Quantcast

Lietuvos gyventojai palaiko modernizaciją

  • Teksto dydis:

Nors renovacija ilgą laiką buvo kontroversiškų diskusijų objektas, naujausių tyrimų duomenimis, daugelis Lietuvos gyventojų daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą vertina palankiai ir norėtų, kad jų pačių daugiabutis būtų atnaujintas.

Rinkos tyrimų bendrovės atliktame kiekybiniame visuomenės nuomonės tyrime dalyvavo daugiau nei 1 000 nuolatinių gyventojų iš visos Lietuvos, iš jų per 400 gyvena nerenovuotuose daugiabučiuose. Apklausus pastaruosius, paaiškėjo, kad net 83 proc. gyventojų, esant tinkamoms aplinkybėms, norėtų modernizuoti savo gyvenamąjį namą.

„Visuomenės tyrimo rezultatai atskleidė, kad vis daugiau šalies gyventojų teigiamai vertina daugiabučių modernizavimą – pernai palankiai šią programą vertino 69 proc. o šįmet – 74 proc. respondentų. Tai rodo, kad programa reikalinga ir turi būti toliau vystomi tiek finansavimo modeliai, tiek ir teikiama metodinė pagalba siekiant suformuoti tas tinkamas aplinkybes“, – teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) pastatų energinio taupumo direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Gyventojai nori prisidėti prie aplinkosaugos

Pandemija buvo rimta paskata atsigręžti į aplinkosauginius veiksnius. Kas ketvirtas respondentas atsakė, kad COVID-19 protrūkis buvo sukrečiantis įvykis, kuris paskatino atsakingiau žiūrėti į aplinkosaugą ir klimato atšilimą, o 67 proc. norėtų įsidiegti atsinaujinančios energijos šaltinius.

„Gyventojų vertybės keičiasi ir šiuo metu žmonėms svarbi ne tik modernizacijos finansinė nauda, bet ir nauda gamtai. Po daugiabučių atnaujinimo energinis pastatų efektyvumas vidutiniškai padidėja daugiau nei 60 proc., tad programos metu įgyvendinami veiksmai yra puikus būdas prisidėti prie klimato kaitos mažinimo“, – pabrėžia V.Vrubliauskas.

Informacijos apie kainas stoka

Apklausa atskleidė ir problemas – gyventojams trūksta žinių tiek apie renovacijos kainą, tiek apie galimus finansinius modelius. Lygiai pusė apklaustųjų nežino, kiek jiems kainuotų atnaujinti daugiabutį. Dar 33 proc. gyventojų sumos nežino, tačiau ją įsivaizduoja iš aplinkinių patirties

Tik 20 proc. gyventojų yra susipažinę su finansiniais įsipareigojimais, mokėjimo modeliais ir tvarka, 41 proc. tokios informacijos negirdėjo, tačiau iš kitų patirties įsivaizduoja numanomą tvarką. Net 39 proc. tokios informacijos negirdėjo ir nė neįsivaizduoja, kaip viskas vyktų.

Motyvuoja energinis efektyvumas ir kvartalinė renovacija

Apklausos duomenimis, daugiabučiuose namuose gyventojai labiausiai norėtų atnaujinti šildymo sistemą (51 proc.), antroje vietoje – namo apšiltinimą (39 proc.), trečioje – vamzdynus (vandentiekį, kanalizaciją) (33 proc.). Estetinė namo išvaizda daugiabučių gyventojams taip pat svarbi – ją, taip pat daugiabučio fasadus ir balkonus norėtų atnaujinti 31 proc. gyventojų.

Gyventojus renovuoti daugiabutį skatina ne tik noras atnaujinti savo gyvenamąjį pastatą, tačiau ir gyventi modernesnėje aplinkoje. 76 proc. renovuotinų daugiabučių namų gyventojų lengviau ryžtųsi renovacijai, jei jų namas būtų įtrauktas į kvartalinės renovacijos programą. Jos metu atnaujinami ne tik pavieniai daugiabučiai, bet ir gatvių apšvietimas, inžinerinė infrastruktūra, vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelės, įrengiami dviračių takai, sukuriamos laisvalaikio zonos.

APVA primena, kad teikti paraiškas daugiabučio renovacijai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą galima iki šių metų gruodžio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

y isdralintus raukus susikiskit savo

y  isdralintus raukus susikiskit savo  portretas
,,,MODERNIZACIJA,,, jusu modernizacija tai berasciu , beidejiniu debilu ,,,darbo,,,, reklama , KURIOS NEAPKENCIA VISA LIETUVA...

Patyrėm

Patyrėm portretas
Namo apšiltinimas,durys,langai,stogas,balkonai ir šilumos tiekimo sistema,o visa kita didelis vidaus laužymas,butų niokojimas,ir didžiulės papildomos išlaidos kiekvienam butui asmeniškai.Ir jokių rekuperatorių,nes tai nereikalingai kišamos nemažos išlaidos.

Čia anonimui džiumbrui antram rašančiam.

Čia anonimui džiumbrui antram rašančiam. portretas
Matomai neturi jokio buto nuosavybėje jei taip rašinėji.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių