Quantcast

Lietuviai mėgaujasi bene brangiausia kava visoje ES: jos mėgėjams kitąmet bus dar liūdniau?

  • Teksto dydis:

Puodelis karštos kavos vieniems išsigelbėjimas nuo žvarbos, kitiems – kasdienis įprotis. Tačiau tikri kavos mėgėjai jau senokai atkreipė dėmesį į didesnę šio gėrimo kainą. Kodėl brangsta kava, kiek dar šoktels jos kainos, pasakojama LNK reportaže.

Puodelis juodos kavos Lietuvoje kainuoja apie 2 Eur. Jei kava su pienu ar kitais komponentais, gali viršyti ir 3 Eur.

„Tų skirtumų negaliu pasakyti. Mano galva, kokius 30 proc. tikrai  pabrango, priklausomai, kokia kava“, – sakė gatvėje kalbinta moteris.

„Nesakyčiau, kad labai pasikeitė kaina, bet viskas brangsta“, – porino kita pašnekovė.

Kavą pardavinėjantys tinklai sako, kad šiemet kelti kainas buvo priversti dėl infliacijos ir energetinių iššūkių.

„Mes praeitais metais kažkiek pakėlėme ir šiais metais kažkiek. Jei labai stipriai keltume kainas, žmonės nebeitų“, – sakė „Huracan Coffee“ vadovas Vytautas Kratulis.

„Per pastaruosius metus kava pabrango apie 10–15 proc.“, – pastebėjo „Caffeine“ kavos ir kokybės vadovas Gediminas Sereika.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau kainos kilo ir prieš tai.

„Jeigu žiūrėsime per ilgą laikotarpį – nuo kovido pradžios iki dabar, kava pabrango apie 20 proc.“, – savo pastebėjimus išsakė „Circle K“ Rinkos vystymo direktorius Renatas Alekna.

Eurostato duomenimis, puodelis kavos per metus Lietuvoje brango bene labiausiai Europos Sąjungoje (ES). Kavos kaip žaliavos kaina išaugo 40 proc. Didesnis brangimas fiksuotas tik Suomijoje.

„Galbūt bazė, nuo kurios, lyginant su Europa, kilo kaina Lietuvoje, buvo daug žemesnė. Tai gal tas kilimo procentas gavosi didesnis“, – sakė R. Alekna.  

Tačiau labiausiai pasikeitė ne pačios kavos, o jos priedų kaina.

„Didžiausią turbūt įtaką turėjo tai, kad kilo pieno kaina. Vien per šiuos metus buvo branginama jau tris kartus. Ta prasme ne trigubai kilo jo kaina, o tiesiog tris kartus didėjo ir vis tebekyla“, – teigė G. Sereika.

Dabar pereinamasis laikotarpis. Dalis jau jaučia kainos padidėjimą, dalis – dar ne. Kitąmet bus liūdniau

.

„Pienas per tris mėnesius nuo praeitų metų lapkričio iki šių metų kovo mums pabrango 100 proc.“,  – V. Kratulis. 

Eurostatas skaičiuoja, kad Lietuvoje įvairaus riebumo pienas brango labiausiai visoje ES. Kaina kilo maždaug perpus. Tiesa, bent malonumas pasisaldinti kavą lietuviams pigesnis nei, pavyzdžiui, kaimynams. Labiausiai tarp ES šalių cukrus brango Lenkijoje. Jo kaina ten šoktelėjo net du kartus.

„Negeriu dažnai. Čia toks kaip desertas, tad kartais leidžiu sau“, – paklausta, ar didėjanti kavos kaina neskatina keisti įpročių, sakė jauna moteris. 

„Įpročiai koreguojasi kartu su visko brangimu. Tai šiek tiek įpročiai pasikeitė. Tie pasimėgavimai puodeliu kavos, galima sakyti, tapo labiau apskaičiuoti“, – neslėpė kita pašnekovė.

Prekybininkai sako, kad kol kas pasikeitusių gyventojų įpročių nejaučiantys. Vis dar labiau pastebima pandemijos įtaka, nes dalis darbuotojų taip ir negrįžo dirbti į biurus.

„Kainos pokyčiai neturėjo įtakos žmonių pasirinkimui, bet tikrai bendri gyventojų įpročiai pasikeitė dėl COVID-19, dėl judėjimo apribojimų – pas mus atvažiuojančių žmonių skaičius šiek tiek pamažėjo“, – kalbėjo R. Alekna. 

„Jaunimas dažniausiai renkasi tokią kavą kaip karamelinė su puta arba šiaip eksperimentuoja su kavos priedais, o vyresnio amžiaus žmonės labiau linkę rinktis klasikinę kavą“, – sakė G. Sereika.

„Dabar pereinamasis laikotarpis, aš suprantu, kad dalis jau jaučia kainos padidėjimą, dalis – dar ne. Kitąmet bus liūdniau“, –  teigė V. Kratulis.

Eurostatas skaičiuoja, kad puodelis kavos ES vidutiniškai per metus pabrango maždaug 17 proc. Kainos nekilo tik Maltoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip jau

Siaip jau portretas
Kodel kavos neatsigerti namie? Gal ir kavines apsiziures kad kainas per daug uzlauze

Anonimas

Anonimas portretas
Branginkite kiek norite Lenkija netoli ir kava negenda ilgai stovi tai užsipirksime dideliais kiekiais.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Lietuvos buržujai baisiausi visame pasaulyje .
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių