Quantcast

Lauko kavinių sezonas: ar maistą jums atneša po gaubtu?

Miestuose prasideda lauko kavinių sezonas. Papietauti ar užkąsti saulei šviečiant norisi daugeliui, tačiau kaip žinoti, ar lauke patiekiamas maistas, ypač per karščius, yra saugus?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Loreta Selskienė pažymėjo, į ką reikėtų atkreipti lauko kavinėje nusprendusiems pavalgyti klientams.

Lauko kavinėse, kurios dirba kaip atskiri vienetai, paprastai gaminamas mažesnis ir paprastesnis asortimentas, nei stacionariose kavinėse, todėl jos beveik visos priskiriamos mažos rizikos grupei ir planine tvarka tikrinamos vieną kartą per dvejus metus. Tose lauko kavinėse, kurios yra prie stacionarių kavinių, paprastai maistas negaminamas, o atnešamas iš pagrindinės kavinės, todėl atskirai planine tvarka šios kavinės netikrinamos, o tikrinamos tada, kai tikrinama pagrindinė kavinė. Galimi ir neplaniniai lauko kavinių patikrinimai, jei gaunami vartotojų skundai, arba įmonės pačios kreipiasi prašydamos įvertinti pasikeitusias veiklos sąlygas“, – sakė tarnybos specialistė.

L. Selskienės teigimu, pagrindiniai lauko kavinių vertinimo kriterijai yra šie: turi būti karštas vanduo, vieta, kur bus plaunami indai, taip pat gamybinis inventorius, užtikrinami maisto produktų laikymo temperatūriniai režimai, tinkamai įrengta maisto gaminimo zona ir svarbi sąlygą, kad maisto gamybos zona būtų apsaugota nuo išorinės taršos (dulkių, lietaus ir pan.).

Kadangi maistas tiek stacionarioje kavinėje, tiek lauko kavinėje yra gaminamas klientui užsakius, jis turi būti pateikiamas kokybiškas, paruoštas iš tinkamų žaliavų ir patiekalas turi atitikti tiems maisto produktams, iš kurių jis paruoštas, būdingą skonį ir kvapą. „Kavinės klientams karštas maistas turi būti patiekiamas apie 60 C, ir, kas svarbu, lauko kavinėse turi būti apsaugotas nuo išorinės taršos, todėl jei lauko kavinė, yra toliau nuo pagrindinės kavinės, pavyzdžiui, maistą reikia nešti per gatvę, turi būti naudojami gaubtai, kurie užtikrina ne tik tai, kad maistas nebūtų užterštas, bet ir apsaugo, kad būtų išlaikyta karšto patiekalo temperatūra“,  – komentavo specialistė.

Pernai birželį VMVT sustabdė lauko kavinės B. Radvilaitės gatvėje veiklą. Sprendimas priimtas Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams planinio patikrinimo metu kavinėje nustačius grubius privalomųjų higienos reikalavimų pažeidimus.

„Patikrinus kavinę paaiškėjo, kad, prieš pradedant veiklą, Vilniaus VMVT  pateiktas kavinės patalpų ir maisto tvarkymo proceso projektas, išdavus leidimą, buvo visiškai pakeistas. Lauko kavinei priklausančios patalpos įrengtos netinkamai, inventoriaus paviršiai sunkiai valomi ir nešvarūs, trūko valymo bei dezinfekavimo medžiagų. Neveikė šios maisto tvarkymo įmonės savikontrolės sistema“, – tuomet sakė Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Vaida Barkovskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nojus

Nojus portretas
Visi šie reikalavimai turi būti taikomi ir iškylaujantiems gamtoje. Kitaip, baudas skirt reikia... Jei rimtai, kiek šimtų, gal net tūkstančių niektauzų valstybėje, kuriems mes tikrai gerus atlyginimus mokėti turime.

laima

laima portretas
Ovalgant lauke mikrobai neskraido? dezinfekcines priemones duoda daugiau zalos nei naudos normaliai zmonnes negyvena steriliam pasauly

trida

trida portretas
tiek vasaru kepiau saslykus gamtoje,prikepusioje saslykineje ant nenuplaunamu ir pridegusiu iesmu,saslykus verdavau ant iesmu rankomis,nenuplautomis karstu vandeniu,malkas beje dedavau i ugni taip pat neplautom rankom ir visada neapsinuodydavau,o va kai grizdavau i miesta ir pirkdavau maista ,patikrinta ivairiu tarnybu ir inspektoriu,tada ir prasidedavo karas viduriuose
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių