Quantcast

Kainos išsipūtė ir Lenkijoje: ar vis dar apsimoka važiuoti ten apsipirkti?

  • Teksto dydis:

Lenkijoje praėjus beveik keturiems mėnesiams po PVM maistui panaikinimo, gyventojai sako, kad kainos vis tiek išsipūtė ir kai kuriuos produktus jau sunku įpirkti. Atvykstantys lietuviai kalba, kad į Lenkiją važiuoti apsimoka, nebent turint planų ką nors daugiau nuveikti ar papramogauti, praneša LNK.

Kainos ėmė šokti pasiutpolkę

Vištienos krūtinėlė – 5,18 euro, mentė – 2,80 euro, nugarinė – 3,88 euro. Tiek Lenkijoje kainuoja kilogramas dažniausiai perkamų mėsos produktų jau pavertus į eurus. Palyginkime tuos pačius produktus Lietuvoje. Pavyzdžiui, vidutiniškai 0,5 kilogramo vištienos krūtinėlės kainuoja apie 3 eurus, kilogramas mentės – apie 5 eurus, o kilogramas nugarinės – apie 6 eurus.

Lenkijoje gyvenantieji sakė, kad nors ir panaikintas PVM, kainos šovė aukštyn.

„Pabrango pienas, mėsa“, – tikino Lenkijoje gyvenanti lietuvė.

„Viskas brangu. Nežinau, kaip čia bus“, – antrino kita.

Verslininkai sako, kad panaikinus 5 proc. PVM pirmas kelias savaites kainos sumažėjo.

„Tas PVM buvo… Sunku pasakyti, ar tai politinis žaidimas, ar ne. Bet kainos iš pradžių šiek tiek mažėjo. Tai matė lietuviai, už tai buvo labai didelis lietuvių srautas“, – komentavo Lenkijoje esančios parduotuvės „Dzūkas“ atstovė Dalia Lukoševičiūtė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Prasidėjus karui, kainos ėmė šokti pasiutpolkę.

„Tos kainos staigiai pradėjo kilti į viršų. Greitu laiku to skirtumo kainose tiesiog nesimatė, nes suvalgė kainų pakilimas“, – šnekėjo parduotuvės „Valdi“ vadovas Valdas Krakauskas.

Verslininkai sakė, kad nesant PVM kainos dabar aukštesnės negu anksčiau. Per kelis mėnesius kai kurie produktai brango dvigubai.

„Duona, kepyklos gaminiai, mėsa, pieno produktai“, – vardijo pabrangusias prekes V. Krakauskas.

Buvo baisus smūgis kovo mėnesį. Pas mus kuras pabrango net dviem zlotais.

Nors lietuvių srautai nebe tokie, kaip buvo, kai parduotuvėse net prekių trūkdavo, tačiau žmonės į Lenkiją važiuoja.

„Atvažiuoja nemažai, ypač iš pasienio“, – tikino D.  Lukoševičiūtė.

Pigo kuras

Vasarį Lenkijoje PVM kuras sumažintas 15 proc., tačiau lietuviai kanistrais degalų nebetempia.

Verslininkai skaičiuoja, kad vienu metu kuras kilo į istorines aukštumas.

„Buvo baisus smūgis kovo mėnesį. Pas mus kuras pabrango net dviem zlotais“, – kalbėjo vienos degalinės Lenkijoje vadovas Vytautas Žimnickas.

Tačiau tendencijos tokios, kad kuro kainos vėl ėmė kristi. Dabar Lenkijoje dyzelis kainuoja 1,61 euro, o benzinas – 1,52 euro.

„Pas mus dabar Lenkijoje pinga. Manau, kad dėl valiutos kritimo, nes doleris gana daug nukrito, ir euras nukritęs“, – svarstė V.  Žimnickas.

PVM lengvatos Lenkijoje turėtų nebelikti liepą, tačiau svarstoma, kad nulinis PVM kai kuriems produktams galėtų būti pratęstas ir išlikti iki metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai kuriems tautiečiams

kai kuriems tautiečiams  portretas
apsipirkimas pas lenkus tapo įpročiu, net ir pakilus kainoms, sutartinai tvirtins, kad apsimoka.Dundukizmas įgimtas dalykas...

pieš

pieš portretas
savaitę pienas kaip kainavo 2,19 zl tiek pat kiek ir prieeš metus, duona irgi 2,19 zl, jogurtas natūralus 400g - 1,62 zl,....ir tt, viskas ženkliai pigiau, benzas 1,59 EUR buvo , šitas tai pabrango 0,20 eur per savaitę....

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
europa ivedinedama sankcijas,pati sau saudo i kojas,nukencia paprasti pilieciai
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių