Quantcast

Tyrimas: daugumoje Lietuvos įmonių daugiau uždirba vyrai

  • Teksto dydis:

Absoliučioje daugumoje Lietuvos įmonių, ypač mokančių aukščiausius atlyginimus, vidutiniškai daugiau uždirba vyrai nei moterys, rodo kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ atliktas tyrimas.

Šių metų gegužę „Sodrai“ pradėjus skelbti įmonių vidutinių atlyginimų skirtumus pagal lytį, „Creditinfo Lietuva“ išanalizavo duomenis.

„Creditinfo Lietuvos“ verslo strategijos ir plėtros vadovė Jekaterina Rojaka teigia, kad statistika apie vyrų ir moterų vidutinius atlyginimus papildo informaciją apie įmonėse vyraujantį darbuotojų motyvavimą ir karjeros galimybes.

Pasak jos, atlygio skirtumus darbuotojai vertina ypač jautriai ir todėl, kad darbo rinkoje moterys ir vyrai užimti vienodai.

Anot tyrimo, vyrai daugiau uždirba telekomunikacijų (50,1 proc.), vaistų ir farmacijos preparatų gamybos (47,8 proc.), veterinarijos (45,1 proc.), draudimo (41,9 proc.), finansinių paslaugų (43,3 proc.), kino filmų ir TV programų gamybos (40,4 proc.), elektros įrangos gamybos (38 proc.) veiklose.

Vyrai daugiau uždirba 72-jose iš 81 srities, į kurias suskirstytos Lietuvos įmonių veiklos. Jų atlyginimai dažnai vidutiniškai didesni 30-50 proc., o didžiausias skirtumas moterų naudai – jos uždirba 19,2 proc. daugiau nei vyrai – švietimo srityje. Dar aštuoniose srityse moterys vidutiniškai uždirba 8,5 proc. daugiau.

Didžiausi atlygio skirtumai vyrų naudai yra 30-tyje sričių su aukščiausiais vidutiniais atlyginimais nuo 1464 iki 2671 euro per mėnesį.

Ypač išsiskiria oro transportas bei azartiniai žaidimai ir lažybos – jose vidutiniai vyrų atlyginimai yra didesni atitinkamai 95,1 proc. ir 127,6 proc.

Be švietimo, moterys vidutiniškai daugiau uždirba sausumos transporto ir transportavimo vamzdynais (10,7 proc.), socialinio darbo (11,6 proc.), stacionarinės globos (8,3 proc.), baldų gamybos (7,2 proc.), pašto ir kurjerių paslaugų (6,2 proc.), tabako (5,8 proc.) ir metalo gaminių gamybos (5,1 proc.) veiklose.

„Creditinfo“ pastebi, kad vertinant vidutinius atlyginimus kiekvienoje įmonėje būtina atsižvelgti, koks yra lyčių balansas, kokias pareigas eina vyrai ir moterys ir kokias kompetencijas bei patirtį jie naudoja. Pavyzdžiui, oro transporte pilotais daugiau dirba vyrų, o orlaivių palydovėmis – moterų, todėl ir atlyginimų skirtumai yra reikšmingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių