Quantcast

LB: bankai nesuinteresuoti didinti palūkanų už indėlius

Lietuvos banko (LB) atstovas sako, kad komerciniai bankai, ypač turintys didesnį likvidumą, nesuinteresuoti didinti palūkanų už indėlius. Pasak Jokūbo Markevičiaus, tokia situacija susidarė, nes bankai ilgus metus nemokėjo palūkanų, tačiau net ir augant paskolų palūkanoms ne visi bankai priima terminuotus indėlius ir už juos moka.

„Europos Centrinis Bankas laikė mažas palūkanas ir jos buvo nulinės, todėl gyventojai rinkosi turėti ne terminuotus indėlius, o vienadienius. (...) Dabar, kai palūkanos kyla dėl ECB sprendimų, mes skatiname naudotis ta galimybe – rinktis terminuotus indėlius“, –  trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete kalbėjo LB Finansinio stabilumo departamento direktorius.

„87 proc. visų indėlių dabar yra einamojoje sąskaitoje, neterminuoti“, – pridūrė J. Markevičius.

Jis pripažįsta, kad indėlių palūkanos didinamos skirtingai. 

„Va, čia ir yra problema – matome, kad tie bankai, kurie turi didesnį likvidumo perteklių, nėra suinteresuoti didinti palūkanų (už indėlius – BNS) normą. Pas mažesnius (bankus – BNS) kyla“, – aiškino LB atstovas. 

LB vadovas Gediminas Šimkus šią savaitę sakė, kad bankai dabar turi 11 mlrd. eurų daugiau rezidentų indėlių nei paskolų, o šį perteklių laiko daugiausiai centriniame banke už tai gaudami atlygį. Anot LB vadovo, neįprastai didelis likvidumas sparčiai augant pagrindinėms palūkanų normoms sudaro netipines aplinkybes, lemiančias neplanuotą grąžą kai kuriems bankams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kojine

Kojine portretas
Siulyciau pinigus kojineje laikyti prie saves,nes bankuose jokios naudos,tai kam ten laikyti ir kokiam tikslui,nu nebent ju pradanginimui kai bankas " begs" is cia .

As

As portretas
Kokia valdžia tokios ir palukanos

:)))

:))) portretas
o lb veltedziai nesuinteresuoti pradet dirbti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių