Quantcast

Kodėl dauguma Lietuvos bankų nekeičia Škotijos svarų?

  • Teksto dydis:

Škotijos svaras yra sutartinė valiuta, kurią priimti įsipareigoja ne visi prekybininkai ar bankai. Todėl išsikeisti grynuosius Škotijos svarus Lietuvoje yra sudėtinga. Taip sako DNB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

Škotijos svaras yra sutartinė valiuta, kurią priimti įsipareigoja ne visi prekybininkai ar bankai. Todėl išsikeisti grynuosius Škotijos svarus Lietuvoje yra sudėtinga. Taip sako DNB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

LRT.lt portalo skaitytoja Indrė kreipėsi į redakciją, norėdama išsiaiškinti, kodėl negali pasikeisti parsivežtų Škotijos svarų. Dauguma bankų tokios valiutos savo keičiamų sąraše neturi, nors, pasak skaitytojos, tai yra lygiaverčiai pinigai D. Britanijos svarams.

„Jungtinės Karalystės svaro kursą nustato Anglijos centrinis bankas.  Škotijos svarai yra leidžiami iš Škotijos banko pagal atskirą susitarimą ir turi būti padengti Jungtinės Karalystės svarais sterlingais santykiu 1:1. Atitinkamai tokiu santykiu jie ir keičiami“, – aiškina DNB banko atstovas spaudai A. Vilkancas.

Jo teigimu, atsiskaitymas Škotijos svaru išlieka sudėtingas. Tai yra sutartinė valiuta, kurią priimti įsipareigoja ne visi prekybininkai ar bankai, o tik jų dalis, kurių dauguma – Škotijos.

„Natūralu, kad tai lemia ir jos likvidumą, t.y. galimybę bet kur ir bet kada pasikeisti, todėl jis retai keičiamas ir Lietuvoje, o jei keičiamas, tai kainų skirtumas tarp valiutos supirkimo ir pardavimo kainos būna nemažas“, – teigia A. Vilkancas.

Banko atstovas rekomenduoją šią valiutą pasikeisti į kitą, plačiau keičiamą, pvz., eurą ar dolerį, dar iki grįžtant į Lietuvą. Anot A. Vilkanco, Lietuvos banko užsienio valiutų sąraše Škotijos svaro taip pat nėra.

Banko atstovas pažymi, jog kalbama tik apie grynųjų pinigų keitimą individualiems asmenims. „Tačiau, jei kalbame apie įmones, dirbančias su įvairiomis valiutomis, galimybė pasikeisti elektroniniais pervedimais ir pinigais tikrai yra. Tai – dviejų pusių susitarimas“, – teigia atstovas spaudai.

Lietuvos bankas (LB) komentuoti komercinių bankų veiklą atsisakė. Pasak LB atstovo, tai kiekvieno banko reikalas – keisti Škotijos svarą ar ne, tačiau pagrindinė priežastis yra ta, kad keisti šią valiutą bankams tiesiog neapsimoka.


Šiame straipsnyje: svaraivaliutavaliutos keitimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių