Quantcast

Lietuvoje po dviejų metų – afrikinis kiaulių maras Šakių rajono ūkyje

  • Teksto dydis:

Lietuvoje po dviejų metų pertraukos kiaulių ūkyje nustatytas afrikinis kiaulių maras. Jis fiksuotas Šakių rajone, Kidulių seniūnijoje, kur savo reikmėms buvo auginamos keturios kiaulės, penktadienį pranešė Maisto ir veterinarijos tarnyba.

Apie sergančią kiaulę ūkininkas informavo vietos veterinarijos gydytoją, o šis, kilus įtarimams, pranešė tarnybai. Paskutinį kartą Lietuvoje afrikinis kiaulių maras kiaulių ūkyje fiksuota 2020 metų vasarą.

„Didžiausia tikimybė, kad neatsargus ūkininko elgesys atnešė nuostolius ne tik jam, tačiau sukėlė didelę riziką ir įtampą aplinkinių rajonų kiaulių laikytojams. Laimei, kad šalia židinio nėra stambių komercinių kiaulių ūkių, nes jiems privalėtume taikyti įvairius ribojimus“, – pranešime sakė tarnybos Skubios veiklos skyriaus patarėjas Paulius Bušauskas.

Ūkyje tarnybos specialistai atliko pirminius dezinfekcijos darbus. Visos ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos ir sunaikintos. Aplink ūkį, trijų ir dešimties kilometrų spinduliu nustatyta apsaugos ir priežiūros zona.

Tarnybos tyrimo grupė aiškinasi galimas viruso patekimo priežastis. Neatmetama, kad jis galėjo patekti iš laukinės faunos. Dar šių metų vasarį už maždaug 20 kilometrų nuo ūkio, virusas buvo aptiktas šernuose.

Pasak specialisto, ankstesnių metų stebėjimai rodo, kad dažniausiai pasibaigus pirmiesiems vasaros karščiams, afrikinio kiaulių maro židiniai ima plisti kur kas dažniau. Aplinkinių rajonų kiaulių laikytojai raginamu būti budrūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tokios AKYS ir SNUKIS

tokios AKYS ir SNUKIS portretas
yra KONSERVATORIŲ.

kažkas čia

kažkas čia portretas
per klaidą anūko nuotrauką įdėjo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių