Quantcast

Lietuvos bankas keičia ekonomikos prognozę

Lietuvos bankas (LB), atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvos ūkio raida tebėra veržli, nemenkai kyla ne tik eksportas, bet ir vidaus paklausa, didina šių metų šalies ūkio augimo prognozę.

Dabar LB numato, kad šiemet Lietuvos realusis BVP padidės 3,2 proc. (kovą prognozuota – 2,7 proc.). Kitų metų realiojo BVP augimo prognozė šiek tiek sumažinama nuo 2,6 proc. iki 2,5 proc. o vidutinės metinės infliacijos prognozė nekeičiama: šiemet ji turėtų siekti 2,4 proc.

„Dar kurį laiką išliks Lietuvos ir tarptautinės ekonominės raidos skirtumų, bet vis dėlto mūsų ūkio augimas turėtų laipsniškai lėtėti – į tai atsižvelgiame prognozėse. Augimui svarbios investicijos, tačiau jas varžys neapibrėžtumas dėl pasaulio ekonominės raidos ir mažiau augsiantys lėšų iš ES paramos fondų srautai“, – pranešime cituojamas LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Pasak jo, dėl suintensyvėjusios imigracijos dirbančių žmonių pastaruoju metu Lietuvoje pagausėjo, tačiau tai nebūtinai bus ir ateityje, nes jaunų gyventojų, įsitraukiančių į darbo rinką, yra vis mažiau nei vyresnių gyventojų, paliekančių šią rinką, o imigracija tokių tendencijų gali neatsverti.

LB ekonomistai pažymi, kad Lietuvos ūkio aktyvumas viršija potencialųjį jo lygį – prastesnė tarptautinė aplinka šiuo metu ne tik varžo Lietuvos ekonominę plėtrą, bet ir riboja didesnių disbalansų susiformavimą. Tuo metu įmonėms, labiau pasirengusioms konkurencijai ir nuosekliai besirūpinančioms investicijomis ir našumu, yra lengviau atlaikyti iškylančius iššūkius.

LB nekeičia vidutinės metinės infliacijos prognozės, nes vis dar sparčiai didėjant darbo užmokesčiui, toliau pastebimai kyla paslaugų kainos, kurių kilimas lemia daugiau kaip pusę bendrosios infliacijos. Bendrosios infliacijos svyravimams didžiausią įtaką daro vėl pradėjusios sparčiau kilti maisto kainos ir ūgtelėjusios degalų kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių