Quantcast

Kompensacijas už elektrą nuo liepos siūloma naikinti, už dujas – pratęsti

Valstybės kompensacijas už elektrą buitiniams vartotojams nuo liepos siūloma panaikinti, tuo metu už dujas – pratęsti, kad tarifai išliktų tokie pat, kaip dabar, sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius, remdamasis Energetikos ministerijos projektu.

Energetikos ministerija pranešė siūlanti antrąjį pusmetį iš dalies kompensuoti gyventojams gamtinių dujų kainą. Tuo metu kompensacijų už elektrą siūloma atsisakyti. Tam dar turės pritarti Vyriausybė.

„Elektros energijai greičiausiai kompensacijų nereikės. Šiandien kaip tik esame gavę Energetikos ministerijos projektą dėl kompensavimo poreikio ir jame elektros sektoriui nėra numatoma kompensavimų“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė R. Pocius.

Tačiau, pasak jo, kompensacijų buitiniams vartotojams už dujas prireiks ir toliau. Kompensacija siektų 63 centus už kubinį metrą vietoj dabartinių 99 centų, nurodoma ministerijos parengtame nutarimo projekte.

„Preliminariai antrai (vartotojų – BNS) grupei, kurie dujomis šildosi namus, prognozuojame kainą, kuri bus patvirtinta birželio pradžioje, bus apie 1,57 euro (be kompensacijos – BNS). Akivaizdu, kad dujų atveju gali tekti turėti kompensacijų, juolab, kad ir tame pačiame (Energetikos ministerijos – BNS) projekte yra pateiktas poreikis. Siūloma kompensuoti gamtinių dujų tarifus gyventojams, kad tarifas išliktų tame pačiame lygyje, kuris šiuo metu ir yra galiojantis“, – parlamentarams teigė R. Pocius.

Pasak VERT skaičiavimų, dujų tiekėjos „Ignitis“ tarifai nuo liepos be kompensacijos didėtų daugiau kaip 40 proc.: pirmos grupės vartotojams – 45 proc. (63 centais už kubą), antros – 67,4 proc. (62 centais), o trečios – 70,45 proc. (62 centais).

Tačiau su valstybės kompensacija tarifai beveik nesikeistų: pirmai, mažiausiai dujų suvartojančiai grupei siektų 1,4 euro (kaip ir dabar), antrai, dujomis namus besišildantiems buitiniams vartotojams, – 0,91 euro (1 centu mažiau) ir trečiai, daugiausia dujų suvartojančiai grupei, – 0,87 euro (1 centu mažiau).

Kompensacijos galiotų iki šių metų pabaigos. Planuojama, jog tam iš viso gali reikėti beveik 54,5 mln. eurų iš pirmąjį pusmetį nepanaudotų lėšų.

Kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį siūloma atsisakyti, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros energijos rinkos kainas ir VERT prognozes antrajam šių metų pusmečiui.

Remiantis VERT prognoze, antrąjį pusmetį elektros rinkos kaina turėtų siekti apie 114,9 euro už megavatvalandę (MWh). Visuomeninės kainos viršutinė riba mažės nuo 55,5 cento už kilovatvalandę (kWh) iki 22,3 cento, todėl manoma, kad kompensacijos būtų netikslingos.

Pirmąjį pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, tačiau nekompensuojama žemiau 28 centų tarifo ribos.

Vyriausybė elektros ir gamtinių dujų kompensacijoms šių metų pradžioje skyrė iki 556,8 mln. eurų, iš jų Iki 174 mln. eurų skirta – įmonėms (nuo sausio iki kovo pabaigos), o iki 382,8 mln. eurų – buitiniams vartotojams nuo sausio iki birželio pabaigos.

2023 metų biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą buvo skirta 812 mln. eurų kompensacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

net jei dujas kas atiduotų dykai

net jei dujas kas atiduotų dykai portretas
tektų mokėti po 80 centų už saugojimą SGD.Ar čia žadėta nepriklausomybė? Išsityčiojimas iš tautos...

Anonimas

Anonimas portretas
Dujos nukrito ir elektra nukrito. Nereikia tu kompensaciju, o geriau reikalautu musti kainas

Komentaras

Komentaras portretas
Europejam.Prasideda grįžimas į balanos gadyne.Kam ta elektra?Mums šviesu ir nuo Seimo sprendimų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių