Quantcast

„Leo LT“ nebebus nacionalinis investuotojas

Valdžia kol kas neplanuoja bendrovės „Leo LT“ išformavimo, tik pakoreguos jos valdymą. Tačiau iš šios bendrovės žadama atimti nacionalinio investuotojo į naujos atominės elektrinės statybą statusą. Naują branduolinę jėgainę statys kitąmet konkurso būdu parinktas strateginis investuotojas iš užsienio.
 
Apie tai ketvirtadienį pranešęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtino, kad kol kas išlieka planai iki 2018 metų pastatyti naują atominę elektrinę. „Tačiau pažanga rengiantis įgyvendinti šį projektą yra labai nežymi. Esami statybos planai yra tokie, kad sunku tikėtis iki 2018 metų turėti naują branduolinę jėgainę“, - paminėjo jis.
 
Ministras teigė, kad iki šių metų pabaigos ketinama galutinai susitarti su atominės elektrinės statybos partneriais iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos dėl to, kaip bus įgyvendinamas šis projektas. „Iki metų pabaigos taip pat bus parengtas verslo planas, kuriame bus numatyta, atsižvelgiant į derybų su partneriais rezultatus, koks bus naujos elektrinės galingumas, kas ją statys, kaip statytojas bus parinktas, kada ir kur bus užsakomi reaktoriai bei visi kiti klausimai“, - sakė A.Sekmokas.
 
Iki bus parengtas verslo planas energetikos ministras atsisakė prognozuoti, koks galėtų būti naujos atominės elektrinės galingumas, tačiau užsiminė turįs preliminarių skaičiavimų, kad vieno bloko galingumas galėtų siekti 650 megavatų. Kiek tokių blokų galėtų būti pastatyta, ministerijos vadovas atsisakė prognozuoti.
 
„Bet kuriuo atveju, tai labai grubus, labai preliminarus skaičius. Netgi kai verslo planas bus parengtas ir galutinis galingumas paaiškės, tai bus, mano supratimu, strateginė, konfidenciali informacija bent iki to laiko, kai užsakysime reaktorius“, - paminėjo jis.
 
A.Sekmokas sakė, kad naująją atominę elektrinę turėtų statyti strateginis investuotojas. „Jis į šį projektą turi atnešti pinigus ir patirtį. Kas bus strateginis investuotojas, paaiškės konkurso metu, kuris galėtų būti skelbiamas šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje, parengus mano minėtą verslo planą“, - teigė ministras.
 
Paklaustas, kas galėtų tapti strateginiu investuotoju į naujos jėgainės statybą, A.Sekmokas paminėjo energetikos bendroves iš Suomijos, Švedijos, Vokietijos, Prancūzijos bei kai kurių kių šalių: „Kai kurios iš jų rodo savo susidomėjimą būsimu projektu ir laukia žinių, kada ir kokiomis sąlygomis bus paskelbtas konkursas tokiam investuotojui parinkti“.
 
Energetikos ministras taip pat leido suprasti, kad prieštaringai vertinama bendrovė „Leo LT“ nebėra laikoma galimu investuotoju  naujos atominės elektrinės statybą. Taigi, iš jos valdžia atima nacionalinio investuotojo vardą, nors Atominės elektrinės įstatyme būtent „Leo LT“ įpareigojama statyti jėgainę.
 
A.Sekmokas tvirtino, kad „Leo LT“ kol kas neketinama išformuoti. „Pirmiausia, ką mes padarysime, tai užtikrinsime šios bendrovės valdyme valstybės interesų pakankamą atstovavimą. Kovo 26 dieną šaukiamas neeilinis akcininkų susirinkimas, kuriame bus pakeisti kai kurie „Leo LT“  stebėtojų tarybos nariai. Vėliau atitinkamai galimi pakeitimai ir valdyboje. Tuomet žiūrėsime, kaip bendrovėje atstovaujami visuomenės interesai. Jeigu jie bus atstovaujami pakankamai gerai, bendrovė galės dirbti toliau“, - sakė ministras.
 
Jis pasipiktino paaiškėjusiais faktais, kad pernai rudenį iš „Leo LT“ valdybos atleistiems kai kuriems asmenims buvo sumokėtos šimtatūkstantinės išeitinės kompensacijos, nors jie netrukus buvo priimti dirbti į bendrovės administraciją. „Galbūt tai ir teisėta įstatymų prasme, bet ar moralu ir teisinga“, - klausė A.Sekmokas.
 
Ministras galėjo turėti galvoje buvusį premjero patarėją Saulių Spėčių, kuris pernai spalį buvo atleistas iš „Leo LT“ valdybos, tačiau tapo šios bendrovės vieno iš departamentų vadovu.


Šiame straipsnyje: Leonacionalinis investuotojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių