Quantcast

Lietuvoje siūloma leisti registruoti didesnius mažuosius orlaivius

Lietuvos aviacijos entuziastams ir sportininkams nuo liepos gali nebereikėti registruoti didesnių orlaivių kitose šalyse – tai bus galima daryti ir Lietuvoje. Tai leistų orlaivių savininkams sutaupyti ir pinigų, ir laiko.

Seimas šią savaitę priėmė svarstyti atitinkamas Aviacijos įstatymo pataisas, kurias inicijuoja grupė Seimo narių iš įvairių frakcijų. 

Kaip sakė Ekonomikos komiteto narys Andrius Kupčinskas, siekiama suvienodinti konkurencijos sąlygas eksperimentiniams orlaiviams, pavyzdžiui, iki dviejų vietų vienmotoriams dviviečiams lėktuvams, sklandytuvams, sraigtasparniams, kurių masė būtų iki 600 kg.

Tuo metu dabar Lietuvoje leidžiama registruoti orlaivius, kurių svoris kylant negali viršyti 475 kg ir juose dažniausiai telpa vienas žmogus. 

„Tai, aišku, apsunkina konkurencines sąlygas aviatoriams (...), mūsų orlaivių turėtojams tenka mokėti didesnes draudimo įmokas“, – teigė jis.

Mūsų orlaivių turėtojams tenka mokėti didesnes draudimo įmokas.

Pasak A. Kupčinsko, įsigyjantieji kiek sunkesnius orlaivius kitose šalyse arba pasigaminę, tarkime, Prienuose, dabar priversti jas registruoti Čekijoje, Slovakijoje ar Vokietijoje ir dėl to patiria išlaidų tvarkant dokumentus, juos verčiant, atliekant technines apžiūras.

Parlamentaro teigimu, registruojant orlaivius Lietuvoje jie skraidytų su lietuviškai numeriais: „Bus orlaivių bazė didesnė mūsų“.

Transporto kompetencijų agentūros (TKA) Civilinės aviacijos departamento direktoriaus Vidmanto Plėtos teigimu, priėmus pataisas, išsiplėstų šiuo metu nacionaliniu lygmeniu reguliuojamai eksperimentinei kategorijai priskiriamų orlaivių klasių skaičius.

„Šis pakeitimas neigiamos įtakos skrydžių saugai neturėtų“, – BNS teigė TKA atstovas.

Lietuvos sklandymo sporto federacijos teigimu, nauji orlaiviai yra tobulesni, saugesni ir turintys šiuolaikišką įrangą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
aišku reikia o tai susiduria arba nudrima ir žuna mažai turtingu reikia kad bubintu kaip reikiant.ir praretintu ju gretas.

Julius

Julius portretas
Jis tik kupčinskučio klausykite... tuštybių tuštybė, auksinio šikinyko savininkas prabilo.

Puiku!

Puiku! portretas
Daugiau namu sugriaus,daugiau meskuciu baltarusiams isbarstys...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių