Quantcast

Lietuvos bankas: minimalus mėnesio atlyginimas kitąmet galėtų augti 62 eurais

Minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) Lietuvoje nuo kitų metų galėtų augti 9,6 proc., arba 62 eurais – iki 703 eurų, teigia Lietuvos banko (LB) atstovė. Tačiau pramonininkai siūlo peržiūrėti MMA nustatymo formulę – atsižvelgti į gyvenimo kaštus, bendrą atlyginimų lygį, darbo našumą, tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų atstovai ragina vadovautis sutarta formule.

LB Ekonomikos departamento vadovė Kotryna Tamoševičienė sako, kad toks MMA dydis apskaičiuotas pagal Finansų ministerijos darbo užmokesčio prognozes bei atsižvelgiant į Trišalės tarybos sutartą formulę.

„2022 metams imame penkių aukščiausių šalių trejų metų vidurkį ir dabar taikome į 48,1 proc. (šalies vidutinio darbo užmokesčio – BNS). (...) Kaip ir kasmet, skaičiuojame darbo užmokestį be priedų ir premijų, nes tokie yra ir kitų šalių duomenys“, – Trišalės tarybos posėdyje antradienį sakė K. Tamoševičienė.

Jos teigimu, pandemija pernai iš esmės nesulėtino atlyginimų augimo, išskyrus apgyvendinimo ir maitinimo verslą, o darbuotojų skaičius keitėsi nesmarkiai.

„Darbo užmokestis augo beveik visose veiklose. Vienintelis sektorius, kur vidutinis augimas per metus buvo neigiamas  – apgyvendinimas ir maitinimas“, – sakė LB atstovė.

„Šių metų pradžioje gerokai atsistatęs dirbančiųjų skaičius artėja beveik į priešpandeminį lygį. Žinoma, ryškūs skirtumai lieka tarp ekonominių veiklų – tarp labiausiai kritusių veiklų vėlgi tik apgyvendinimo ir maitinimo pasižymėjo didesniais nuostoliais dirbančiųjų“, – pridūrė ji.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius teigė, kad MMA nustatymo formulė turėtų būti peržiūrima.

„Mes siūlome peržiūrėti MMA nustatymo formulę perkeliant Europos Sąjungos institucijose šiuo metu svarstomus (...) kriterijus, pagal kuriuos MMA turėtų būt nustatoma pagal minimalios algos perkamąją galią atsižvelgiant į gyvenimo kaštus, bendrą algų lygį ir jo pasiskirstymą, algų augimo tempą ir darbo našumą“, – posėdyje sakė R. Sartatavičius.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas siūlė apskritai nediskutuoti apie MMA ir leisti darbo rinkai diktuoti sąlygas, tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė ragino vadovautis sutarta formule.

Tuo metu finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas siūlė vadovautis LB pateikta formule ir naudotis jo skaičiavimais kaip atspirties tašku tolesnėms diskusijoms.

„Apie formulės korekcijas diskutuoti visada galime, bet turėtume suprasti ir tai, kad tai greičiausiai lemtų ištęstą procesą“, – posėdyje sakė viceministras.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Paskutinį kartą MMA didėjo šių metų sausį – nuo 607 iki 642 eurų (iki mokesčių). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Grynas melas

Nera ko dziaugtis kaip patys vagia.

Nera ko dziaugtis kaip patys vagia.  portretas
Mes ir galim MOKESCIUS MOKET TIK KITAIS METAIS.

Anonimas

Anonimas portretas
kelnese tie 62 DDD
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių