Quantcast

Kurios akcijos pelningos, o kurios nuostolingos koronaviruso epochoje?

  • Teksto dydis:

Kruizinių kelionių organizatoriai patiria daugiausiai nuostolių, o priešingame poliuje atsidūrė biotechnologijų bendrovės.

Informacinių pranešimų sraute ir toliau vyrauja auganti koronaviruso epidemija ir jos poveikis viso pasaulio įmonių pelnui ir apskritai visos pasaulio ekonomikos plėtrai.

JAV akcijų rinkos išgyvena silpniausią laikotarpį nuo 2008 m. spalio mėn. arba nuo pasaulinės finansų krizės laikų.

Tiesą sakant, visi trys pagrindiniai JAV akcijų rinkos indeksai – „Dow Jones“, S&P 500 ir „Nasdaq“ – juda korekcijos srityje (žemiau nei 10 proc. nuo paskutinės viršūnės). Be to, kelios gerai žinomos bendrovės, tokios kaip „Apple“, „Nike“, „United Airlines“ ir „Mastercard“, pateikė įspėjamuosius pranešimus apie savo kito ketvirčio pajamas.

„Manome, kad trumpalaikiame periode didesnė rizika yra tai, kad dabartinės akcijų kainos neįvertina koronaviruso poveikio pelnui, o tai reiškia didelę korekcijos riziką“, – teigia Peteris Oppenheimeris, „Goldman Sachs Securities“ vyriausiasis strategas.

Ką dėl to daro centriniai bankai?

Kovo 2 d. JAV akcijos tiesiog sprogdinančiai sugrįžo, nes investuotojai pamanė, kad viso pasaulio centriniai bankai, įskaitant JAV Federalinį rezervą, imsis veiksmų nuostoliams sumažinti. Tikėtasi, kad centriniai bankai dar kartą sieks sumažinti palūkanų normas, kad paskatintų ekonomiką.

Ir palūkanų normų mažinimai prasidėjo. Ankstyvą kovo 3 d. rytą pamatėme pirmąsias sumažintas palūkanų normas. Pirmasis buvo Australijos rezervų bankas, kuris sumažino savo šalies palūkanų normą 25 baziniais punktais – nuo 0,75 proc. iki rekordiškai žemo – 0,50 proc. lygio.

Vos po kelių valandų FED paskelbė išskirtinį 50 bazinių punktų palūkanų normos mažinimą iki 1,00 proc. –1,25 proc. ribų. Po 2008 m. pasaulinės finansų krizės tai buvo pirmasis palūkanų normos sumažinimas be oficialiai suplanuoto Federalinio rezervo posėdžio.

Vis daugiau analitikų prognozuoja, kad netrukus apie palūkanų normų mažinimą išgirsime iš Kanados centrinio banko, Anglijos banko bei Naujosios Zelandijos rezervų banko. Taip pat padaugėjo spekuliacijų dėl ekonomikos nuosmukio euro zonoje ir Japonijoje, tačiau atrodo, kad ECB ir BOJ yra išnaudoję didžiąją dalį savo amunicijos ir neturi tiek daug galimybių.

Taigi, negalime nurašyti neigiamo koronaviruso epidemijos poveikio pasaulio akcijų rinkoms ir visai pasaulio ekonomikai. Tačiau užkrėtimas ir toliau plinta už Kinijos ribų ir jau paveikė tokias šalis kaip Italija, Iranas, Pietų Korėja, Vokietija, o ne per seniausia pateko ir į JAV.

Pažiūrėkime, kurios JAV akcijos laimėjo daugiausia, o kurios pralaimėjo dėl koronaviruso epidemijos, besiskverbiančios į viso pasaulio akcijų rinkas.

Kas laimėjo?

Vieni didžiausių augančios koronaviruso epidemijos naudos gavėjų, greičiausiai, buvo sveikatos priežiūros ir biotechnologijų pramonės atstovai, pavyzdžiui, „Moderna“, „Regeneron Pharmaceuticals“, „Inovio Pharmaceuticals“ ir „Gilead Sciences“.

Šaltinis: „Yahoo Finance“

Kovo 3 d. „Inovio“ akcijos pakilo beveik 70 proc., lyginant su pirmadienio uždarymo kaina, po to, kai ši bendrovė paskelbė, kad ji paspartina koronaviruso vakcinos kūrimą ir tikisi pradėti JAV bandymus su žmonėmis jau kitą mėnesį.

„Inovio“ akcijos per pastaruosius du mėnesius išaugo beveik 2,5 karto, nes lūkesčiai dėl vakcinos, vadinamos INO-4800, išaugo dėl beveik 100 000 koronaviruso atvejų visame pasaulyje ir daugiau kaip 4300 mirčių.

Žiūrint ne biotechnologijų sektorių, smunkančioje rinkoje augo „Netflix“ akcijos, nes ši bendrovė turi nusistovėjusį verslo modelį ir iš esmės yra pakankamai tvirta, kad jai negrasintų bet kokia recesija.

Pirma, ji daugiausia teikia paslaugas, susijusias su vaizdo turinio perdavimu. Taigi, bet koks jos verslo blokavimas dėl koronaviruso yra neįmanomas. Tiesą sakant, praėjusį ketvirtį „Netflix“ pritraukė 8,8 milijono naujų abonentų, viršydama analitikų vertinimus daugiau kaip 1 milijonu.

Kas prarado?

Po to, kai koronaviruso epidemija paveikė tiek daug žmonių visame pasaulyje, žinoma, labiausiai nukentėjo turizmo bendrovės. Kruizinių kelionių organizatoriai buvo vieni iš labiausiai nukentėjusių.

„Carnival“, „Royal Caribbean“ ir „Norwegian Cruise Line“ yra didžiausi žaidėjai šiame versle, ir visoms trims įmonėms sunkiai sekasi dėl augančio užkrėtimų skaičiaus. Ypač smarkiai paveikta norvegų įmonė, nes ji 2 proc. savo pajamų gauna tiesiogiai iš Kinijos. Tačiau ir kitų dviejų akcijos smarkiai krito.

Taip pat smarkiai nukentėjo oro linijų bendrovių akcijos. Pavyzdžiui, „Delta Airlines“ metus pradėjo nuo 58,47 JAV dolerio už akciją, o kovo 3 d. Prekybą baigė ties 46,70 JAV dolerio kaina, tai yra daugiau kaip 20 proc. nuosmukis. Tuo tarpu „Boeing“ orlaivių gamintojas prarado apie 12 proc. savo vertės.

Žemyn krito ir energijos milžinai. Pavyzdžiui, „Chevron Corporation“ akcijos nuo metų pradžios taip pat sumažėjo maždaug 20 proc. Naftos kainų nuosmukis dėl mažesnės Kinijos paklausos ir rimto viruso poveikio šiai Padangių imperijai (kurios dalis sudaro apie 27 proc. pajamų) buvo viena iš pagrindinių „Chevron Corporation“ bendrovės nuosmukio priežasčių.

Kaip rinkų prekyboje išnaudoti epidemiją?

Farmacijos bendrovės

Kadangi koronaviruso epidemija plinta, vakcinos nuo šios infekcijos išradimo svarba ir toliau didės. Akivaizdu, kad bendrovė, pirmoji pradėjusi skiepyti nuo šio viruso, ir bus didžioji laimėtoja.

Čia lenktyniauja kelios didžiosios vaistų bendrovės, taip pat biotechnologijų įmonės. Po to, kai virusas jau buvo išaugintas laboratorijoje, mokslininkai tikisi perpus sumažinti koronaviruso vakcinos sukūrimo laiką.

Štai keletas rimtų vakcinos gaminimo dalyvių, kurių akcijos, jeigu pasiseka, gali pabrangti:

    • „Inovio Pharmaceuticals“

    • „Novavax“

    • „Gilead Sciences“

    • „Regeneron Pharmaceuticals“

    • „Sanofi“

    • „Johnson & Johnson“

    • „GlaxoSmithKline“

Tačiau yra ir kitų galimybių gauti naudos iš finansų rinkų, jeigu epidemija ir toliau plinta.

Trumpos pozicijos

Tikėtina, kad kilus koronaviruso epidemijai, investuotojai ir toliau atsiiminės savo kapitalą iš rizikingų aktyvų, tokių kaip akcijos ir nafta.

Tai gali paskatinti akcijų rinkos korekciją ir netgi perėjimą į meškų rinką. Tad, kaip jūs galite pasinaudoti tokia situacija?

Logiškas atsakymas yra trumpos pagrindinių akcijų indeksų pozicijos. Vienas iš įrankių, kurį galite naudoti norėdami atidaryti trumpas pozicijas, yra skirtumų dėl kainų susitarimai (CFD). CFD gali ne tik pasinaudoti mažėjančiomis kainomis, bet taip pat yra galimybė ir naudotis svertu.

CFD taip pat gali būti naudojami laikyti trumpas naftos pozicijas. Primename, kad dvi pagrindinės žalios naftos rūšys, kuriomis prekiaujama pasaulinėse finansų rinkose, yra WTI ir Brent.

Prieglobsčio aktyvai

Galimas kapitalo išėmimas iš rizikingų aktyvų gali nukreipti pinigų srautus į prieglobsčio aktyvus, pavyzdžiui, auksą ir kitus tauriuosius metalus, Japonijos jeną, Šveicarijos franką bei JAV vyriausybės obligacijas.

Prieglobsčio aktyvų pirkimas gali suteikti didelį pelno potencialą koronaviruso epidemijos protrūkio metu.

O kaip jūs ruošiatės prekiauti? Ar pasirinksite pirkti farmacijos bendrovių akcijas, atidaryti trumpas indeksų ir naftos pozicijas, ar susitelksite ties prieglobsčio aktyvais?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių