Quantcast

Kodėl renovuojant daugiabutį verta pasiekti A energinio naudingumo klasę?

Aplinkos ministerija 2022 m. pabaigoje užsakė analizę, kuri atskleidė, kad gyvenamąjį daugiabutį atnaujinti iki A energinio naudingumo klasės ne taip brangu, kaip daugelis galvoja. Nors bendros projekto išlaidos išaugo, kas mėnesį jų padidėjimas nesijaučia taip žymiai, kaip galvoja daugelis gyventojų.

„Tyrimas buvo atliktas siekiant išsklaidyti mitą, kad pasiekti aukštesnę energinio efektyvumo klasę – itin brangu, norėjome nešališkų ekspertų vertinimo ir įrodymų, kad A klasę pasiekti įmanoma ir tai finansiškai apsimoka. Jeigu imtume C klasės energinio efektyvumo pastatą kaip bazinį, gyventojams siekti B klasės yra 3 proc. brangiau, o A klasės – 23 proc. brangiau. Kalbant skaičiais, jeigu gyvenate standartiniame dviejų kambarių bute, kurio plotas 50,8 kv. m, už C ir žemesnės energinio efektyvumo klasės renovuotą daugiabutį kas mėnesį turėsite mokėti 71,12 euro, B – 73,15 euro, o A klasės – 80,85 euro“, – pasakoja aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Analizė atskleidė, kad, renovavus pastatą iki A energinio naudingumo klasės, jo šiluminės energijos sąnaudos per metus gali sumažėti net aštuonis kartus. Šiandienos šilumos kainomis per 20 metų gyventojai sutaupytų 204 253 eurus, o šilumos sutaupymas siektų net 1 571 176,8 kWh.

Kokios priemonės prisideda prie taupymo?

Daugiabučio atnaujinimo metu A, B ir C energinio naudingumo klasėms naudojamos šios priemonės: šilumos punkto, šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimas, saulės kolektorių įrengimas, išorės atitvarų šiltinimas, langų ir išorinių durų keitimas, balkonų įstiklinimas, natūralaus vėdinimo sistemos atnaujinimas ar rekuperacinės vėdinimo sistemos įrengimas, bendrojo naudojimo elektros inžinerinių sistemų ir apšvietimo atnaujinimas, vėdinamas fasadas.

„A energinio naudingumo klasė yra XXI a. sprendimas – vėdinimas, gryno oro įtraukimas, ventiliacinės sistemos, atsinaujinantys energijos ištekliai (pavyzdžiui, saulės kolektoriai vandeniui šildyti ant stogų). Atlikta studija rodo, kad tai nėra žymiai brangiau, negana to – toks daugiabučio atnaujinimas sumažina šilumos sąskaitas iki aštuonių kartų, palyginti su B klase. Todėl, be išimties, kiekvienas daugiabutis Lietuvoje gali būti atnaujintas iki A energinio naudingumo klasės ir valstybės parama vis labiau bus kreipiama būtent į šią klasę“, – sako S. Gentvilas.

Ministrą papildo ir Gediminas Šilanskas, analizę atlikusios nepriklausomos inžinerinių sistemų projektavimo ir energinio efektyvumo konsultacijų bendrovės Pastatų energetikos skyriaus vadovas: „Sutaupymai priklauso nuo esamo pastato būklės, bet jie siekia apie 40–70 proc. esamų sąskaitų.“

APVA primena apie du galiojančius kvietimus

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, kad nuo vasario 24 d. gyventojai, norintys atnaujinti savo gyvenamąjį daugiabutį, gali teikti paraiškas pagal naujausią kvietimą, kurio pagrindinė sąlyga – pasiekti A energinio naudingumo klasę. Kvietimui numatyta 410 mln. eurų, jo metu nebus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas.

Taip pat praėjusių metų pabaigoje paskelbtas kvietimas teikti paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti pratęstas iki š. m. gegužės 31 d. Pagal jo sąlygas, valstybės parama bus skiriama tik tiems projektams, kurie pasieks B ir aukštesnę pastato energinio naudingumo klasę.

„Šis kvietimas išryškina strategines daugiabučių namų atnaujinimo programos kryptis – einame į aukštesnę energinio naudingumo klasę ir prioritetą teikiame kvartalinei daugiabučių namų renovacijai“, – tvirtina APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorė Gintarė Burbienė.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje: https://modernizuok.apva.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Seni butai kur kas labiau patikimi už naujuosius. Priežastis labai paprasta - tarybmečiu už nekokybiškai surestą namą grėsė kalėjimas, o dabar jokių grėsmių - skęstančiųjų gelbėjimas pačių skęstančiųjų eikalas. Tad kam statyti kokybiškai? Juk vargo dešimteripai daugiau, o pinigai tokie patys

Pirkti

Pirkti portretas
Seną butą tolygu patekt į antrą pensijų pakopą

Žvelkite plačiau. Ir giliau.

Žvelkite plačiau. Ir giliau. portretas
Kvailiams - renovacija. Jiems ir vėliau pakelsiami šildymo įkainiai. O protingiems, kad ir ne naujas, bet privatus namukas. Kur jie galės patys valdyti savo parametrus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių