Quantcast

Lietuvos banko atstovas: antrasis ketvirtis draudikams buvo rimtas iššūkis

  • Teksto dydis:

Lietuvos banko Draudimo priežiūros skyriaus vadovas Marius Dumbauskas sako, kad antrasis metų ketvirtis draudimo rinkai buvo iššūkis.

„Antrasis ketvirtis draudikams buvo rimtas iššūkis. Ypač aštrėjo konkurencija dėl privalomojo transporto priemonių civilinės atsakomybės draudimo, kurio apimtis nuo koronaviruso nukentėjo bene labiausiai. Vis dėlto matome, kad rinka atsigauna nuo šoko: ji auga, yra pelninga, o draudimo įmonių akcininkai, atsisakę dividendų už 2019 m., sustiprino įmonių kapitalą“, – Lietuvos banko pranešime cituojamas M. Dumbauskas.

Lietuvos banko duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį draudimo įmokos pagal pasirašytas sutartis sudarė 470,5 mln. eurų, palyginti su 2019 metų tuo pačiu laikotarpiu, draudimo rinka išaugo 0,3 proc. Gyvybės draudimo įmokos padidėjo 10,5 proc. ir sudarė 140,8 mln. eurų, o ne gyvybės draudimo įmokos sumažėjo 3,5 proc. ir sudarė 329,7 mln. eurų.

Gyvybės draudimo sektoriuje didžiausią dalį (64 proc.) sudarė ir sparčiausiai (15,3 proc.) augo investicinis gyvybės draudimas.

Pirmąjį pusmetį privalomojo transporto priemonių draudimo įmokos smuko 8,8 proc. – iki 114,2 mln. eurų, o sudarytų sutarčių skaičius sumažėjo 4,6 proc. Kartu augo privačių asmenų poreikis drausti turtą – šių įmokų suma padidėjo 4,6 proc. ir sudarė 65,5 mln. eurų, o sudarytų sutarčių padidėjo 3,4 proc.

2020 metų pirmąjį pusmetį draudimo išmokų išmokėta 242,4 mln. eurų – 1,5 proc. mažiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Gyvybės draudimo išmokos išaugo 1,2 proc. (iki 65,3 mln. eurų), tačiau ne gyvybės draudimo išmokos sumažėjo 2,4 proc. – iki 176,9 mln. eurų. Anot Lietuvos banko, tai iš esmės lėmė karantino laikotarpiu sumažėjęs naudojimasis transporto priemonėmis.

Ne gyvybės draudimo išmokos tradiciškai sudarė 73 proc. visų draudimo rinkos išmokų. Privalomojo transporto priemonių draudimo išmokėtos sumos sumažėjo 0,4 proc. (iki 71,5 mln. eurų), o išmokų skaičius – 7,7 proc.

Augo turto draudimo ne tik įmokos, bet ir išmokos: jos sudarė 27,7 mln. eurų arba 1,5 proc. daugiau nei 2019 metų pirmąjį pusmetį, o išmokų skaičius padidėjo 31 proc.

Lietuvoje registruotų draudimo įmonių valdomo turto vertė pirmąjį pusmetį sudarė 1,4 mlrd. eurų.

Šių metų pirmąjį ketvirtį 7 draudimo įmonės dirbo pelningai, 1 patyrė nuostolį, bendras draudimo rezultatas yra 27,5 mln. eurų pelno – 5,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Draudimo brokerių įmonės taip pat veikė pelningai ir uždirbo 5,4 mln. eurų pelno – tai 13,5 proc. daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Pirmąjį pusmetį šalies rinkoje draudimo paslaugas teikė 20 Lietuvoje registruotų draudikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių