Quantcast

Komisija: „Rail Baltica“ tiltą per Nerį galės statyti Italijos „Rizzani de Eccher“

„Lietuvos geležinkelių“ antrinė įmonė „LTG Infra“ gali pasirašyti sutartį su europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica” geležinkelio tilto per Nerį rangovo konkurso antros vietos laimėtoja Italijos  inžinerijos, infrastruktūros ir pastatų statybos bendrove „Rizzani de Eccher“.

Strateginių įmonių sandorius tikrinanti vyriausybinė komisija, įvertinusi „LTG Infra“ ketinamą sudaryti sandorį ir matydama tam tikrų rizikų nacionaliniam saugumui, praėjusią savaitę nustatė įmonei privalomas rekomendacijas, BNS pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Bendrovė siūlo geležinkelio tiltą pastatyti už beveik 63,957 mln. eurų (be PVM).

Kaip BNS patvirtino „LTG Infra“ atstovai, sutartį su „Rizzani de Eccher“ planuojama pasirašyti kovo mėnesį.

LNK anksčiau skelbė, kad Italijos įmonė esą dirba Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ užsakymu. Bendrovė tai neigė ir aiškino niekada tiesiogiai nedirbusi Rusijos valstybei.

Visame pasaulyje dirbanti „Rizzani de Eccher“ projektus yra įsigyvendinusi JAV, Kanadoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Turkijoje, centrinės Amerikos, Azijos ir Afrikos valstybėse. Bendrovės pajamos iš užsienio rinkų sudaro apie 70 proc. jos apyvartos.

Kelias pasirašyti sutartį su Italijos įmone buvo atvertas po to, kai Vyriausybė šių metų pradžioje nutarė, kad tilto rangovo konkursą laimėjusi Kinijos korporacijos valdoma Ispanijos tiltų ir kelių infrastruktūros statybos bendrovė „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Todėl „LTG Infra“ su ja sausio pabaigoje nepasirašė 62,513 mln. eurų vertės (be PVM) sutarties.

„Puentes y Calzadas Infraestructuras“ dėl šių sprendimų bylinėjasi teismuose, tačiau jai kol kas nepavyko laikinai sustabdyti konkurso.

Bendrovė, be to, kreipėsi į Europos Komisiją. Į ginčą įsitraukė ir Ispanijos vyriausybė – ambasadorius Lietuvoje pareiškė, jog Lietuvos sprendimas eliminuoti bendrovę meta šešėlį visam ispanų statybos sektoriui, anksčiau teigė LNK.

Pasak LRT, du trečdalius „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ akcijų 2020 metais įsigijo Kinijos valstybinė įmonė „China Road and Bridge Corporation“, kurią valdo didelė Kinijos valstybinė kompanija „China Communications Construction“ – jai 2020-ųjų rugpjūtį JAV pradėjo taikyti sankcijas, nes sieja ją su Kinijos karinėmis struktūromis.

LNK teigimu, „Grupo Puentes“ nesutinka, jog ji yra kinų valdoma įmonė – esą koncernas didžiulis, jam vadovauja ispanai, o kinai akcijų turi tik vienoje iš grupės įmonių ir net ne toje, kuri statytų tiltą.

Naujas geležinkelio tiltas per Nerį iškils šalia Jonavos ir bus ilgiausias toks tiltas Baltijos šalyse. Jo ilgis sieks 1510 metrų, ilgiausias tarpas tarp atramų, kur jis kirs upę, sieks 150 metrų.

„Rail Baltica“ – didžiausias geležinkelių projektas Baltijos šalių istorijoje, kurį įgyvendinant bus nutiesta elektrifikuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių