Quantcast

Lietuvos energetikos sistemos stiprinimui – 194 mln. eurų ES paramos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) skyrė 194 mln. eurų Lietuvos energetikos sistemai stiprinti, pranešė Finansų ministerija.

Dotacija bus skirta pagal antradienį ES Tarybos ir Parlamento oficialiai patvirtintą „REPowerEU“ planą, kuriuo siekiama sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų dujų ir naftos importo.

Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, gautas lėšas Lietuva skirs investicijoms į atsinaujinančią energetiką.

„Šias lėšas nukreipsime į šalies žaliąją energetiką. Vyriausybė yra užsibrėžusi ambicingus tikslus, iki dešimtmečio pabaigos iš atsinaujinančių išteklių pasigaminti visą Lietuvoje suvartojamą elektros energiją ir tapti elektrą eksportuojančia valstybe. Tam reikalingos reikšmingos investicijos“, – ministerijos pranešime sakė G. Skaistė.

Šias lėšas nukreipsime į šalies žaliąją energetiką.

Ministerijos teigimu, šiuo metu atnaujinamas „Naujos kartos Lietuva“ planas, kuriame planuojama pasinaudoti papildomomis „REPowerEU“ lėšomis bei Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės suteikiama skolinimosi galimybe ir į energetinę nepriklausomybę papildomai investuoti dar apie 1 mlrd. eurų.

Tarp galimų priemonių numatyta gamybos iš atsinaujinančiųjų išteklių energijos vystymas, energetikos infrastruktūros tinklų plėtra, energijos vartojimo efektyvumo pastatuose didinimas, pramonės dekarbonizavimas, parama netaršiam transportui ir kitos priemonės.

„REPowerEU“ planu siekiama diversifikuoti energijos tiekėjus ir gamybos šaltinius, didinti atsinaujinančiųjų energijos išteklių dalį bei skatinti energijos vartojimo efektyvumą ir taupymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vagia

Vagia portretas
ne tik is pilieciu,bet ir is ES...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių