Quantcast

Prognozės dėl kuro kainų: turime du variantus ir abu yra blogi

  • Teksto dydis:

Degalų kainos Lietuvoje toliau stiebiasi į viršų. Atliktas tyrimas rodo, jog birželį benzinas degalinėse vidutiniškai kainavo beveik du eurus septynis centus, dyzelinas – apie eurą devyniasdešimt aštuonis centus. Apie vis augančias degalų kainas LNK reportaže žurnalistai kalbėjosi su tyrimą atlikusios bendrovės „Pricer.lt“ vadovu Arūnu Vizicku.

– Ką rodo tyrimas ir kodėl kainos nenustoja augusios?

– Visų pirma, turime gana stiprią geopolitinę įtampą, kuri daro įtaką Vakarų pasaulio ir Rusijos priešpriešai. Rusija yra viena iš stambesnių naftos bei energetikos, dujų eksportuotojų. Mes dar turime neatstatytą gavybą, kuri buvo užšaldyta COVID-19 laikotarpiu. Turime augančią paklausą, kuri susijusi ir su sezonu, vis daugiau žmonių nori keliauti. Dar gana sudėtinga situacija JAV, kur pas juos pačius auga kainos degalinėse, o tai daro įtaką rinkimų rezultatams. Todėl Baltųjų Rūmų administracija yra priversta ieškoti įvairių būdų riboti eksportą, kas gali dar labiau padidinti degalų kainas. Taip pat jie gali taikyti mokestines lengvatas. Tad situacija yra pakankamai įtempta ir ji liečia daugumą šalių.

– Kokios jūsų prognozės?

– Turime du variantus ir abu yra blogi: kainos gali dar labiau augti arba į rinką gali ateiti recesija, atsirastų dar daugiau problemų su ekonomika, mažėtų paklausa, tada galiausiai kristų kainos. Gyventojams abu variantai yra blogi. Antrasis variantas dar blogesnis, nes gali paliesti pajamų lygį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Opozicija Seime siūlo mažinti akcizą degalams. Kaip manote, ar tai sumažintų kainas?

Reikia malšinti karą, kuo skubiau jį stabdyti. Jis veda tik prie pablogėjimo.

– Manau, kad tai būtų teigiamas poveikis. Energetika šiais laikais yra bet kokios ekonominės veiklos pagrindas. Kalbant tiek apie gamybą, šilumą, komunalinius mokesčius, galimybę patekti į darbą ir t. t. Ekonomika gali pradėti stabdytis, nes vartotojai būtų priversti mažinti savo išlaidas. Tai reiškia, kad gamybos įmonės gautų mažiau užsakymų. Tuomet reikėtų mažiau darbuotojų, galbūt reiktų kažką peržiūrėti iš atlyginimų pusės. Norėtųsi išvengti recesijos arba ją pragyventi kuo švelniau.

– Kaip reikėtų jos išvengti?

– Reikia malšinti karą – kuo skubiau jį stabdyti. Jis veda tik prie pablogėjimo. Kuo greičiau spręsti tiekimo, mainų klausimus.

– Kiek dar gali kilti degalų kainos?

– Prognozės jau yra. Jeigu vartojimas nemažės, tai bankų ekspertai praneša, kad degalų kainos gali būti ir du su puse euro, o gal ir dar aukštesnės. Trijų mėnesių perspektyvoje daug ekonomistų prognozuoja ekonomikos lėtėjimą ir galbūt net recesiją, kas mažintų vartojimą ir galimai naftos kainos augimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Ir taip aišku jog ponai nori eismą sumažinti, bet prisišauks seniai buvusias 1917-ųjų skerdynes, kur patys ir suguls, nes prieš minią nepapūsi, o ji jau pakilusi!..

Klausimas

Klausimas portretas
> Byyyy Rka DEJĘS .......................O, koks bebyrkiams skirtumas - jie pas mergas nevažinėja?

Jurgis

Jurgis portretas
...kainavo beveik du eurus septynis centus.... tai blyn ar beveik du eurai ir septyni centai ar du eurai ir septyni centai ? ( beveik du eurai nauja valiuta ? )
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių