Quantcast

Lietuvos grūdų augintojai: derlius buvo didesnis, bet kokybė – prastesnė

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) administracijos vadovas Ignas Jankauskas teigia, kad šiemet grūdų derlius buvo didesnis nei pernai, tačiau grūdų kokybė dėl nepalankių oro sąlygų suprastėjo.

„Visų kultūrų derlingumas šiemet, mūsų žiniomis, buvo tikrai didesnis. Bendras augimas padidėjo apie 15-20 proc., lyginant su praėjusiais metais“, – Eltai sakė I. Jankauskas.

Jis teigė, kad, nepaisant šį sezoną ne visuomet palankių oro sąlygų, žemdirbiams pavyko laiku nuimti derlių.

„Pats sezonas, nepaisant daugumos iššūkių, (grūdų – ELTA) išgulimų, sausros, buvo labai neblogas. Gal pats (grūdų – ELTA) kūlimas kiek vėlavo, nes liepos mėnesį pasirodydavo trumpalaikiai lietūs, kurie tik sudrėkindavo derlių, o į dirvą giliai neprasiskverbdavo. Toks lietus labai stabdė patį kūlimą, taip pat lėtino ir iškūlimą.

Bet, laimei, rugpjūčio pradžia leido žemdirbiams dirbti maksimaliais apsisukimais, ir praktiškai per dvi savaites buvo nurinktas beveik visas derlius Lietuvoje. Matome, kad ūkininkai šiais metais dėjo tikrai labai dideles pastangas, kad kūlimo sezonas būtų kuo greitesnis ir trumpesnis, ir matome, kad tokia strategija pasitvirtino, nes kūlimo tempai (dėl lietaus – ELTA) dabar jau vėl būtų sulėtėję“, – sakė I. Jankauskas.

Pasak LGAA atstovo, rugpjūtį paskelbta hidrologinė sausra bei dažni drėkinantys, bet į dirvą giliau neprasiskverbiantys lietūs paveikė grūdų kokybę – ji suprastėjo.

„Yra nemažai padygusių grūdų, o tai yra sugulusių ir sudrėkusių javų rezultatas. Yra mažiau pirmos klasės ir daugiau trečios klasės grūdų. (...) Nemaža dalis antros klasės grūdų tapo trečios klasės grūdais. Turime kokybės smukimą, tai ir yra pagrindinis rezultatas. Derliaus yra nemažai, bet jo kokybė yra prastesnė negu praėjusiais metais“, – teigė jis.

I. Jankauskas tvirtino, kad, nors grūdų eksportas į užsienio rinkas ir toliau vyksta visu pajėgumu, pastebima grūdų supirkimo lėtėjimo tendencija.

„Eksportas šiuo metu vyksta pilnais tempais. Tačiau girdime pareiškimų, kad jis galėtų būti ir greitesnis. Tačiau nėra tiek laivų, kiek reikia. Ir pats pirkimas iš žemdirbių yra gerokai sulėtėjęs, nes, greičiausiai, stokojama apyvartinio kapitalo ir todėl (grūdų – ELTA) į sandėlius nebeperkama tokiais tempais, kaip anksčiau. Stengiamasi, kad ūkininkai patys kuo ilgiau sandėliuotų (derlių – ELTA), ir neskubama jo pirkti, kol nepadaromos apyvartos“, – teigė jis.

Pagrindinėmis eksporto šalimis I. Jankauskas įvardino Šiaurės Afriką bei Vakarų Europą.

„Pagrindinės eksporto rinkos yra Šiaurės Afrika, kažkiek į Ameriką tam tikrais metais yra nuvežama, praėjusiais metais viena partija buvo išvežta į Kiniją, su kuria, tikriausiai, ir šiais metais bus prekiaujama, nes neteko matyti jokio pranešimo dėl nusiskundimų. Taip pat šiek tiek labai aukštos klasės grūdų perka Ispanija. Nišinės kultūros, kaip grikiai, keliauja į Lenkiją, Vokietiją, tuo metu ekologinė produkcija gabenama į Vokietiją, Vakarų Europos šalis“, – Eltai sakė I. Jankauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių