Quantcast

Lažybos internete – lyg karo laukas

Lažybų versle pakvipo paraku. Lietuvos lažybų bendrovės pasiekė, kad teismas uždraustų prieigas prie užsienio konkurentų, esą nelegaliai siūlančių tautiečiams paslaugas, svetainių ir areštuotų turtą.

Nelygi konkurencija

Vieni moka mokesčius ir dirba pagal itin griežtas lažybų verslo taisykles, o kiti – neturi licencijų, veikia neoficialiai ir yra nekontroliuojami. Tokia padėtimi nepatenkintos Lietuvos bendrovės "TopSport", "Orakulas" ir asociacija "Lažybų organizatorių aljansas" į teismą padavė didžiausias užsienyje lažybas internetu organizuojančias įmones, kurios Lietuvoje neva veiklą vykdo nelegaliai.

"Šios bendrovės įžūliai ignoruoja Lietuvoje nustatytas lažybų organizavimo tvarkas. Jos bando teigti, kad yra užsienyje registruotos įmonės ir todėl joms neprivalomos šios tvarkos, tačiau savo paslaugas reklamuoja lietuviškose interneto svetainėse, nors tai draudžiama", – sakė ieškovams atstovaujančios advokatų kontoros "Nordia Baublys & Partners" partneris Evaldas Rapolas.

Anot jo, skirtingai nuo Lietuvoje registruotų įmonių, paslaugas tik internetu teikiančios bendrovės yra registruotos kitose šalyse ir ne tik nemoka jokių mokesčių į valstybės biudžetą, bet ir neturi savo veiklai būtinos licencijos, užtikrinančios, kad įmonė vykdys savo įsipareigojimus klientams ir valstybei.

"Mūsų šalies verslininkams labai sunku konkuruoti su įmonėmis, kurios nemoka mokesčių ir nepaiso Lietuvoje galiojančių teisės aktų. Šiame versle susidarė nelygios konkurencinės sąlygos", – argumentus, kodėl nuspręsta kreiptis į teismą, bėrė advokatas.

Žalą tikslins

Mūsų šalies verslininkai preliminariai apskaičiavo dėl konkurentų iš užsienio veiklos patyrę 1,096 mln. litų žalos. Ši suma, E.Rapolo žodžiais, lašas jūroje: "Mes preliminariai apskaičiavome, kokią žalą Lietuvos bendrovės patyrė per vienus metus. Tačiau prašome teismo išreikalauti iš užsienio bendrovių finansinius duomenis, kiek jos uždirbo iš Lietuvos vartotojų. Kai duomenys bus pateikti, mes patikslinsime ieškinį. Spėjame, kad suma bus gerokai didesnė."

Ieškinį gavęs Vilniaus apygardos teismas jau ėmėsi apsaugos priemonių ir liepos 2 d. nutartimi uždraudė visas galimas prieigas prie lažybas internetu organizuojančių svetainių bwin.com, unibet.com, triobet.com, sportingbet.com, bet365.com.

Bus apribotos prieigos svetainėms, priklausančioms Gibraltare, Maltoje ir Jungtinėje Karalystėje registruotoms įmonėms: "bwin International Ltd.", "Unibet International Ltd.", "Fawwara bldgs", "Nordic Gaming Group Ltd.", "Spread Your Wings Ltd.", "PKF Fiduciaries International Limited", "bet365 Ltd.". Teismas taip pat areštavo šioms įmonėms priklausantį turtą.

Problemos neišspręs?

Paklaustas, kodėl imtasi teisinių priemonių tik prieš penkias svetaines, nors jų pasaulyje yra kur kas daugiau, advokatas aiškino, kad būtent minėtos užsienio įmonės orientavosi į Lietuvos rinką: kūrė svetaines lietuvių kalba ir siūlė lažintis dėl mūsų šalyje vykstančių sporto varžybų rezultatų.

"Lietuvos verslininkai tikrai nieko prieš, kad užsienio bendrovės veiktų mūsų šalyje, tačiau jos turi gauti licencijas, mokėti mokesčius. Tuomet visiems sąlygos bus vienodos", – tikino E.Rapolas.

Ieškovai džiūgauja, kad įvykdžius šį teismo sprendimą lažintis užsienio bendrovių svetainėse bus neįmanoma jau dėl Pasaulio futbolo čempionato finalo rezultatų. Tiesa, vakar popietę visų užsienio įmonių svetainės tebebuvo laisvai prieinamos.

E.Rapolas pripažino, kad prireiks laiko, kol antstoliai kreipsis į visus Lietuvos interneto tiekėjus, turinčius tiesioginį ryšį su užsieniu, ir pareikalaus blokuoti minėtas svetaines. Tačiau techniškai reikalavimą esą galima įvykdyti per valandą.

Vis dėlto interneto tiekėjai nėra tokie optimistai. Viena jų – bendrovė "Bitė Lietuva" – vakar nebuvo sulaukusi oficialaus kreipimosi apriboti prieigą prie minėtų svetainių.

"Tolesnius savo veiksmus svarstysime, kai mus pasieks antstolių kreipimasis. Dabar galime pasakyti, kad sukurti ir nuolatos palaikyti vartotojų prieigos apribojimą prie konkrečių tinklalapių pareikalaus nemažai investicijų ir laiko. Visgi besilažinančiųjų nurodytose svetainėse apribojimas iš esmės klausimo neišspręs – interneto vartotojai lengvai randa būdus, kaip apeiti techninius interneto tiekėjų apribojimus", – sakė Raminta Rimkienė, "Bitė Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene.

Laukia oficialaus sprendimo

Sankcijų sulaukusios užsienio bendrovės dar gali skųsti Vilniaus apygardos teismo sprendimą, nors šis ir turi būti vykdomas skubos tvarka. Ar atsakovai pasinaudos tokia galimybe, dienraščiui išsiaiškinti nepavyko.

Vieną garsiausių pasaulyje lažybų svetainių bwin.com valdančios įmonės atstovas Baltijos šalims Andis Lipsbergas tvirtino, kad kol kas nėra gautas oficialus teismo sprendimas, tad nuo komentarų susilaikoma.

"Kai įmonės vadovai gaus teismo nutartį ir ją išnagrinės, tuomet ir žurnalistus informuos, kokių veiksmų bus imtasi", – sakė A.Lipsbergas.

Tokį patį atsakymą atsiuntė ir bendrovės "Nordic Gaming Group Ltd.", valdančios svetainę triobet.com, atstovas Veiko Krünbergas.

Gali būti, kad užsienio bendrovės, jeigu jų svetainės bus blokuojamos Lietuvoje, taip pat gali pateikti ieškinius dėl žalos atlyginimo.

"Tuo netgi džiaugsimės. Bent jau jos atsilieps. Šiandien net sunku išsiaiškinti, kur jos registruotos", – ramybę demonstravo advokatas E.Rapolas.


Komentaras

Edmundas Tiesnesis, Valstybinės lošimų priežiūros komisijos pirmininkas

Kad Lietuvos bendrovių pretenzijos pagrįstos, esame pasakę prieš keletą metų. Komisija dėl lažybų internete ir įmonių reklamos, kurias įstatymas draudžia, kreipėsi ir į policiją, ir į Generalinę prokuratūrą, ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą. Šiemet apie esamą padėtį informavome Seimo Visuomeninės plėtros komitetą. Tačiau tenka pripažinti, jog dabartinis įstatymas nėra pakankamas, kad būtų galima sutramdyti nelegaliai veikiančias įmones. Jos nemoka mokesčių, Lietuvoje nėra įdarbinusios darbuotojų. O Lietuvoje oficialiai lažybas organizuojančiose keturiose bendrovėse dirba apie 500 darbuotojų, jos vien pernai į šalies biudžetą sumokėjo 3,2 mln. litų.

Naujai paruoštame Azartinių lošimų įstatymo projekte verslui suteikiama daugiau teisių, liberalizuojama reklamos tvarka, daugiau priemonių numatyta, kaip galima kovoti su nelegaliai lažybas internete organizuojančiomis bendrovėmis. Tikimės, kad naujas įstatymas išspręs šias problemas.


Šiame straipsnyje: lažybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Schizo

Schizo portretas
idiotai, apie kokius mokesčius ir darbuotojų įdarbinimus jie pasakoja. Ar amazon, ebay turi mokėti mokesčius Lietuvoje, juk klientų čia turi. Ne!!! Įmonė mokesčius moka ten kur registruota ir viskas. ps. Kauno Diena irgi gera, nors šiokį tokį researchą prieš straipsnį galėtų atlikti. Ir labiausiai nuo viso šito nukentės eiliniai lažybininkai. Kurie bus atiduoti Lietuvos lažybų monopolininkams į rankas.

Marius

Marius portretas
na man tai patinka lazybose sudalyvaut, nes jei laime nusisypso, tai ir pinigine praturteja:) taciau neinu i lazybu punktus, o triobet sudalyvauju, nes man kartais tikrai tingisi dar kazkur vaikscioti.

aldas

aldas portretas
tai taip kam dar eiti i punktus jei gali padaryti statyma ir namie prie kompo triobetej.
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių