Quantcast

Kodėl elektrai pingant nepriklausomi tiekėjai nemažina kainų?

  • Teksto dydis:

Europai sukaupus dujų žiemai, krito ir elektros kaina. Dabar biržose elektros kilovatvalandė (kWh) – už mažiau nei 30 ct. Vakar Energetikos ministras nenormalia vadino situaciją, kad elektrai pingant nepriklausomi tiekėjai nemažina kainų.

„Manau, kad tai nėra normalu. Rinkos lyderiai turi reaguoti, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Tiekėjai sako, kad elektros atpigimas laikinas. Esą daug ženklų, kad kitąmet elektra vėl brangs.

„Reikia suprasti, kad kainos nukrenta čia ir dabar, o siūloma fiksuota ilgam laikotarpiui, – komentavo „Enefit“ generalinis direktoriusVytenis Koryzna. – Situacija jau rytoj gali pasikeisti ir ji tikrai pasikeis.“

„Sutartys sudaromos tam tikram periodui. Tai gali būti metams, dviem ar ilgesniam periodui. Tai, ką matome biržoje, yra šiandienos elektros energijos kaina. Ją matome pliką“, – sakė „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot tiekėjų, jie vartotojams nurodo galutinį tarifą su perdavimo, administravimo mokesčiais. Dabar pačios elektros kaina sudaro 30–36 centus už kWh. Elektra biržose atpigusi kurį laiką. Tiekėjai sako, kad piginti elektros kainos nėra galimybių. Kai Energetikos ministras sukritikavo, šiandien vienas tiekėjas skelbia siūlantis elektros energiją už sumažintą kainą.

„Iki 29 ct. septyneriems metams. Reaguojame į rinką, mažiname kainą, – sakė V. Koryzna. – Biržoje susidariusi itin palanki situacija yra trumpalaikė.“

Situacija jau rytoj gali pasikeisti ir ji tikrai pasikeis.

Energetikos ministras tiekėjus ragina lanksčiau reaguoti į pokyčius ir mažinti kainą, o premjerė Ingrida Šimonytė juos labiau supranta.

„Tiekėjai nustato fiksuotą kainą. Jeigu kažkam atrodo, kad fiksuota kaina yra neteisinga, visada galima pažaisti rinkoje“, – kalbėjo premjerė.

Anot premjerės, nustatyti, ar tiekėjai taiko pagrįstas kainas, reikėtų detalaus skaičiavimo.

„Kad mes galėtume įvertinti, kas iš tikrųjų gauna naudą, ar ir tiekėjas gauna kažkokią naudą, turime labai patikimai paskaičiuoti, kokie yra elektros tiekėjų kaštai tiekti elektros energiją vartotojams už fiksuotą kainą“, – teigė I. Šimonytė.

Vyriausybė jau paskelbė, kad visiems nepriklausomų tiekėjų klientams, kurių sutartyse elektros energijos kaina brangesnė nei 28 ct., bus kompensuojama.

„Riba – 28 ct. Tai reiškia, kad kompensacija būtų skirtumas tarp realios rinkos kainos ir 28 ct“, – sakė Finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Kompensacija yra vartotojams, ne tiekėjams“, – pabrėžė premjerė.

Opozicija siūlo tikslinti sąvokas.

„Žiūrėkite, čia niekas žmonėms nebus kompensuojama“, – kalbėjo Seimo narys Gintautas Paluckas.

Gyventojams elektra nekainuos daugiau kaip 28 centų už kWh. Bet anot G. Palucko, finansinę naudą už biudžeto pinigus gaus privatūs, brangiau elektrą parduodantys tiekėjai.

„Kompensuojama kilovatvalandės kaina reiškia, kad visi pinigai iškeliauja iš Lietuvos realiosios ekonomikos į Švediją, Latviją – ir visas kitas šalis, iš kurių mes importuojame tą elektros energiją. Tai yra dvigubai blogiau“, – aiškino G. Paluckas.

„Jeigu elektros energijos gamintojai, pavyzdžiui, piktnaudžiauja parduodami pagamintą elektros energiją didesne kaina ir sukaupia didesnius pelnus, tai galima įvesti papildomą pelno mokesčio tarifą“, – sakė Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Kartu Lietuva derasi su Švedija, kad švedai dalintųsi viršpelniais, kuriuos uždirba parduodami Lietuvai brangią elektrą.

„Kalbant apie tuos viršpelnius, kuriuos mes patys susimokam ir tada deramės, ar jie mums kažkiek grąžins, tai yra visiškas absurdas“, – kritikavo G. Paluckas.

Opozicijai taip pat keista, kodėl kompensuojama visa sunaudojama elektra ir visiems, net turtingiausiems, kai to nedaryti ragino tiek Lietuvos, tiek pasaulio finansų institucijos.

„Kalėdų proga kai kurioms šeimoms papildomai bus galima įsigyti šampano taurę, o kai kurioms teks padengti švenčių stalą kukliomis lėšomis“, – realybę iliustravo A. Butkevičius.

Anot opozicijos, geriausiai tai, ką daro konservatoriai, apibūdintų pačių konservatorių komentarai, kai jie nebuvo valdžioje.

„Biudžetas bus populistinis, siekiantis surinkti kuo daugiau balsų kitiems rinkimams“, – taip kažkada kalbėjo Gabrielius Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pasirodė visam pasauliui, kad lietuviai yra durni uždarydami Ignalinoje atominę elektrinę, taip pat Mažeikių naftą pardave, Klaipėdos uostą.Ko iš tokių besnegenių daugiau tikėtis,versti juos į griovį reikia greičiau.

tegul eina š...

tegul eina š... portretas
O kodėl pingant energijai (pezama kad pinga kartais) brangsta kosmiškai visos prekės ir paslaugos???????????

jo

jo portretas
su vieningu konservastu pritarimu...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių