimo išlaidų – dar labai didelis skirtumas tarp žmonių, gyvenančių didžiuosiuose miestuose ir mažesniuose miesteliuose, kaimuose. Kaimuose ir mažuose miesteliuose vidurinės klasės procentas mažesnis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar yra priežasčių, kodėl staiga vidurinė klasė pradėjo didėti?

– Turbūt vieno atsakymo nėra. Yra daug priežasčių. Viena jų – mūsų ekonomikos sankloda ir net struktūra, kad vis daugiau dirbame aukštesnę pridėtinę vertę kuriančiose srityse. Atlyginimų kartelė didėja, ypač kalbant apie jaunesnę kartą. Vyresnė karta šiek tiek sunkiau prisitaikė ir šiek tiek atsilieka pagal pajamų lygį, tačiau dabartiniai 30–40-mečiai niekada taip gerai negyveno.

– Yra tekę girdėti frazę, kad stipri vidurinė klasė lygu sveika ekonomika.

– Taip. Galiu pasirašyti po šiuo teiginiu, nes stipri vidurinė klasė rodo, kad nelyginės visuomenės nedaug. Kuo jos mažiau, kuo tolygesnė, tuo mažiau socialinių įtampų, stipresnė ekonomika. Tai ir laimės rodikliai.

– Ar galima dėti lygybės ženklą tarp Lietuvos vidurinės klasės ir Vakarų Europos vidurinės klasės?

– Mes labai sparčiai artėjame link Vakarų Europos vidurinės klasės pagal tai, kam ir kaip išleidžiame pajamas. Vienu aspektu atsiliekame: maistui skiriame daugiau išlaidų nei vidutinis europietis. Vidutiniškai Europoje skiriama apie 13–14 proc. vidutinio europiečio išlaidų, o Lietuvos vidutinis gyventojas skiria apie 20 proc. ir daugiau.

Atlyginimų kartelė didėja, ypač kalbant apie jaunesnę kartą.

– Italijoje situacija kitokia – ten daugiau uždirba ne jaunesnioji karta, o 65–70-mečiai. Gal visuomenei lengviau, kai vyresnioji karta uždirba daugiau ir gali save išlaikyti?

– Iš dalies taip. Senstant visuomenei matome, kad šiai grupei paramos reikia vis daugiau ir daugiau. Kuo jie gali daugiau save paremti, tuo lengviau kitoms visuomenės grupėms. Kita vertus, nereikia supaprastinti. Italijoje probleminė grupė yra jauna visuomenės dalis, kuri sunkiai įsilieja į darbo rinką. Netolygumų vis vien yra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa portretas
Parasykit procentais kiek kas algu gauna o ne is lempos vertinkit

PSD +PVM + GPM ++

PSD +PVM + GPM ++ portretas
ir gaunasi kad kekvienas kuris balsavo uz tuos kurie vietoj matematikos mokinosi giedot daba gieda jiems jog sumokat per mazai mokesciu...jog gerai gyvenat . dar 2003 skaiciavau kad is mano sugeneruojamau pinigeliu 63% nusirauna valdzia... cia tais laikais a daba gi dar ir elektrikai aferistai ir siuksliu mafija ir zalieji padlos ir visokie privalomi bankai ir vakcinatoriai papildomai... ytariu ka artejam prie 80%... uztat i gerove... kekvienam zingsnije... va pernai valstybes tarnautojas valstybineje ymoneje uzdirbo 15 000 eur... cia kas ? - nu tiesiog geroviu gerove

Tikrovė

Tikrovė portretas
O kiek visai nuskurdo ir kiek ubagų, benamių atsirado ir kitokio pauko ...piliečių?
VISI KOMENTARAI 80

Galerijos

Daugiau straipsnių