Quantcast

Lietuvos bankas ragina atkreipti dėmesį į gaunamas monetas: gali būti sugadintos

Lietuvos bankas informuoja, kad šalies rinkoje pastebėtos sugadintos eurų monetos, kurios buvo išimtos iš apyvartos dėl susidėvėjimo, tačiau užfiksuoti atvejai, kai buvo bandoma iškeisti didelius tokių monetų kiekius. Gyventojai raginami būti atidūs ir neatlikti jokių pinigų keitimo operacijų dideliais kiekiais gatvėje ar namuose, o prekybininkai – atidžiai tikrinti visas gaunamas monetas.

Jei vis dėlto įtartini pinigai buvo gauti, juos reikėtų atnešti į Lietuvos banko kasas ir pateikti mokumo ekspertizei. Jeigu nustatoma, kad pinigai padirbti arba sąmoningai sugadinti, jie nekeičiami ir negrąžinami, jų vertė pinigų pateikėjui nekompensuojama. Kitais atvejais susidėvėję ar sugadinti pinigai pakeičiami naujais.

Sąmoningai sugadintas eurų monetas atskirti galima pagal įvairius požymius. Dalis jų atrodo buvusios sulankstytos, o vėliau vėl ištiesintos, iš dalies pažeidžiant monetų paviršiaus reljefą. Tokios monetos būna nuvalytos agresyviomis cheminėmis medžiagomis ir abrazyvais, todėl jų paviršius duobėtas, sueižėjęs, būna įlenkimų, subraižymų, briaunos – kreivos. Sąmoningai sugadintų monetų paviršiaus spalva yra pakitusi, gali būti įvairių spalvų apnašų. 1 ir 2 eurų nominalo monetose šerdis ir žiedas dažnai juda vienas kito atžvilgiu.

Įprastai nusidėvėjusios eurų monetos yra specialiai sugadinamos ir vėliau parduodamos į metalo laužą perdirbti. Tačiau užfiksuojama sukčiavimų atvejų, dažniausiai trečiosiose šalyse, kai į apyvartą grąžinamos apgadintos monetos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių