- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Lietuvoje restoranas labai romantizuojamas, žmonėms atrodo, kad užtenka išsinuomoti patalpą, pastatyti keletą stalų, kėdžių, nupirkti lėkščių ir jau jį turi“, –- sako bene geriausiai žinomas šalies virtuvės šefas, kulinarijos studijos „Gastronomika“ ir dar keturių restoranų įkūrėjas Liutauras Čeprackas.
Savo žiniomis jis nori dalintis su kitais, užtat šį rudenį, Vilniuje, rengia pirmąjį Lietuvos gastronomijos forumą.
„Creditinfo“ teigia, kad maitinimo verslas yra vienas rizikingiausių ir kasmet dažniausiai bankrutuojančių verslų. Nuosavus restoranus kūręs virtuvės šefas L. Čeprackas neabejoja, kad pradedantiesiems visada kyla galybė neatsakytų klausimų: nuo ko pradėti? Kaip gerai idėjai rasti investicijų, kaip sumaniai komunikuoti tai, kas vyksta restorane?
Liutauras įsitikinęs – restoraną atidaryti gali bet kas, tačiau didžiausias iššūkis – kaip jį išlaikyti. „Štai todėl ir kilo sumanymas šį rudenį surengti Lietuvos gastronomijos forumą, kuriame savo patirtimi ir įžvalgomis galėtų dalintis geriausi savo srities profesionalai bei praktikai iš Lietuvos ir užsienio“, – dėsto savo naują idėją ir neabejoja, kad laikas tokiam forumui labai tinkamas – pasaulyje ir Lietuvoje maisto kultūra išgyvena pakilimo laiką.
Pirmojo gastronomijos forumo tema – restoranas. „Ir vien noro čia neužtenka, teorinės ir praktinės žinios – būtinos, – įsitikinęs vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų. – Mūsų forumo tikslas – atsakyti į klausimą, kas tai yra restoranas ir koks yra restoranų verslas.“
Apie tai forume kalbėti rengiasi žinomiausi Lietuvos virtuvės šefai: Vilniaus restoranų „Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“ įkūrėjas Martynas Praškevičius, Klaipėdos restoranų „Momo grill“ ir „Monai“ savininkas Vytas Samavičius, restoranų „Time“, „Dine“, „Somm“ ir „Rise“ bendraturtis ir virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, „White Guide 2017“ antruoju geriausiu restoranu Taline pripažinto restorano „Noa“ šefas Tonis Siguras, bei garsaus restorano Rygoje „Bibliotheka“ šefas Janis Martinsas. Pripažinti virtuvės šefai ne tik žodžiais dalinsis savo patirtimi, scenoje jie pagamins po vieną patiekalą.
„Forume kalbėsime apie pasaulio restoranų verslo tendencijas, nagrinėsime Lietuvos restoranų verslo istoriją, išgirsime garsių restoranų sėkmės istorijas ir iššūkius, kuriuos jiems reikėjo nugalėti, aiškinsimės, kaip sėkmingai startuoti ir kada geriausiai parduoti savo verslą, gilinsimės ne tik į maisto ir vyno, bet ir alaus ir maisto derinimo subtilybes. Detaliai aptarsime restoranų reitingavimo principus bei „Švyturio-Utenos alaus“ inicijuotą projektą „30 geriausių restoranų Lietuvoje“. Aiškinsimės, kodėl maitinimo įstaigoms būtina PVM lengvata, o „Verslios Lietuvos“ atstovai pristatys restoranų finanasavimo galimybes“, – apie forumo programą pasakoja jo sumanytojas Liutauras Čeprackas.
Jau nuspręsta, kad Lietuvos gastronomijos forumo vedėjais ir diskusijų moderatoriais taps forumą organizuojantis Liutauras Čerpackas ir renginių vedėjas, vienas daugiausiai „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotų restoranų aplankęs lietuvis – Jogaila Morkūnas.
Pranešimą apie aptarnavimo kultūrą forume skaitys geriausio Švedijos restorano „Esperanto“ someljė bei someljė pasaulio čempionų treneris Sorenas Polonius. Restoranų kominikaciją socialiniuose tinkluose nagrinės reklamos agentūros „Ketchup“ įkūrėjas Modestas Švoba. Apie Lietuvos restoranų istoriją pasakos profesorius Rimvydas Laužikas, apie maisto derinimą – Lietuvos somelje asociacijos prezidentas, restoranų „Time“, „Dine“, „Somm“ ir „Rise“ bendraturtis Arminas Darasevičius. Viską apie reikalavimus ir leidimus restoranams žinantis Martynas Rimavičius nagrinės klaidas, kurias daro restoranų kūrėjai, ruošdami dokumentus ir bei įrengdami restoranų patalpas. Apie restoranų meniu ir jo sėkmę kalbės maisto kritikas Andrius Užkalnis.
„Nuostabu, kad atsirado daugybė žmonių, kurie nori dalintis tuo, ką žino“, – sako Liutauras Čeprackas.
„Lietuvos gastronomijos forumas 2017: restoranų verslo iššūkiai ir plėtra“ – lapkričio 15 dieną Lietuvos konferencijų ir parodų centre „Litexpo“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Už šūkį „šlovė Ukrainai“ – išpuoliai prieš lietuvius užsienio kurortuose
Lietuvių turistų atostogas svetur vis dažniau apkartina netikėti susidūrimai su ten pat ilsėtis atvykstančiais rusais. Užtenka pasakyti „šlovė Ukrainai“ ir dūžta lėkštės, į poilsiautojus skraido stiklinės. Tokį i&scaro...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Lietuvos specialistai nuskenavo Bučos ir Borodyankos teritorijas Ukrainoje: buvo apgadinti dronai
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė karo suniokotų Bučos ir Borodyankos teritorijų Ukrainoje fotografavimą dronais, kad vėliau galėtų būti sukurtas 3D miestų planavimo įrankis. ...
-
A. Mazuronis prognozuoja, kad šios kadencijos Seimas nepadidins mokesčių dėl gynybos2
Opozicinės Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis sako, kad šiemet kadenciją baigiantis Seimas nepadidins mokesčių dėl gynybos, o pastaraisiais mėnesiais vykusios diskusijos buvo skirtos imituoti sprendimų paiešką. ...
-
M. Lingė: maitinimo sektoriuje bankrotų mažėja, įdarbinama vis daugiau žmonių1
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sako, kad įdarbinimai maitinimo sektoriuje auga, bankrotų mažėja, daugėja pradedančių veiklą įmonių, tuo metu Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos va...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą2
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas spręs, ar verslui lengvinti ginklų dalių gamybą2
Seimas spręs, kokiais atvejais ginklų dalių gamybą įtraukti į nelicencijuojamų veiklų sąrašą. ...
-
Kai kuriems elektros vartotojams – nemaloni žinia4
Nemaloni žinia elektros vartotojams, pamirštantiems ar tyčia nedeklaruojantiems suvartotos elektros energijos. Jei vartotojai naudojasi ne išmaniuoju skaitikliu ir daugiau nei metus nedeklaruoja suvartotos elektros kiekio, nuo kitų metų jiems...
-
Penktadienį protestą rengiantis maitinimo verslas prašo grąžinti 9 proc. PVM lengvatą6
Maitinimo sektoriaus atstovai penktadienį prie Vyriausybės rengia protesto akciją reikalaudami grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas svarstys griežtinti tvarką į Lietuvą atvykstantiems dirbti užsieniečiams3
Seimas imsis svarstyti griežtinamus reikalavimus dirbti į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams ir juos kviečiančioms įmonėms. ...