Quantcast

Lietuvos bankas: šalyje nėra pavyzdingai riziką valdančių e. pinigų ir mokėjimo įstaigų

  • Teksto dydis:

Dalis šalyje veikiančių elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų prastai valdo riziką, nė vienos įstaigos šiuo požiūriu negalima vertinti aukščiausiu balu, rodo Lietuvos banko (LB) atlikta analizė.

Anot jos rezultatų, rizikos valdymo reikalavimų neatitiko penkiolika įstaigų, 50 juos atitiko iš dalis, penkiolika – vidutiniškai, o aukščiausio vertinimo balo negavo nė viena įstaiga iš 80 įvertintų įstaigų – daugiau nei pusės sektoriaus dalyvių, trečiadienį pranešė LB.

„Rezultatai rodo, kad trūksta įstaigų atitikties kokybės ir jos turi dėti gerokai daugiau pastangų“, – pranešime sakė LB Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vaidas Cibas.

Tarp trūkumų įvardijami nerengiami rizikos valdymo žemėlapiai, tobulinimo ir komunikacijos planai, rizikų ir incidentų registrai, neretai rizika apskritai nėra analizuojama ir vertinama. 

LB taip pat įvertino penkių pasirinktų įstaigų vidaus kontrolės ir valdymo sistemos patikimumo reikalavimus – nustatyta, jog jie vykdomi tik iš dalies: dažnai neapibrėžtos vadovų ir darbuotojų funkcijos, atsakomybės ir atskaitomybė, kontroliuojantys asmenys, turima pastabų dėl sistemų valdymo, duomenų tvarkymo, perdavimo bei saugojimo.

Penkiolikoje įstaigų centrinis bankas vertino, kaip laikomasi vidaus audito reikalavimų. Analizė parodė, kad 13 proc. vertintų įstaigų apskritai nebuvo įdiegusios vidaus audito funkcijos, o 60 proc. įstaigų nustatyta reikšmingų trūkumų.

Analizės rezultatai gali būti panaudoti rengiantis planiniams bei neplaniniams įstaigų patikrinimams, nurodė LB.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių