Quantcast

Kvartalinė renovacija: lietuviai pasinaudos vokiečių sukaupta patirtimi

  • Teksto dydis:

Pastatų atnaujinimas, didinant energinį efektyvumą, yra vienas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos tikslų. Kad būtų pasiektas dar didesnis energinis efektyvumas, planuojama pereiti prie kompleksinės renovacijos, kai bus sutvarkoma visa kvartale esanti infrastruktūra. Siekdama užtikrinti sklandžią kvartalinės renovacijos projekto pradžią, lietuvių delegacija praėjusią savaitę viešėjo Vokietijoje, kur sėmėsi teorinių ir praktinių žinių iš kvartalinės renovacijos srityje itin pažengusių vokiečių.

„Ruošiantis įgyvendinti nacionalinę kvartalų energinio efektyvumo programą, vokiečių patirtis Lietuvai labai reikšminga. Vokiečiai jau modernizavę apie 80 procentų senų pastatų, turi sukaupę kvartalinės renovacijos patirties. Ypač svarbu perimti metodinę patirtį, ją perduoti ne tik demonstraciniams projektams atrinktoms, bet ir kitoms 57 savivaldybėms, siekiančioms atnaujinti ištisus kvartalus“, – sakė BETA direktorius Valius Serbenta.

Susitikimo metu Vokietijos ekspertai dalijosi gerąja patirtimi bei konkrečiais kvartalinės renovacijos pavyzdžiais. Pristatė paramos programas sąlygas savivaldybėms ir atskiriems būstų savininkams, taip pat bandomuosius gatvių apšvietimo modernizavimo projektus. Delegacija lankėsi atnaujintame kvartale, apžiūrėjo atnaujintus ir atnaujinamus daugiabučius. Susitikimo metu Šiaulių, Utenos ir Birštono savivaldybių atstovai pristatė savo atrinktų kvartalų projektus, kokie artimiausi planai įgyvendinant Nacionalinę energinio efektyvumo didinimo programą.

Demonstracinis kvartalinės renovacijos projektas apims tris Lietuvos savivaldybes – Šiaulius, Uteną ir Birštoną. BETA direktoriaus V. Serbentos nuomone, bandomasis kvartalinės renovacijos projekto įgyvendinimas atrinktose savivaldybėse ypač svarbus visai Lietuvai, o įgyta patirtimi galės pasinaudoti ir kitos savivaldybės, norinčios atnaujinti daugiabučių namų kvartalus savo teritorijose.

Vokietija kvartalinę renovaciją pradėjo įgyvendinti nuo 2008 metų, o šiuo metu šalyje parengta ir įgyvendinama apie 400 kvartalų atnaujinimo projektų. Lietuvai svarbu perimti vokiečių sukauptą patirtį, kuriant teisines, finansines ir kitas priemones, padedančias pasiekti norimą tikslą – atnaujinti gyvenamuosius namus, sutvarkyti ne tik kvartalo infrastruktūrą, bet ir aplinką.

Tikimasi, kad su ekspertų pagalba iki metų pabaigos bus galutinai parengta Nacionalinė energinio efektyvumo didinimo programa, sukurtos teisinės, organizacinės ir kitos reikiamos priemonės, o kitais metais pradedama įgyvendinti programa. Kitas dalykinis susitikimas su vokiečių ekspertais įvyks Utenoje gruodžio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Ar musiškiai be vokiečių nemoka renovuoti kvartalais ? Kaune garsiai rėkė apie kvartalus, kol prie Matijošaičio visai nutylo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių