Quantcast

Lietuvoje darbo vietų – gausu, bet dirbančių nėra: kas dėl to kaltas?

  • Teksto dydis:

Tokios situacijos Lietuvoje dar nėra buvę – turime beveik 2 tūkst. laisvų darbo vietų, tačiau norinčių dirbti nėra. Darbdaviams tai kelia nuostabą, tačiau kas iš tiesų dėl to kaltas?

Šį pirmadienio vakarą TV3 laida „Karštai su tv3.lt“ aiškinsis, su kuo susijusi problema – pernelyg mažais atlyginimais, šešėlyje dirbančiais žmonėmis, o gal didžiulėmis pašalpomis?

Apie darbdavių ir darbuotojų bėdas laidoje diskutuos Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentė Evalda Šiškauskienė ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė.

Darbdaviai skelbia, esą jie darbuotojams suteikia geras darbo sąlygas, moka solidžią algą, leidžia turėti lankstų grafiką. Tačiau žmonės vis tiek neskuba dirbti. Laidos vedėjas Artūras Anužis teirausis, galbūt tai – tik gražios verslininkų kalbos, ne visuomet atspindinčios realybę?

Anot I. Ruginienės, situacijos, kai žmonės priversti dirbti nelegaliai ar dirba su neapmokamais viršvalandžiais, yra dažnos. O ypatingai jų padažnėjo tada, kai vos pandemijai atėjus į šalį, buvo atidaryta nemokama nusiskundimų linija.

Štai, pavyzdžiui, neseniai I. Ruginienė sulaukė pranešimo, jog viename rajone su maisto produktais dirbę darbuotojai plušėdavo daugiau nei dvylika valandų. Darbdavys teigė rodantis konkurencingas sąlygas, mokantis labai gerą, bet vos didesnį už minimumą atlyginimą. Puikios sąlygos, anot jo, tai pietums skirtas pusvalandis.

Savo ruožtu pramonininkų konfederacijos viceprezidentė E. Šiškauskienė dėmesį atkreips į kitą problemą. Jei žurnalistai, profsąjungos, vyriausybė ir darbo inspekcija tokias situacijas pastebi, kodėl tuomet nieko nedaro? Šiuo metu, anot jos, šešėlyje esančios lėšos siekia 500-900 mln. Tačiau ar vieni verslininkai turi gaudyti kitus?

„Atsakingas verslas to nedaro. Norėtumėte, kad atsakingas verslas gaudytų neatsakingą? Juk tai yra ne verslo, o vyriausybės kompetencija. Mes lygiai taip pat palaikome tai, kad už šešėlį būtų kovojama, nes konkuruoti darosi nebeįmanoma. Pavyzdžiui, statybų sektoriuje legaliai dirbančios įmonės nė nebegali konkuruoti ir dalyvauti konkursuose su šešėlinėmis“, – pastebės ji.

Tiesa, darbuotojų trūksta ir atsakingiems verslams. Ar gali būti, kad problema tuomet vis tiek siejasi su pernelyg mažu atlyginimu?

E. Šiškauskienės teigimu, darbuotojų trūksta visoje Europoje, o priežastis, anot jos, labai aiški: „Dabar visi apsimetame, kad pandemijos nebuvo – vieną dieną dalina prastovas, kitą – kelia minimalius atlyginimus. Apyvartos yra nukritusios per pusę, bet atlyginimai išaugę 15 proc. Manau, kad reikėtų pasižiūrėti į abi puses – iš ko verslui reikėtų kelti atlyginimą? Nekalbu apie darbuotojų lūkesčius, kalbu apie galimybes. Taip yra visoje Europoje – matomai išmokėtos pašalpos atsisuko atgal, ir žmogui dabar yra patogiau sėdėti namie, nes jis gauna tiek pat, kiek eidamas dirbti.“

Profesinių sąjungų konfederacijos vadovė I. Ruginienė verslininkų kalbas, jog nėra iš ko mokėti didesnių atlyginimų, vadins nepagrįstomis.

„Kuriant verslą, yra samdoma darbo jėga, perkami tam tikri įrenginiai. Pirkdami pastaruosius, tikriausiai, nesakote, kad neturite iš ko mokėti, ir, galbūt, nesakysite, kad ketinate sumokėti tik 30 proc. visos kainos? Samdant darbuotojus yra lygiai tokie pat kaina, kurią reikia susimokėti. Darbuotojas, eidamas dirbti, turi padengti savo ir savo šeimos sąskaitas. Nejaugi dėl to, kad verslui yra sunku, darbuotojas turi badauti? Atsiprašau, bet nemanau, kad tai teisinga“, – nuomone laidoje dalinsis ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Nera normalaus apmokejimo.Siuncia i komandiruote su savo automobiliu,o uz benina duoda 1 eura valandai,kai benzinas vos ne 1,5euro,kas dirbs?Darbdaviai iesko vergu.

Tadas

Tadas portretas
Siūlo mažą atlyginimą ir dirbti užmiestyje ar vietoje,kur viešasis transportas nevažiuoja.Tada stebisi ir kaltina,kad žmonės ale tingi. yra tokių kur iš tikrujų tingi dirbt ir laimingi gauna pašalpas.Bet tie kas ieško darbų,siūlymos sąlygos yra ne per geriausios.

Nejuokinkit

Nejuokinkit portretas
Norinčių dirbti yra, tik nėra norinčių susimokėti darbdavių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių