Quantcast

Kuo skiria ženklinimas „tinka vartoti iki“ ir „geriausias iki“?

  • Teksto dydis:

Mūsų šalyje populiariausi produktai – pienas ir duona. Tačiau ant vienos pakuotės etiketės užrašyta „tinka vartoti iki“, o ant kitos – „geriausias iki“. Koks šių terminų skirtumas?

„Dirbdami maisto pramonėje matome nesusipratimų ir klaidingų nurodymų, kylančių dėl ženklinimo. Yra tiek daug įvairių dalykų, pvz., pardavimas pagal datą, galiojimo laiką – geriausia vartoti iki. Žmonės nesupranta, ką tai reiškia. Daugelis tiki, kad, jei parašyta „parduoti iki“, „geriausias iki“ arba galiojimo laikas, jūs negalite valgyti nė vieno iš jų. Iš tikrųjų, tai netikslu“, – sakė parduotuvės savininkas Richardas Lipsitas.

Amerikiečiai pradėjo diskusijas, kad tokie terminai gali klaidinti pirkėjus, o kokių pokyčių galime tikėtis Lietuvoje? Apie tai pokalbis su Maisto ir veterinarijos tarnybos Rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indre Stoškuviene.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– „Tinka vartoti iki“ žymimas tokiems produktams, kurių po pasibaigusio galiojimo reikėtų nebevartoti, nes jie daugiausia siejami su mikrobiologine tarša. Kad gyventojams būtų aiškiau, tai visi produktai, kuriuos reikėtų laikyti šaldytuve, – pienas, grietinė, dešra, sviestas. Jie žymimi su tinkamumo vartoti terminu „tinka vartoti iki“. „Geriausias iki“ žymėjimas nusako daugiau produkto kokybę. Dar pasibaigus jo tinkamumo vartoti terminui, jei esame nusipirkę grūdų, kruopų, sausainių, arbatos, šie produktai dar saugūs vartoti namų sąlygomis. Be abejo, jų negalima pardavinėti, tačiau galima vartoti namuose. Žmonės turėtų tai žinoti, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad jei vartoja „geriausias iki“ po termino, turėtų pažiūrėti, ar nepakitęs kvapas, neišsipūtusi pakuotė, ar nėra maistinių kandžių. Gamintojas nustato terminą atsižvelgiant į fizines, mikrobiologines savybes, cheminius veiksnius. Atliekamos tam tikros studijos, kad jis tiksliai įvardytų, kiek produktas saugus vartoti.

– Ar Maisto ir veterinarijos tarnyba, kaip kontroliuojanti institucija, randa pažeidimų, kad perklijuojamos etiketės?

– Esame gavę skundų. Tokiu atveju teritorinės tarnybos važiuoja patikrinti. Būna parduotuvėse randa pasibaigusiu vartoti terminu produktų, jie negali prekiauti tokiais produktais.

Esame gavę skundų.

– Kiek sulaukiate skundų?

– Pasitaiko įvairiai. Tiek prekybininkai, tiek įmonės tvarkosi ir turi užtikrinti, kad tokių produktų nebūtų prekyboje. Prekybininkai ir įmonės turi teisę atiduoti labdarai produktus su tinkamumo vartoti „geriausias iki“ terminu.

– Amerikoje, ES vyksta diskusijos dėl klaidinančių etikečių. Ar Lietuvoje ir galime sulaukti pokyčių?

– Buvo atliktas tyrimas ir iki šių metų galo, tikėtina, kad ES vėl bus pasiūlymas keisti ženklinimo reglamentą. Svarstoma, kaip vartotojui pateikti tinkamumo vartoti terminą. Svarstoma apie vaizdinį ženklinimą. „Tinka vartoti iki“ – su rankyte, kad po datos nebegalima, „Geriausias iki“ – su nosimi, akimis, kad patikrinti vaizdą, kvapą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tinkamas vartojimui

tinkamas vartojimui portretas
geriausia ir suprantamiausia.

Na tinka,

Na tinka, portretas
tai iki kada. O geriausias - tai patvirtinimas,kad geriausias,jau po vartojimo.

Petras

Petras portretas
Geriausias iki,o po IKI dar tris metus,ne toks geras,bet tinka.O gal tinka ir amžinybę po IKI???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių