Quantcast

Krizė ištirpdė turtuolių santaupas

Po tragiškų pastarųjų savaičių įvykių finansų rinkoje daug įmonių ir investuotojų atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje. Nukentėjo net miestų prestižas ir pasaulyje persiskirstė finansiniai srautai. Regis, ir pasaulio finansų sostinės iš Niujorko ir Londono keliasi į Šanchajų.

Kinija – nauja jėga

Analitikų nuomone, Niujorkas laikosi tik dėl JAV valdžios į finansų rinką mestų 700 mlrd. JAV dolerių (apie 1,7 trln. litų). Kai ši suma bus suvirškinta, pasaulio finansų sostine veikiausiai taps būtent Šanchajus.

Vol Strite jau kurį laiką aistras kaitina žinios iš Kinijos. Esą bendrovė "China Investment Corporation" ketina perimti 49 proc. sunkumus patiriančio banko "Morgan Stanley" akcijų. Kai kurie analitikai net tikina, kad vien tokios žinios išgelbėjo banką, mat jo vertybiniai popieriai pradėjo kilti.

Nieko keista, kad pinigų srautai JAV ir Europoje mažėja. Per krizę verslininkai ir įmonės prarado milijardus JAV dolerių.

Prarado turtus

Didžiulių finansinių korporacijų prezidentai, direktoriai ir valdybų nariai, dar visai neseniai besimėgavę brangiausiomis pramogomis, pastaruoju metu yra priversti taupyti. Jau daugiau nei pusmetį besitęsianti finansinė krizė stipriausiai smogė būtent nuo jos nukentėjusių įmonių vadovams ir akcininkams.

Dienraščio "New York Times" duomenimis, labiausiai nukentėjo buvęs bankrutuojančio investicinio banko "Lehman Brothers" valdybos pirmininkas Richardas Fuldas. Jo turėtų banko akcijų portfelis nuo 2007 m. pradžios iki praeito penktadienio sumenko maždaug 400 kartų. R.Fuldo vertybinių popierių portfelis 2007 m. sausį buvo vertinamas 827,1 mln. JAV dolerių (beveik 2 mlrd. litų). Praėjusį penktadienį akcijos buvo vertos tik 2,3 mln. JAV dolerių (5,5 mln. litų).

Žlugo ir valstybės remiami

Federalinės nacionalinės paskolų asociacijos (paskolų ir paskolų garantijų bendrovės) "Fannie Mae" prezidento Danielio Muddo 2007 m. sausį turėtos akcijos buvo vertos 26,5 mln. JAV dolerių (63 mln. litų). Per krizę jo portfelis sumenko iki 476 tūkst. JAV dolerių (apie 1,1 mln. litų).

Federalinės būsto paskolų korporacijos "Freddie Mac" direktoriaus ir valdybos pirmininko Richardo Syrono akcijos prieš metus buvo vertos 10,6 mln. JAV dolerių (25,2 mln. litų). Dabar – 130 tūkst. JAV dolerių (309 tūkst. litų).

Ne pačius geriausius laikus išgyvenančios didžiausios šalies draudimo bendrovės AIG buvusio  prezidento Martino Sullivano akcijos buvo vertos 3,2 mln. JAV dolerių (7,6 mln. litų). Praeitą penktadienį – tik 173 tūkst. JAV dolerių (411,7 tūkst. litų).

Investicinio banko "Bear Stearns" vadovo Jameso Cayne'o akcijos 2007 m. pradžioje buvo vertos apie 1,06 mlrd. JAV dolerių (2,5 mlrd. litų). Penktadienį – 62,2 mln. JAV dolerių (148 mln. litų).

Dalį savo turėtų akcijų verslininkai pardavė, o likusi dalis stipriai nuvertėjo. Tačiau dėl amžiaus krize vadinamų neramumų jie prarado apie 90 proc. turto.

Atsisakė 22 mln. dolerių

Buvęs nacionalizuotos JAV draudimo bendrovės AIG valdybos pirmininkas ir vykdomasis direktorius Robertas Willumstadas atsisakė 22 mln. litų išeitinės kompensacijos. Jis laiške naujam vadovui paaiškino, kad taip elgiasi, nes nesugebėjo įvykdyti numatyto restruktūrizacijos plano. R.Willumstadas postą prarado tądien, kai AIG perėmė valstybė. Bendrovei jis vadovavo tris mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Jei pinigai yra prekių ekvivalentiškumo matas, tai kas yra akcijos? Realiai tai yra fikcija, tikėjimas, viltis kad kažkam sekasi. Nes normaliai aš už pinigus vieną daiktą parduodu, ir už juos perku kitą, ir jų vertės visuomet daugmaž lygios. O su akcijomis - kažkokia nesąmonė: buvai turtingas ir STAIGA tapai vargšu! Ir prie visa to - niekas niekas nepraturtėjo! (tai net ne vagystė, nes po vagystės nors viena pusė pasijaučia turtingesnė). Taip kad akcijos - kaip viduramžiais platintos indulgencijos: moki pinigus už Viltį būt išganytas. O jei pasirodo kad ta indulgencija netikra? Taip kad - vienintelė išeitis iš šios krizės - RYŽTINGAI atsisakyt akcijų kaip reiškinio!
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių