Quantcast

A. Kubilius prašo premjero išsklaidyti abejones dėl Astravo AE

  • Teksto dydis:

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Andrius Kubilius kreipėsi į ministrą pirmininką Saulių Skvernelį dėl veiksmų, kuriuos, anot A. Kubiliaus, Vyriausybė turi nedelsiant atlikti, kad Lietuvos elektros sistema nebūtų panaudota Astravo atominės elektrinės (AE) reikmėms.

„Mūsų įsitikinimu, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas viešai neatsako į vieną esminį klausimą - ar Vyriausybei delsiant veikti ir kol kas (iki 2025 metų) paliekant prijungtas visas Lietuvos elektros sistemą su Baltarusija siejančias jungtis, tai netaps Astravo AE „saugaus veikimo garantu“ ir tuo pačiu propagandiniu Kremliaus argumentu, kodėl Lietuva ir kitos Baltijos valstybės net ir po 2025 metų negalės atsijungti nuo rusiškos BRELL sistemos ir sinchroniškai persijungti prie europietiškos kontinentinės sistemos“, - pranešime cituojamas A. Kubilius.

Anot Seimo nario, „šiandien Vyriausybei neveikiant ryžtingai ir neatjungiant kelių Lietuvai nereikalingų, bet Astravo AE svarbių jungčių, Lietuva visam laikui gali tapti Astravo AE „kolaborante“.

Kreipimesi S. Skvernelio taip pat klausiama, ar Vyriausybė bei jai pavaldžios atsakingos institucijos yra išnagrinėjusios bei įvertinusios rizikas, kurios atsirastų, jei Astravo AE bandymų bei veikimo metu išliktų elektros linijos, jungiančios Astravo AE aptarnaujančią, naujai įrengtą Pastovių (Baltarusija) elektros skirstyklą su Lietuvos elektros sistema.

Taip pat teiraujamasi, ar elektros jungtys, jungiančios Astravo AE aptarnaujančią Pastovių skirstyklą su Lietuvos elektros sistema, yra būtinos patikimam Lietuvos ir Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos darbui tol, kol Baltijos šalių elektros energetikos sistema yra sinchronizuota su BRELL sistema; ar šios jungtys yra labiau reikalingos paties BRELL žiedo bei Astravo AE saugiam veikimui užtikrinti ir ar Lietuvos ir Baltijos valstybių elektros sistemos darbo patikimumo negalėtų užtikrinti dvi likusios (Gardino ir Molodečno) Baltarusiją su Lietuva jungiančios linijos.

ELTA primena, kad pirmoji Baltarusijoje atominė jėgainė statoma netoli Gardino srities Astravo miesto dalyvaujant specialistams iš Rusijos. Pirmąjį AE reaktorių planuojama paleisti 2019 metais, antrąjį - 2020 metais.

Tarptautinėje arenoje Lietuva nuolat reiškia susirūpinimą, kad Baltarusija manipuliuoja tarptautiniais branduolinės saugos instrumentais ir selektyviai taiko saugos standartus plėtojant Astravo AE projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atsakymas Buridano Asilui

atsakymas Buridano Asilui portretas
pats jau "irodei, kad ten nieko nestato" bulbasenka.

Čiubaka

Čiubaka portretas
tai kodėl Baltarusiška energija tapo žalinga LT? Ten viskas aišku, pradėjo statyt ir pastatys (kaip su Krymo tiltu), o kaip Visagino AE? Ji veikė prie bulbašų sienos ir pardavinėjo jiem el. perteklių po 4 lietuviškų cnt, kai vartotojam buvo kaina ~ 30cnt

ot Kabyline konservuota gnyda

ot  Kabyline  konservuota  gnyda   portretas
sunaikino lietuvos AE ,milijardus isplove ir dar tebeplauna , su Sekmokais jungesi tai prie lenku tai prie svedu , milijardus isplove ,reke visados ant Astravo AE ,bet is baltarusiu pirko elektra.... dabar kiti valdzioje .....ir cia Kabylius islenda ir vel rekia kodel imat baltarusiska elektra kodel neatsijungiat ....na manau tokius prostitutus --saudyt reiketu uz ju ,,,darbus,,,,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių