- Rūta Grigolytė, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Miestuose prasideda lauko kavinių sezonas. Papietauti ar užkąsti saulei šviečiant norisi daugeliui, tačiau kaip žinoti, ar lauke patiekiamas maistas, ypač per karščius, yra saugus?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Loreta Selskienė pažymėjo, į ką reikėtų atkreipti lauko kavinėje nusprendusiems pavalgyti klientams.
„Lauko kavinėse, kurios dirba kaip atskiri vienetai, paprastai gaminamas mažesnis ir paprastesnis asortimentas, nei stacionariose kavinėse, todėl jos beveik visos priskiriamos mažos rizikos grupei ir planine tvarka tikrinamos vieną kartą per dvejus metus. Tose lauko kavinėse, kurios yra prie stacionarių kavinių, paprastai maistas negaminamas, o atnešamas iš pagrindinės kavinės, todėl atskirai planine tvarka šios kavinės netikrinamos, o tikrinamos tada, kai tikrinama pagrindinė kavinė. Galimi ir neplaniniai lauko kavinių patikrinimai, jei gaunami vartotojų skundai, arba įmonės pačios kreipiasi prašydamos įvertinti pasikeitusias veiklos sąlygas“, – sakė tarnybos specialistė.
L. Selskienės teigimu, pagrindiniai lauko kavinių vertinimo kriterijai yra šie: turi būti karštas vanduo, vieta, kur bus plaunami indai, taip pat gamybinis inventorius, užtikrinami maisto produktų laikymo temperatūriniai režimai, tinkamai įrengta maisto gaminimo zona ir svarbi sąlygą, kad maisto gamybos zona būtų apsaugota nuo išorinės taršos (dulkių, lietaus ir pan.).
Kadangi maistas tiek stacionarioje kavinėje, tiek lauko kavinėje yra gaminamas klientui užsakius, jis turi būti pateikiamas kokybiškas, paruoštas iš tinkamų žaliavų ir patiekalas turi atitikti tiems maisto produktams, iš kurių jis paruoštas, būdingą skonį ir kvapą. „Kavinės klientams karštas maistas turi būti patiekiamas apie 60 C, ir, kas svarbu, lauko kavinėse turi būti apsaugotas nuo išorinės taršos, todėl jei lauko kavinė, yra toliau nuo pagrindinės kavinės, pavyzdžiui, maistą reikia nešti per gatvę, turi būti naudojami gaubtai, kurie užtikrina ne tik tai, kad maistas nebūtų užterštas, bet ir apsaugo, kad būtų išlaikyta karšto patiekalo temperatūra“, – komentavo specialistė.
Pernai birželį VMVT sustabdė lauko kavinės B. Radvilaitės gatvėje veiklą. Sprendimas priimtas Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams planinio patikrinimo metu kavinėje nustačius grubius privalomųjų higienos reikalavimų pažeidimus.
„Patikrinus kavinę paaiškėjo, kad, prieš pradedant veiklą, Vilniaus VMVT pateiktas kavinės patalpų ir maisto tvarkymo proceso projektas, išdavus leidimą, buvo visiškai pakeistas. Lauko kavinei priklausančios patalpos įrengtos netinkamai, inventoriaus paviršiai sunkiai valomi ir nešvarūs, trūko valymo bei dezinfekavimo medžiagų. Neveikė šios maisto tvarkymo įmonės savikontrolės sistema“, – tuomet sakė Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Vaida Barkovskienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Po gaisro Vilniuje: automobilių ardymas ir metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose2
Po trečiadienį vakare Vilniaus traukinių stoties teritorijoje kilusio gaisro aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad akivaizdu, jog automobilių ardymas ir metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose. ...
-
Mažmeninė prekyba šiemet augo, maitinimo įmonių apyvarta smuko
Mažmeninės prekybos įmonių apyvarta sausį–vasarį, palyginti su tuo pat laiku pernai, augo 0,7 proc. ir siekė 2,807 mlrd. eurų, o vasarį, palyginti su pernai vasariu, – 2,2 proc. iki 1,394 mlrd. eurų (be PVM). ...
-
G. Skaistė: nepasiturintys gyventojai elektrą galės gauti nemokamai arba labai pigiai8
Energetinį skurdą patiriantys gyventojai, turintys teisę į socialinę paramą, elektrą galės gauti nemokamai arba itin pigiai, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė. Anot jos, tai užtikrins šiais metais numatyta valstybės parama energetinėm...
-
I. Šimonytė: mažųjų branduolinių reaktorių statyba turėtų būti svarstoma4
Energetikos ministerijos parengtoje strategijoje numačius galimybę po 2030-ųjų Lietuvoje vystyti mažos galios branduolinius reaktorius, premjerė Ingrida Šimonytė sutinka, kad tokia alternatyva turėtų būti svarstoma. ...
-
Kada konstruktyvi kritika, o kada – psichologinis smurtas?
Mobingas, psichologinis smurtas yra temos, apie kurias vis dažniau darbuotojai prabyla viešai. Psichologinį smurtą darbuotojai gali patirti iš kolegų ar vadovų. Pastarųjų kritika taip pat gali būti vertinama kaip smurtas darbo vietoje. ...
-
I. Šimonytė gynybos finansavimo iniciatyvoje „4 procentai“ pasigenda lėšų šaltinių6
Verslui siūlant susitarti dėl 4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) skyrimo šalies gynybai, premjerė Ingrida Šimonytė sako šioje iniciatyvoje pasigendanti įvardytų lėšų šaltinių tokiam finansavim...
-
Seimas balsuos, ar po metų pradėti apvalinti atsiskaitymus grynaisiais3
Seimas antradienį balsuos siūlymo apvalinti prekių ir paslaugų krepšelio galutinę sumą – taip pamažu būtų atsisakoma 1 ir 2 centų monetų. ...
-
Keturių dienų darbo savaitė: pagaliau atėjo laikas?3
Prieš šimtą metų „Ford“ tapo pirmąja didele kompanija, sumažinusia darbo dienų skaičių per savaitę nuo šešių iki penkių. Dabar, praėjus šimtui metų, kalbama, kad atėjo laikas darbo savaitę trumpinti ...
-
I. Žilienė: siūloma prisijungimą prie tinklo lengvinti ir gaminantiems vartotojams
Bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) nuo balandžio atnaujinant elektros įrenginių prijungimo prie tinklų metodiką, energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad siekiama sutvarkyti teisinę bazę, kad nauja kainodara būtų p...
-
A. Stončaitis: Seimas labai greitai turėtų sugriežtinti lošimų verslą1
Seimas labai greitai turėtų patvirtinti Finansų ministerijos inicijuojamas pataisas, kurios užkirstų kelią neatsakingiems azartiniams lošimams, stiprintų probleminių lošėjų apsaugą ir didintų verslo skaidrumą, sako Seimo Antikorupcij...